HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför valt ut fyra viner som vi tror kan passa riktigt bra!

1. Heinrich Biodynamic Red, 2019

Från Österrike kommer denna cuvée gjort på lokala druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. De har odlats på varsin sida av sjön Neusiedlersee i Burgenland vilket gett vinet dess unika komplexitet. Ena sidan av sjön har kalkrik jord som ger mineraltoner och fräschör, medan andra sidan kännetecknas av Parndorfer-slätten, som ger komplexitet och djupa frukttoner. Vinet har lagrats i 33 månader för att utvecklas optimalt och locka fram alla smaktoner.

Heinrich Biodynamic Red
2019
Heinrich Biodynamic Red
Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, röda bär, örter, vanilj, kakaoböna, ek och en antydan av tobak. Det passar därför utmärkt till kraftigare kötträtter och lagrade ostar.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

2. Nahesteiner, 2018

Från tyska Nahe kommer detta vin gjort enbart på druvan Riesling. Vinet är typiskt för Rieslingviner, vilket innebär att det har en frisk syrlighet och en nästan krispig känsla.

Nahesteiner Riesling
2021
Nahesteiner Riesling
Nahesteiner är ett relativt ungt vin med smaker av aprikos, honung, mandel, mogen citron och mineral. Det passar därför bra till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.
750 ml - 12% -
199 kr

3. Francis Ford Coppola, 2020

Denna kaxiga Pinot Noir kommer från Santa Barbara i Kalifornien. Den svala morgondimman som sveper in i dalen förlänger druvornas mognadstid och ger dem en hög syrahalt och koncentrerade smaker. Efter att ha lagrats i sju månader på ekfat har vinet utvecklat en elegant smakkombination.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
2021
Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
Detta vin har smak av bland annat björnbär, hallon och kryddor. Vinet passar perfekt till kycklingrätter, gärna långkok såsom Coq au vin eller grytor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
229 kr

4. Donnafugata, 2019

Från italienska Sicilien kommer detta vin gjort på druvorna Nero d’avola och Frappato. Efter att ha lagrats åtta månader på ståltank och ytterligare sju månader på flaska har vinet utvecklat en lekfull elegans.

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
2019
Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
Donnafugata har en härligt fruktig doft och smak av bigarråer och björnbär med en touch av nymald svartpeppar. Den friska och fruktiga smaken passar bra till rätter av fläsk, gärna pulled pork eller smakrika dumplings.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
3 vintips om älskade Pinot Noir

3 vintips om älskade Pinot Noir

Älskad och skör men med stor potential att ta över ditt liv. Det skulle kunna vara inledningen på en harlequin-roman av Nora Roberts. Men det är ingen roman – det är vad som händer när vi närm..

Läs mer
Rioja-viner är på väg tillbaka

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen. – Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder so..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer