HEM

Aktuellt

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början;

I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wien, London, Napoli och Paris.

Den femte sonen fick stanna kvar i Frankfurt. De fem bröderna håller kontakten under årens lopp och bygger var och en för sig upp framgångsrika företag inom olika branscher.

En dag bestämmer sig Baron Nathaniel, son till Nathan som bosatt sig i London, att flytta till Paris, där han har storslagna fester. På den tiden, om man var någon att räkna med, hade man ett eget vinslott. Inte en välfylld vinkällare – utan ett slott! Man vill ju kunna servera sitt eget vin.

År 1853 köper han därför Château Brane Mouton i Pauillac, i hjärtat av Médoc. Baron Nathaniel döper egendomen till Château Mouton Rothschild. Långt senare, år 1922, tar hans barnbarnsbarn Baron Philippe de Rothschild över Mouton-Rothschild.

Under 20-talet var Philippe något av en playboy: snabba bilar, vackra kvinnor och glada nätter i Paris. Philippe var bland annat aktiv i Grand Prix motor racing, men under pseudonym: Georges Philippe. Han körde sin egen Bugatti T35C, och kom som bäst fyra i 1929 Monaco Grand Prix.

Vinet då; Mouton Cadet är namnet på mer plånboksvänliga Bordeaux-viner från fler Bordeaux appellationer. Det kan vara det närmaste vi kommer de fantastiska bordeaux-vinerna som annars börjar med priser från omkring 1000 €.

Mouton Cadet Vintage Edition
2019
Mouton Cadet Vintage Edition
Doft: I doft fat, mogna mörka bär, läder och en behaglig ton av örter.

Smak: I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Druvplockning i södra Frankrike

Druvplockning i södra Frankrike

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer