HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt mer än bara ett vitt vin på gröna druvor.

Det finns en speciell klang kring begreppet blanc de blancs. Det betyder visserligen endast att man tillverkar ett vitt (blanc) vin på vita (blancs) druvor, fast vi i Sverige säger gröna druvor. Så långt är allt normalt. Men det betyder samtidigt betydligt mer än så, därför det närmast mytiska kring begreppet. För en blanc de blancs förpliktigar. Big time.

I Champagne är ju två av tre druvor blå, Pinot Noir och Pinot Meunier. Den enda av de tre stora druvorna är Chardonnay. Nu finns ytterligare fyra druvsorter i Champagne, men vi glömmer dem denna gång. Alltså betyder en blanc de blancs ett bubbelvin producerat på Chardonnay. Men alla vet att detta ändå är något alldeles speciellt och från vinproducent håll så slarvar man inte bort detta utan tvärtom. Det betyder snarare ännu lite högre kvalitet. Man tar de bästa druvorna av Chardonnay, från de bästa växtplatserna, är noggrann med selekteringen, vinifierar separat, är försiktig vid produktion och blandar sedan vinet. Jo, du läste rätt. En blanc de blancs må vara ett
endruvsvin, men druvorna kommer normalt från olika vingårdar inom det appellationsbetecknade området, alltså det reglerade området i vilket man har tillåtelse att odla druvor och sedan tillverka champagne på dessa. Att man lägger extra energi ser vi då många blanc de blancs är årgångsbetecknade, ytterligare en signal om att vinerna är av extra hög kvalitet.

Att begreppet är starkt kopplat till kvalitet och champagne ser vi om vi lämnar Champagne och hamnar i andra vindistrikt där det produceras bubbel. Viner, företrädesvis tillverkade på Chardonnay, får gärna etiketteringen blanc de blancs och precis som i det franska referensdistriktet, är det lite bättre, lite högra kvalitet och ofta lite dyrare.

Blanc de blancs är alltså inget producenterna skojar bort utan snarare kavlar man upp ärmarna och ger sig i kast med att höja kvaliteten ännu lite mer. Chardonnay är dessutom en druva med stor variation. Hemligheten bakom ett kvalitetsvin på denna druva har mycket med växtplats men också själva tillverkningen att göra.

Det kräver helt enkelt sin vinmakare. Det är också de som är varje bubbelvinsproducents utmaning, att få det där unika, det tilltalande, det kvalitativa i en blanc de blancs. Ett vin som sticker ut.

Vinvärldens mest kända blanc de blancs

  • Clos du Mesnil, vingårdsvin från en av Champagnes bästa och mest exklusiva egendomar, Krug.
  • Comtes de Champagne Blanc de Blancs, klassisk prestige från populära Taittinger.
  • Blanc de Blancs från Pol Roger, riktigt skön prestige från Winston Churchills favorithus.
  • Palmer & Co Blanc de Blancs, mycket välproducerat från ett av världens bästa vinkooperativ.
  • Salon, höjdarchampagne från litet champagnehus med stort fokus på mångfaldens Chardonnay.

 


Vinguiden
tipsar

1,350.00 kr
9,499.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa