HEM

Aktuellt

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget kunde stoppa

Lily Bollinger är kvinnan som aldrig gav upp. När maken dog i början av 1940-talet fortsatte hon på egen hand att driva och utveckla deras älskade vingård. Inte ens den tyska ockupationen av Frankrike kunde hindra hennes ambitioner att göra Bollingers Champagne världsberömt. Som ensam kvinna konkurrerade hon i princip enbart mot män i över 30 år.

Lily sågs ofta uppe i sadeln på sin karaktäristiska stålcykel. På den trampade hon oförtrutet runt – år efter år – och bevakade sina ägor. I den lokala trakten kallades hon fru Jacques och inom familjen för tant Lily. Vi vågar oss på en copycat och kallar henne för järnladyn.

Gjorde Bollingers Champagne världsberömd

Från vinhuset i den lilla pittoreska byn Aÿ i Champagne tog sig Lily ut i världen. Hon turnerade några månader i USA där hon outtröttligt träffade journalister och höll vinprovningar. 10 år senare dubbades hon till Frankrikes första dam i Chicagos American.

Lily Bollinger Award – så går tävlingen till

Förra året var det 20 år sedan Lily Bollinger Award hölls för första gången. Importören Arvid Nordquist och det kända champagnehuset Bollinger valde att instifta priset för att hedra minnet av den legendariska champagneänkan Lily Bollinger, men också för att hylla dagens kvinnliga sommelierer – som alla slår sig fram i en högst mansdominerad bransch.

Lily Bollinger Award går av stapeln den 21 maj i Stockholm. Vinnaren blir utsedd till “Årets Lily Bollinger” och Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2023. Tidigare vinnare inkluderar Anette Andersson, Maja Hempel och Frida Winters.

Tävlingen är uppdelad i tre olika moment. Det första teoretiska momentet består ofta av ett skriftligt prov. Förra året fick deltagarna i uppgift att identifiera olika vindistrikt och korrigera felaktiga vinlistor. Efter den teoretiska delen väntar en utmanande blindprovning där sommelierens doft och smak verkligen sätts på prov.

Ett vanligt förekommande moment i den avslutande praktiska delen är att deltagarnas färdighet i servering testas. Deltagare kan även bli ombedda att rekommendera mat till några slumpmässigt utvalda viner.

Eftersom Lily Bollinger Award håller hög status kommer svårighetsgraden ligga på samma nivå som övriga internationella sommeliertävlingar. Uttagstvälingen i maj kommer att ske bakom stängda dörrar. Men finalisterna får glänsa inför publik under det avslutande och kittlande praktiska delmomentet.

Vem kan anmäla sig?

Tävlingen riktar sig till yrkesaktiva och professionella sommelierer, men även sommelierstuderande får delta. Är du inte själv intresserad av att ställa upp kanske du känner någon annan som förtjänar att bli årets Lily Bollinger?

Internationella kvinnodagen 8 mars

Lily Bollinger är på många sätt en stor förebild och inspiratör för kvinnor världen över. Än idag fortsätter hennes vilja av stål och glödande passion att sprida sig som ringar på vattnet. Lily Bollinger Award är bara ett exempel på det.

Den internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Nu väntar vi ivrigt på den internationella Lily-dagen.

Smaka på Lilys arv – Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut
Bollinger Special Cuvée Brut
Som vanligt domineras denna Champagne av druvan Pinot Noir, något som är typiskt för Bollinger. Vinet har en frisk smak av gula äpplen, torkade aprikoser och vit choklad.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
649 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Världens största champagneprovning

Världens största champagneprovning

Vinguiden ska lördagen den 28 oktober göra ett försök i att sätta världsrekord i champagneprovning. Platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. – Det är en fantastiskt kul utmaning, säger ..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer