HEM

Aktuellt

Fem tips – så kan du fira internationella champagnedagen

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba tips.

1. Öppna en flaska!

Du kan väl inte låta internationella champagnedagen passera utan att dricka ett glas eller två? Oavsett om du tar fram en exklusiv Louis Roederer, Cristal Rose 2008 för 6.000 kronor eller en flaska Palmer & Co Brut Reserve för 300 kronor – använd dagen som en bra ursäkt för att få njuta.

2. Läs en bok om champagne

Det finns massor av intressant litteratur om den magiska drycken. En av Sveriges främsta experter, Fredrik Schelin, har skrivit ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne”. Succéboken ”Champagne-kunskap ger mersmak” av Andreas Kjörling vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken lär på ett informativt sätt ut grunderna om den fantastiska drycken champagne.

3. Lär dig hur man sabrerar en flaska

Partytricket som imponerar på alla. Det är inte så lätt som det ser ut men på Youtube finns en hel del instruktionsfilmer om hur det går till. En teori om är att det var ryska kosacker påbörjade traditionen med att sabrera champagne. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagne och Paris – en hel rysk armé var förlagd till Reims. Historien säger att kosackerna fattade stort tycke för den nya bekantskapen med champagne och att de använde sina sablar för att öppna champagneflaskorna.

4. Snabbresa till Champagne

Vad sägs om att ta en sista minuten-resa till Paris och sen en biltur på cirka två timmar – då är du framme i Champagnedistriktet. Endast vin från distriktet Champagne får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Champagne är den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod, Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur.

5. Jämför bästa champagneglasen

Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt eftersom de flesta har sina favoritglas som anses “bäst”. Man brukar säga att det egentligen finns tre olika typer av glas – flöjt (flûte), tulpan (tulip) samt tefat (coupe). Och många experter brukar hävda att tulpanglasen är bäst. Anledningen: ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Dessutom brukar experterna säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..

Läs mer
Här får du dricka bubbel – hela dagen

Här får du dricka bubbel – hela dagen

Tänk dig en hel mässa en hel dag med bara bubbel. Det blir verklighet den 5 oktober i Göteborg. Provsmaka underbar champagne, cava, crémant och prosecco. Har du bråttom finns det speedtasting. Intre..

Läs mer
Mousserande gott – i fyra olika stilar

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika urspr..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer