HEM

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför valt ut fyra viner som vi tror kan passa riktigt bra!

1. Heinrich Biodynamic Red, 2019

Från Österrike kommer denna cuvée gjort på lokala druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. De har odlats på varsin sida av sjön Neusiedlersee i Burgenland vilket gett vinet dess unika komplexitet. Ena sidan av sjön har kalkrik jord som ger mineraltoner och fräschör, medan andra sidan kännetecknas av Parndorfer-slätten, som ger komplexitet och djupa frukttoner. Vinet har lagrats i 33 månader för att utvecklas optimalt och locka fram alla smaktoner.

Heinrich Biodynamic Red
2019
Heinrich Biodynamic Red
Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, röda bär, örter, vanilj, kakaoböna, ek och en antydan av tobak. Det passar därför utmärkt till kraftigare kötträtter och lagrade ostar.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

2. Nahesteiner, 2018

Från tyska Nahe kommer detta vin gjort enbart på druvan Riesling. Vinet är typiskt för Rieslingviner, vilket innebär att det har en frisk syrlighet och en nästan krispig känsla.

Nahesteiner Riesling
2021
Nahesteiner Riesling
Nahesteiner är ett relativt ungt vin med smaker av aprikos, honung, mandel, mogen citron och mineral. Det passar därför bra till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.
750 ml - 12% -
199 kr

3. Francis Ford Coppola, 2020

Denna kaxiga Pinot Noir kommer från Santa Barbara i Kalifornien. Den svala morgondimman som sveper in i dalen förlänger druvornas mognadstid och ger dem en hög syrahalt och koncentrerade smaker. Efter att ha lagrats i sju månader på ekfat har vinet utvecklat en elegant smakkombination.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
2021
Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
Detta vin har smak av bland annat björnbär, hallon och kryddor. Vinet passar perfekt till kycklingrätter, gärna långkok såsom Coq au vin eller grytor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
239 kr

4. Donnafugata, 2019

Från italienska Sicilien kommer detta vin gjort på druvorna Nero d’avola och Frappato. Efter att ha lagrats åtta månader på ståltank och ytterligare sju månader på flaska har vinet utvecklat en lekfull elegans.

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
2020
Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
Donnafugata har en härligt fruktig doft och smak av bigarråer och björnbär med en touch av nymald svartpeppar. Den friska och fruktiga smaken passar bra till rätter av fläsk, gärna pulled pork eller smakrika dumplings.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Vad kan du om sicilianska viner? Odlade vid kanten av en vulkan, skyddat ursprung och garanterad kvalitet – det är bara några saker du kan vänta dig av viner från Sicilien. Så långt tillbaka som sed..

Läs mer
Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

En strålande italiensk nyhet dyker upp lagom till vårens ankomst. Del Presidente Selvarossa har kallats buteljerat solsken från Apulien. Ett smakrikt men ändå sammetslent vin som passar perfekt till..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer