HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början;

I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wien, London, Napoli och Paris.

Den femte sonen fick stanna kvar i Frankfurt. De fem bröderna håller kontakten under årens lopp och bygger var och en för sig upp framgångsrika företag inom olika branscher.

En dag bestämmer sig Baron Nathaniel, son till Nathan som bosatt sig i London, att flytta till Paris, där han har storslagna fester. På den tiden, om man var någon att räkna med, hade man ett eget vinslott. Inte en välfylld vinkällare – utan ett slott! Man vill ju kunna servera sitt eget vin.

År 1853 köper han därför Château Brane Mouton i Pauillac, i hjärtat av Médoc. Baron Nathaniel döper egendomen till Château Mouton Rothschild. Långt senare, år 1922, tar hans barnbarnsbarn Baron Philippe de Rothschild över Mouton-Rothschild.

Under 20-talet var Philippe något av en playboy: snabba bilar, vackra kvinnor och glada nätter i Paris. Philippe var bland annat aktiv i Grand Prix motor racing, men under pseudonym: Georges Philippe. Han körde sin egen Bugatti T35C, och kom som bäst fyra i 1929 Monaco Grand Prix.

Vinet då; Mouton Cadet är namnet på mer plånboksvänliga Bordeaux-viner från fler Bordeaux appellationer. Det kan vara det närmaste vi kommer de fantastiska bordeaux-vinerna som annars börjar med priser från omkring 1000 €.

Mouton Cadet Vintage Edition
2018
Mouton Cadet Vintage Edition
Doft: I doft fat, mogna mörka bär, läder och en behaglig ton av örter.

Smak: I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Magnifika vingården blir din till vrakpris

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gäst..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer