HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maximalt av det ädla bubblet under vinterns storhelger.

Att champagne passar till allt är en kär gammal klyscha, men nu råkar det stämma att du kan kombinera champagne med det mesta som dukas fram på jul och nyår. Det bästa av allt? Att det finns champagner som passar alla plånböcker.

Ett klokt tips är att välja de dyraste dropparna tidigt på kvällen innan du har trubbat av smaklökarna, särskilt på nyår. Det kan alltså vara att passande att ha flera olika sorters champagne för att kombinera med olika maträtter och tidpunkter.

Inled gärna kvällen med en välkomstskål med en fin lyxigare champagne. Det går för det mesta utmärkt att fortsätta med champagnen som måltidsdryck. Många äter skaldjur eller löjrom både på jul och nyår och då är champagne ett fullgott alternativ till ett gott vitt vin. 

Numera är det allt fler som väljer bort köttet och julskinkan på jul till förmån för fisk – då passar det perfekt att dricka champagne även där. Laxen och hovmästarsåsen är självklarheter på julbordet, till vilka en lite sötare champagne gifter sig perfekt.

Många champagner har dock en hög syra och fräschör vilket gör att de kan tjäna som en perfekt måltidsdryck till fetare rätter på julbordet.

Söker du en champagne som passar bra genomgående för hela middagen vill vi slå ett slag för roséchampagnen. Den är lite fruktigare, smakar mer och passar lite bättre om du vill kombinera med kött.

Ett klassiskt misstag många gör är att servera den söta pannacottan med en torr champagne. Det får champagnen att upplevas som sur vilket skrämmer iväg de flesta. Tänk sött till sött, även om det kan kännas ovant.

Här är några gångbara tips när du ska kombinera champagne med olika rätter under de kommande helgerna!

Förrätt:

Till aperitif och förrätt bjuds det ofta på lätta, salta rätter såsom räkcocktail eller snittar toppade med löjrom, crème fraîche och dill – rätter som bäst kompletteras med en torr champagne med fruktiga toner.

Huvudrätt:

Huvudrätten har ofta fler och starkare smaknyanser som kräver en kraftigare champagne med mer smak. Om du äter kött kan du med fördel välja en roséchampagne med mer intensitet och toner av frukt.

Efterrätt:

Till en festlig efterrätt passar det allra bäst med en halvsöt (demi-sec) champagne. Smakmötet mellan champagnens fruktighet och efterrättens sötma är ett underbart crescendo på en fulländad afton.

Jeanmaire Brut
Jeanmaire Brut
En dunst av solmogen äppelmust från hjärtat av champagne. Men det behöver inte kosta skjortan, här kombineras hög kvalitet med prisvärdhet. Budgetchampagnen Jeanmaire Brut är ett utmärkt val både som aperitif och måltidsdryck.

Doft: Balanserad i doft, toner av citrus, gröna äpplen, nektarin, aningen gräddig ton.

Smak: Fruktig och balanserad med ton av must från solmogna äpplen med gröna äpplen, lime och citrus.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
239 kr

Bonvalet Blanc Suprême Premier Cru
Bonvalet Blanc Suprême Premier Cru
En riktig fräsching! Här har vi en toppmodern och hållbar champagne. Tillverkarens sortiment är topprankat på Vivino och finns nu även att beställa i Sverige.

Här har vi ett fint djup och en härlig struktur. Vinet är en blandning av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Champagnen har legat på sin jästfällning och mognat i 36 månader vilket ger champagnen en härlig brödighet.

Doft: Fruktig doft med inslag av mogna päron, gula äpplen, aprikos, apelsinzest.

Smak: Fruktig smak med inslag av mogna päron, gula äpplen och torkade aprikoser. Viss brödighet. Angenäma bubblor och medellång eftersmak.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
368 kr

Champagne Comtesse de Neples Brut
Champagne Comtesse de Neples Brut
Söker du efter ett riktigt fynd? Då är denna champagne rätt för dig. Smakrik, välbalanserad med härliga inslag av citrus, apelsin, röda äpplen. Vacker brödighet med ett fint och långt avslut. Bubblet är gjort på 100% Pinot Noir, låt dig väl smaka.

Doft: Frisk och fruktig med inslag av citrus, apelsin, röda äpplen, brioche och mineral.

Smak: Torr, frisk och smakrik Champagne med elegant mousse. Bra balans. Inslag av citrus, apelsin, röda äpplen, brioche och mineral. Lång eftersmak med fräscht avslut.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
189 kr

Moët & Chandon Brut Impérial
Moët & Chandon Brut Impérial
Moët & Chandon Brut Impérial är en klassiker och säkerligen en av världens mest välkända champagner. Det är en non-vintage vilket innebär att alla flaskor ska smaka likadant. Detta kräver en enorm insats av “master blender” som varje år ska blanda en cuvée som håller måttet och smakar likadant som föregående år. Champagnen är gjord på de tre klassiska druvorna Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir.

Doft: Rik fruktighet med visst inslag av brödighet, citrus, stenfrukter och mineral.

Smak: Torr och fruktig frisk smak. Lätt brödighet och friska inslag av citrus, vita blommor, gula äpplen och mineral. Riklig mousse.

Lagom till nyår paketeras flaskan dessutom i en härlig fyrverkeri-box.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
479 kr

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve
Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve
En brödig kyss från en av de finaste Grand Cru-byarna i Champagne. Denna champagne bjuder på elegans, brödighet och en lång härlig eftersmak som gör att du gärna vill fylla på glaset.

Launois har inte bara en snygg flaska – innehållet är precis lika bra, om inte till och med ännu bättre. Elegansen lyser igenom i denna champagne som är en Blanc de Blancs, vilket innebär att champagnen är tillverkad på endast Chardonnay-druvor.

Doft: Balanserad brödig ton med eleganta inslag, fruktig i återhållen stil, mineral gröna äpplen och apelsin.

Smak: Fruktig och brödig smak med frisk ton av grapefrukt, gröna päronoch gula äpplen. Riklig, mjuk mousse och lång eftersmak.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
359 kr

Debuchy Brut Réserve
Debuchy Brut Réserve
Den passar för alla festliga tillfällen och är generös och elegant, med en klassisk champagnekaraktär av aprikos, mogna äpplen, brioche och nougat med en mineralkrämig mousse.

Champagne Debuchy är torr, frisk och smakrik med fin mousse och bra balans med inslag av gula och röda äpplen, brioche, mineraler och mogen citrus. Eftersmaken är lång och elegant med ett läskande avslut. Den långa lagringstiden på jästfällningen ger en djup brödighet och toner av nougat i det färdiga vinet.

Doft: Stillfull champagne. En doftpalett med härliga inslag av gula äpplen, citrus, mineral, nougat, brioche med en viss blommighet.

Smak: Eftersmaken är lång och elegant med ett läskande avslut. Den långa lagringstiden på jästfällningen ger en djup brödighet och toner av nougat i det färdiga vinet.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
195 kr

FAKTA

Champagne - det här betyder beteckningen

Brut Nature: < 3 g socker/l)
Extra Brut:0-6 g socker/l
Brut: < 12 g socker/l
Extra Sec eller Tres Sec: 12-17 g socker/l
Sec: 17-32 g socker/l
Demi-Sec:32-50 g socker/l
Doux: 50< g socker/l
Bara champagne som odlas och produceras i Champagneregionen i norra Frankrike får kallas champagne. Dessutom får endast vissa druvsorter användas. De tre vanligaste är den vita druvan Chardonnay och de två blå druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer
Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer