HEM

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför valt ut fyra viner som vi tror kan passa riktigt bra!

1. Heinrich Biodynamic Red, 2019

Från Österrike kommer denna cuvée gjort på lokala druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. De har odlats på varsin sida av sjön Neusiedlersee i Burgenland vilket gett vinet dess unika komplexitet. Ena sidan av sjön har kalkrik jord som ger mineraltoner och fräschör, medan andra sidan kännetecknas av Parndorfer-slätten, som ger komplexitet och djupa frukttoner. Vinet har lagrats i 33 månader för att utvecklas optimalt och locka fram alla smaktoner.

Heinrich Biodynamic Red
2019
Heinrich Biodynamic Red
Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, röda bär, örter, vanilj, kakaoböna, ek och en antydan av tobak. Det passar därför utmärkt till kraftigare kötträtter och lagrade ostar.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

2. Nahesteiner, 2018

Från tyska Nahe kommer detta vin gjort enbart på druvan Riesling. Vinet är typiskt för Rieslingviner, vilket innebär att det har en frisk syrlighet och en nästan krispig känsla.

Nahesteiner Riesling
2021
Nahesteiner Riesling
Nahesteiner är ett relativt ungt vin med smaker av aprikos, honung, mandel, mogen citron och mineral. Det passar därför bra till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.
750 ml - 12% -
199 kr

3. Francis Ford Coppola, 2020

Denna kaxiga Pinot Noir kommer från Santa Barbara i Kalifornien. Den svala morgondimman som sveper in i dalen förlänger druvornas mognadstid och ger dem en hög syrahalt och koncentrerade smaker. Efter att ha lagrats i sju månader på ekfat har vinet utvecklat en elegant smakkombination.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
2021
Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
Detta vin har smak av bland annat björnbär, hallon och kryddor. Vinet passar perfekt till kycklingrätter, gärna långkok såsom Coq au vin eller grytor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
239 kr

4. Donnafugata, 2019

Från italienska Sicilien kommer detta vin gjort på druvorna Nero d’avola och Frappato. Efter att ha lagrats åtta månader på ståltank och ytterligare sju månader på flaska har vinet utvecklat en lekfull elegans.

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
2020
Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
Donnafugata har en härligt fruktig doft och smak av bigarråer och björnbär med en touch av nymald svartpeppar. Den friska och fruktiga smaken passar bra till rätter av fläsk, gärna pulled pork eller smakrika dumplings.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Ett glas rött vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, visar ny forskning. Vinoraklet Carl Jan Granqvist bekräftar att forskningen stämmer. – Det stämmer på mitt leverne, dessutom sover jag ..

Läs mer
3 italienska viner – som gjorda för ost

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gj..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
7 viner som matchar till stark och kryddig mat

7 viner som matchar till stark och kryddig mat

Vad dricker du för vin till stark mat? I vanliga fall när man väljer vin till mat ska man matcha egenskaperna hos vinet med de egenskaper som maträtten har. Sött till sött, lätt till lätt, fylligt t..

Läs mer