HEM

Aktuellt

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Rothschild, vinmakare i sjätte generationen. Allt mer fokus ligger på hållbarhet, såväl ur ett odlingsperspektiv som ur ett tillverknings- och distributionsperspektiv. För dig som är nyfiken på viner från Bordeaux är Lafite ett absolut måste!

Flera hundra år av utmärkta viner

Lafite omnämndes första gången som ett gods redan år 1234. Det var dock först på 1600-talet som området började bli känt för sin vintillverkning. Under 1700-talet exporterades stora mängder Lafite-viner till England, och vinet blev även populärt vid det franska hovet. Under Ludvig XV:s regenttid beskrevs vinet till och med som ”Kungens vin”.

I slutet av 1700-talet började godset och vingården byta ägare. Under de kommande 100 åren såldes godset ett flertal gånger och ägdes av såväl holländare som britter. Vinet behöll dock sin status som ”det bästa vinet i Medoc” och ”ledaren bland fina viner”.

Familjen Rothschild tar över

År 1868 köpte den franske baronen James de Rothschild egendomen. Han avled dock bara tre månader efter köpet, och hans tre söner tog över. Nu började en gyllene era med flera lyckade årgångar.

Första halvan av 1900-talet var fyllt av motgångar, allt från problem med mjöldagg och vinlusen phylloxera till världskrig och depression. Trots att vingården led svårt under dessa år och även var ockuperat av tyskarna under flera års tid, lyckades familjen behålla både vingården och kvaliteten. För att bekämpa problem med bedrägerier började vingården även själva buteljera vinet, vilket bidrog till att vinet behöll sin status som ett kvalitetsvin.

Förnyelse och expansion

På 70-talet tog baronen Eric de Rothschild över vingården. Han satte omedelbart igång med ett flertal olika projekt. Bland annat började vinodlingarna använda mindre konstgödsel och bekämpningsmedel för att istället satsa på naturgödsel. Han lät bygga ett nytt lagringsrum och introducerade ståltankar vid sidan av de klassiska ekfaten. Han startade ett konstnärsprojekt där framgångsrika fotografer bjöds in för att fotografera ägorna.

Slutligen började han även expandera familjens egendomar i såväl Frankrike som Chile och Argentina. Sedan 2009 äger familjen även mark i Kina där de byggt en vingård från grunden.

Viner som smakar Bordeaux

Ända sedan ägorna köptes av familjen har målet varit att göra kvalitetsviner som är typiska för sitt ursprung. Druvorna väljs ut noga, och såväl produktion som lagring och buteljering sker helt under familjens kontroll. Genom hela processen garanteras därför högsta kvalitet samtidigt som vinerna verkligen smakar Bordeaux. För dig som vill ha ett riktigt bra, klassiskt Bordeauxvin är Lafite helt enkelt rätt väg att gå!

Vinhusets första vin på den svenska marknaden har nyligen släppts på Systembolaget. Vinet heter Les Légendes R – Bordeaux Rouge och finns sedan den 1 mars i Systembolagets beställningssortiment.

Les Légendes R Bordeaux
2020
Les Légendes R Bordeaux
Vinet är ett klassiskt Bordeauxvin men med en modern touch. Det har toner av frukt och en diskret smak av ek som ger ett välbalanserat vin som är lätt att njuta av.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

FAKTA

Faktaruta Lafite:


– Vingården Château Lafite Rothschild har producerat vin sedan 1600-talet.
– Vinet har i över 400 år klassats som ett av Bordeauxs bästa och var bland annat kung Ludvig XV:s favoritvin.
–Familjen äger idag sju vingårdar: fyra i Frankrike, en i Chile, en i Argentina och en i Kina.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Cabernet Sauvignon och Kalifornien är en närmast optimal kombo, som har satt trenden för hur ett riktigt spännande vin på den forna druvan från Bordeaux ska smaka. Vinguiden gav druvan ytterligare e..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer