HEM

Malvasia

Malvasia är en av de äldsta druvorna det tillverkats vin på. Den kommer troligen från Asien och har idag hittat till länderna kring Medelhavet där den gärna används till att producera söta viner. Sedan en tid görs det en hel del spännande torra viner på druvan, vilket föranlett ett ännu större intresse för Malvasia. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Malvasiaviner

Malvasia – global angelägenhet med ursprung i Asien

Malvasia kommer i en mängd olika varianter. Varifrån Malvasia kommer är osäkert, men troligen hittar vi druvans ursprung i Asien och att den sedan tagit sig vidare framför allt till Medelhavsländerna där den idag är mycket vanlig.

Ganska snabbt insåg många vintillverkare att den trivs bäst i varma områden och att den där får en fin, druvsöt ton. Den är också tålig mot sjukdomar och kan skördas sent, något som bättrar på Malvasias rykte som en veritabel dessertvinsdruva.

Att den är så pass odlad runt om i världen beror på att den är relativt lätt att bruka och att den ger rika skördar. Den har också en erkänt fin förmåga att fånga upp områdestypiska toner, inte minst när den odlas i vulkanisk jordmån. Att den därför är mycket populär på både vulkaniska Kanarieöarna och Madeira är därför inte förvånande.

Malvasia kan vara allt från torrt till sött

Malvasia har en speciell karaktär med sin aromatiskt druviga ton som känns igen i synnerhet i de söta vinerna. Idag blir det allt vanligare med torra viner på druvan. Dessa viner får en elegantare ton, mindre simmig till karaktären och drar man dessutom ner på skördeuttaget, får vinerna en fin, närmast komplex koncentration.

malvasia

Mat som passar ihop med Malvasiaviner

Malvasiaviner som är torra är perfekta till enklare fiskrätter med rena tillbehör och kanske någon liten sötaktig accent. De söta vinerna med sin simmiga, fylliga karaktär går utmärkt till en fruktig dessert med inslag av färska bär på nötig botten. Prova till en ostkaka med riven mandel och färska hallon.


Fakta om Malvasia

  • Odlas: Runt om i världen, gärna i Sydeuropa, i varmare delar och på många öar som Kanarieöarna, Madeira och Medelhavsön Korsika.
  • Kända områden: Istrien (Kroatien), Friuli, Sardinien och Lipari utanför Sicilien (Italien), Ycoden-Daute-Isora och Tacoronte-Acentejo (Spanien), även i San Joaquin Valley i Kalifornien (USA) samt i den grekiska övärlden.
  • Smak: Medelhög syra, mycket druviga toner, sötaktig, relativt enkel med äppeltoner och tropisk frukt i mer fyllig stil.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Som torr passar den till enklare fiskrätter med rena, enkla smaker och som söt är den utmärkt till fruktiga desserter.
  • Synonymer: Uva Greca (Italien), Subirat Parent (Spanien), Malvazija (Kroatien), Monemvasia (Grekland) samt Malmsey (Madeira, Portugal).