HEM

Aktuellt

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Rothschild, vinmakare i sjätte generationen. Allt mer fokus ligger på hållbarhet, såväl ur ett odlingsperspektiv som ur ett tillverknings- och distributionsperspektiv. För dig som är nyfiken på viner från Bordeaux är Lafite ett absolut måste!

Flera hundra år av utmärkta viner

Lafite omnämndes första gången som ett gods redan år 1234. Det var dock först på 1600-talet som området började bli känt för sin vintillverkning. Under 1700-talet exporterades stora mängder Lafite-viner till England, och vinet blev även populärt vid det franska hovet. Under Ludvig XV:s regenttid beskrevs vinet till och med som ”Kungens vin”.

I slutet av 1700-talet började godset och vingården byta ägare. Under de kommande 100 åren såldes godset ett flertal gånger och ägdes av såväl holländare som britter. Vinet behöll dock sin status som ”det bästa vinet i Medoc” och ”ledaren bland fina viner”.

Familjen Rothschild tar över

År 1868 köpte den franske baronen James de Rothschild egendomen. Han avled dock bara tre månader efter köpet, och hans tre söner tog över. Nu började en gyllene era med flera lyckade årgångar.

Första halvan av 1900-talet var fyllt av motgångar, allt från problem med mjöldagg och vinlusen phylloxera till världskrig och depression. Trots att vingården led svårt under dessa år och även var ockuperat av tyskarna under flera års tid, lyckades familjen behålla både vingården och kvaliteten. För att bekämpa problem med bedrägerier började vingården även själva buteljera vinet, vilket bidrog till att vinet behöll sin status som ett kvalitetsvin.

Förnyelse och expansion

På 70-talet tog baronen Eric de Rothschild över vingården. Han satte omedelbart igång med ett flertal olika projekt. Bland annat började vinodlingarna använda mindre konstgödsel och bekämpningsmedel för att istället satsa på naturgödsel. Han lät bygga ett nytt lagringsrum och introducerade ståltankar vid sidan av de klassiska ekfaten. Han startade ett konstnärsprojekt där framgångsrika fotografer bjöds in för att fotografera ägorna.

Slutligen började han även expandera familjens egendomar i såväl Frankrike som Chile och Argentina. Sedan 2009 äger familjen även mark i Kina där de byggt en vingård från grunden.

Viner som smakar Bordeaux

Ända sedan ägorna köptes av familjen har målet varit att göra kvalitetsviner som är typiska för sitt ursprung. Druvorna väljs ut noga, och såväl produktion som lagring och buteljering sker helt under familjens kontroll. Genom hela processen garanteras därför högsta kvalitet samtidigt som vinerna verkligen smakar Bordeaux. För dig som vill ha ett riktigt bra, klassiskt Bordeauxvin är Lafite helt enkelt rätt väg att gå!

Vinhusets första vin på den svenska marknaden har nyligen släppts på Systembolaget. Vinet heter Les Légendes R – Bordeaux Rouge och finns sedan den 1 mars i Systembolagets beställningssortiment.

Les Légendes R Bordeaux
2020
Les Légendes R Bordeaux
Vinet är ett klassiskt Bordeauxvin men med en modern touch. Det har toner av frukt och en diskret smak av ek som ger ett välbalanserat vin som är lätt att njuta av.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
151 kr

FAKTA

Faktaruta Lafite:


– Vingården Château Lafite Rothschild har producerat vin sedan 1600-talet.
– Vinet har i över 400 år klassats som ett av Bordeauxs bästa och var bland annat kung Ludvig XV:s favoritvin.
–Familjen äger idag sju vingårdar: fyra i Frankrike, en i Chile, en i Argentina och en i Kina.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer
Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell kl..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Sötsugen i Sauternes

Sötsugen i Sauternes

Inte bara högklassigt rött eller sommelierfavoriter i vitt, utan också sött. Bordeauxvinerna vinner i mångfald och när det kommer till söta, ädelrötade viner är det få som slår även dessa viner. Men..

Läs mer