HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem tips – så kan du fira internationella champagnedagen

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba tips.

1. Öppna en flaska!

Du kan väl inte låta internationella champagnedagen passera utan att dricka ett glas eller två? Oavsett om du tar fram en exklusiv Louis Roederer, Cristal Rose 2008 för 6.000 kronor eller en flaska Palmer & Co Brut Reserve för 300 kronor – använd dagen som en bra ursäkt för att få njuta.

2. Läs en bok om champagne

Det finns massor av intressant litteratur om den magiska drycken. En av Sveriges främsta experter, Fredrik Schelin, har skrivit ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne”. Succéboken ”Champagne-kunskap ger mersmak” av Andreas Kjörling vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken lär på ett informativt sätt ut grunderna om den fantastiska drycken champagne.

3. Lär dig hur man sabrerar en flaska

Partytricket som imponerar på alla. Det är inte så lätt som det ser ut men på Youtube finns en hel del instruktionsfilmer om hur det går till. En teori om är att det var ryska kosacker påbörjade traditionen med att sabrera champagne. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagne och Paris – en hel rysk armé var förlagd till Reims. Historien säger att kosackerna fattade stort tycke för den nya bekantskapen med champagne och att de använde sina sablar för att öppna champagneflaskorna.

4. Snabbresa till Champagne

Vad sägs om att ta en sista minuten-resa till Paris och sen en biltur på cirka två timmar – då är du framme i Champagnedistriktet. Endast vin från distriktet Champagne får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Champagne är den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod, Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur.

5. Jämför bästa champagneglasen

Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt eftersom de flesta har sina favoritglas som anses “bäst”. Man brukar säga att det egentligen finns tre olika typer av glas – flöjt (flûte), tulpan (tulip) samt tefat (coupe). Och många experter brukar hävda att tulpanglasen är bäst. Anledningen: ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Dessutom brukar experterna säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag? Valentines Day..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer