HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför valt ut fyra viner som vi tror kan passa riktigt bra!

1. Heinrich Biodynamic Red, 2019

Från Österrike kommer denna cuvée gjort på lokala druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. De har odlats på varsin sida av sjön Neusiedlersee i Burgenland vilket gett vinet dess unika komplexitet. Ena sidan av sjön har kalkrik jord som ger mineraltoner och fräschör, medan andra sidan kännetecknas av Parndorfer-slätten, som ger komplexitet och djupa frukttoner. Vinet har lagrats i 33 månader för att utvecklas optimalt och locka fram alla smaktoner.

Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, röda bär, örter, vanilj, kakaoböna, ek och en antydan av tobak. Det passar därför utmärkt till kraftigare kötträtter och lagrade ostar.
750 ml - 12.5% -
149 kr

2. Nahesteiner, 2018

Från tyska Nahe kommer detta vin gjort enbart på druvan Riesling. Vinet är typiskt för Rieslingviner, vilket innebär att det har en frisk syrlighet och en nästan krispig känsla.

Nahesteiner är ett relativt ungt vin med smaker av aprikos, honung, mandel, mogen citron och mineral. Det passar därför bra till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.
750 ml - 13% -
169 kr

3. Francis Ford Coppola, 2020

Denna kaxiga Pinot Noir kommer från Santa Barbara i Kalifornien. Den svala morgondimman som sveper in i dalen förlänger druvornas mognadstid och ger dem en hög syrahalt och koncentrerade smaker. Efter att ha lagrats i sju månader på ekfat har vinet utvecklat en elegant smakkombination.

Detta vin har smak av bland annat björnbär, hallon och kryddor. Vinet passar perfekt till kycklingrätter, gärna långkok såsom Coq au vin eller grytor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
219 kr

4. Donnafugata, 2019

Från italienska Sicilien kommer detta vin gjort på druvorna Nero d’avola och Frappato. Efter att ha lagrats åtta månader på ståltank och ytterligare sju månader på flaska har vinet utvecklat en lekfull elegans.

Donnafugata har en härligt fruktig doft och smak av bigarråer och björnbär med en touch av nymald svartpeppar. Den friska och fruktiga smaken passar bra till rätter av fläsk, gärna pulled pork eller smakrika dumplings.
750 ml - 13% -
199 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa