HEM

Aktuellt

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Rothschild, vinmakare i sjätte generationen. Allt mer fokus ligger på hållbarhet, såväl ur ett odlingsperspektiv som ur ett tillverknings- och distributionsperspektiv. För dig som är nyfiken på viner från Bordeaux är Lafite ett absolut måste!

Flera hundra år av utmärkta viner

Lafite omnämndes första gången som ett gods redan år 1234. Det var dock först på 1600-talet som området började bli känt för sin vintillverkning. Under 1700-talet exporterades stora mängder Lafite-viner till England, och vinet blev även populärt vid det franska hovet. Under Ludvig XV:s regenttid beskrevs vinet till och med som ”Kungens vin”.

I slutet av 1700-talet började godset och vingården byta ägare. Under de kommande 100 åren såldes godset ett flertal gånger och ägdes av såväl holländare som britter. Vinet behöll dock sin status som ”det bästa vinet i Medoc” och ”ledaren bland fina viner”.

Familjen Rothschild tar över

År 1868 köpte den franske baronen James de Rothschild egendomen. Han avled dock bara tre månader efter köpet, och hans tre söner tog över. Nu började en gyllene era med flera lyckade årgångar.

Första halvan av 1900-talet var fyllt av motgångar, allt från problem med mjöldagg och vinlusen phylloxera till världskrig och depression. Trots att vingården led svårt under dessa år och även var ockuperat av tyskarna under flera års tid, lyckades familjen behålla både vingården och kvaliteten. För att bekämpa problem med bedrägerier började vingården även själva buteljera vinet, vilket bidrog till att vinet behöll sin status som ett kvalitetsvin.

Förnyelse och expansion

På 70-talet tog baronen Eric de Rothschild över vingården. Han satte omedelbart igång med ett flertal olika projekt. Bland annat började vinodlingarna använda mindre konstgödsel och bekämpningsmedel för att istället satsa på naturgödsel. Han lät bygga ett nytt lagringsrum och introducerade ståltankar vid sidan av de klassiska ekfaten. Han startade ett konstnärsprojekt där framgångsrika fotografer bjöds in för att fotografera ägorna.

Slutligen började han även expandera familjens egendomar i såväl Frankrike som Chile och Argentina. Sedan 2009 äger familjen även mark i Kina där de byggt en vingård från grunden.

Viner som smakar Bordeaux

Ända sedan ägorna köptes av familjen har målet varit att göra kvalitetsviner som är typiska för sitt ursprung. Druvorna väljs ut noga, och såväl produktion som lagring och buteljering sker helt under familjens kontroll. Genom hela processen garanteras därför högsta kvalitet samtidigt som vinerna verkligen smakar Bordeaux. För dig som vill ha ett riktigt bra, klassiskt Bordeauxvin är Lafite helt enkelt rätt väg att gå!

Vinhusets första vin på den svenska marknaden har nyligen släppts på Systembolaget. Vinet heter Les Légendes R – Bordeaux Rouge och finns sedan den 1 mars i Systembolagets beställningssortiment.

Les Légendes R Bordeaux
2020
Les Légendes R Bordeaux
Vinet är ett klassiskt Bordeauxvin men med en modern touch. Det har toner av frukt och en diskret smak av ek som ger ett välbalanserat vin som är lätt att njuta av.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

FAKTA

Faktaruta Lafite:


– Vingården Château Lafite Rothschild har producerat vin sedan 1600-talet.
– Vinet har i över 400 år klassats som ett av Bordeauxs bästa och var bland annat kung Ludvig XV:s favoritvin.
–Familjen äger idag sju vingårdar: fyra i Frankrike, en i Chile, en i Argentina och en i Kina.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer