HEM

Aktuellt

Fem tips – så kan du fira internationella champagnedagen

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba tips.

1. Öppna en flaska!

Du kan väl inte låta internationella champagnedagen passera utan att dricka ett glas eller två? Oavsett om du tar fram en exklusiv Louis Roederer, Cristal Rose 2008 för 6.000 kronor eller en flaska Palmer & Co Brut Reserve för 300 kronor – använd dagen som en bra ursäkt för att få njuta.

2. Läs en bok om champagne

Det finns massor av intressant litteratur om den magiska drycken. En av Sveriges främsta experter, Fredrik Schelin, har skrivit ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne”. Succéboken ”Champagne-kunskap ger mersmak” av Andreas Kjörling vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken lär på ett informativt sätt ut grunderna om den fantastiska drycken champagne.

3. Lär dig hur man sabrerar en flaska

Partytricket som imponerar på alla. Det är inte så lätt som det ser ut men på Youtube finns en hel del instruktionsfilmer om hur det går till. En teori om är att det var ryska kosacker påbörjade traditionen med att sabrera champagne. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagne och Paris – en hel rysk armé var förlagd till Reims. Historien säger att kosackerna fattade stort tycke för den nya bekantskapen med champagne och att de använde sina sablar för att öppna champagneflaskorna.

4. Snabbresa till Champagne

Vad sägs om att ta en sista minuten-resa till Paris och sen en biltur på cirka två timmar – då är du framme i Champagnedistriktet. Endast vin från distriktet Champagne får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Champagne är den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod, Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur.

5. Jämför bästa champagneglasen

Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt eftersom de flesta har sina favoritglas som anses “bäst”. Man brukar säga att det egentligen finns tre olika typer av glas – flöjt (flûte), tulpan (tulip) samt tefat (coupe). Och många experter brukar hävda att tulpanglasen är bäst. Anledningen: ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Dessutom brukar experterna säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer
Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Vår svenska påskmat består av en vild variation av rätter. Det kan göra det knepigt att hitta ett vin som matchar. Men oroa dig inte – vi har vintipsen som löser gåtan! Vin till sill, lax och ägg Va..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Bästa sparkling på Systembolaget

Bästa sparkling på Systembolaget

Bubbel från hela världen. Men inte champagne, cava, crémant eller prosecco. Utan allt det andra. Sparkling, helt enkelt. För här finns att hämta, allt från knastertorrt vitt till sött rött. Och det ..

Läs mer
Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser...

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer