Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba tips.
Du kan väl inte låta internationella champagnedagen passera utan att dricka ett glas eller två? Oavsett om du tar fram en exklusiv Louis Roederer, Cristal Rose 2008 för 6.000 kronor eller en flaska Palmer & Co Brut Reserve för 300 kronor – använd dagen som en bra ursäkt för att få njuta.
Det finns massor av intressant litteratur om den magiska drycken. En av Sveriges främsta experter, Fredrik Schelin, har skrivit ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne”. Succéboken ”Champagne-kunskap ger mersmak” av Andreas Kjörling vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken lär på ett informativt sätt ut grunderna om den fantastiska drycken champagne.
Partytricket som imponerar på alla. Det är inte så lätt som det ser ut men på Youtube finns en hel del instruktionsfilmer om hur det går till. En teori om är att det var ryska kosacker påbörjade traditionen med att sabrera champagne. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagne och Paris – en hel rysk armé var förlagd till Reims. Historien säger att kosackerna fattade stort tycke för den nya bekantskapen med champagne och att de använde sina sablar för att öppna champagneflaskorna.
Vad sägs om att ta en sista minuten-resa till Paris och sen en biltur på cirka två timmar – då är du framme i Champagnedistriktet. Endast vin från distriktet Champagne får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.
Champagne är den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod, Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur.
Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt eftersom de flesta har sina favoritglas som anses “bäst”. Man brukar säga att det egentligen finns tre olika typer av glas – flöjt (flûte), tulpan (tulip) samt tefat (coupe). Och många experter brukar hävda att tulpanglasen är bäst. Anledningen: ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Dessutom brukar experterna säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på.
Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..
För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..
Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..
Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..
Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon? Syst..
Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..