HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början;

I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wien, London, Napoli och Paris.

Den femte sonen fick stanna kvar i Frankfurt. De fem bröderna håller kontakten under årens lopp och bygger var och en för sig upp framgångsrika företag inom olika branscher.

En dag bestämmer sig Baron Nathaniel, son till Nathan som bosatt sig i London, att flytta till Paris, där han har storslagna fester. På den tiden, om man var någon att räkna med, hade man ett eget vinslott. Inte en välfylld vinkällare – utan ett slott! Man vill ju kunna servera sitt eget vin.

År 1853 köper han därför Château Brane Mouton i Pauillac, i hjärtat av Médoc. Baron Nathaniel döper egendomen till Château Mouton Rothschild. Långt senare, år 1922, tar hans barnbarnsbarn Baron Philippe de Rothschild över Mouton-Rothschild.

Under 20-talet var Philippe något av en playboy: snabba bilar, vackra kvinnor och glada nätter i Paris. Philippe var bland annat aktiv i Grand Prix motor racing, men under pseudonym: Georges Philippe. Han körde sin egen Bugatti T35C, och kom som bäst fyra i 1929 Monaco Grand Prix.

Vinet då; Mouton Cadet är namnet på mer plånboksvänliga Bordeaux-viner från fler Bordeaux appellationer. Det kan vara det närmaste vi kommer de fantastiska bordeaux-vinerna som annars börjar med priser från omkring 1000 €.

Mouton Cadet Vintage Edition
2018
Mouton Cadet Vintage Edition
Doft: I doft fat, mogna mörka bär, läder och en behaglig ton av örter.

Smak: I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter.
750 ml - 14.5% -
169 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Légende de Bonpas  – en hyllning till långa hi..

Légende de Bonpas  – en hyllning till långa hi..

Snacka om lång och imponerande vinhistoria i den legendariska franska egendomen Bonpas. Här började man producera vin redan 1318. Nu – 700 år senare – kommer ett vin som passande nog het..

Läs mer