HEM

Aktuellt

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gjorda för att njuta av till ost. Nu är det upp till dig att prova dig fram för att upptäcka din egen favoritkombo.

1. Villa Puccini, Chianti Classico Riserva – till parmesan och provolone

Villa Puccini Chianti Classico Riserva
2018
Villa Puccini Chianti Classico Riserva
Villa Puccini. Kryddigt och strävt rött vin på sangiovese- och canaiolodruvor, plockade i Chiantiområdets mest centrala delar. Smaken? Torkade körsbär, mörk choklad, kanel och kardemumma. Utöver det bjuder Villa Puccini på härliga inslag av nötter, pomerans och slutligen en spännande touch av nypon. Även om Chianti Classico är ett populärt matvin som av många också föredras att njuta av bara som det är, nås helt nya dimensioner när det kombineras allena – med ost. Italiensk hårdost.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Match 1: Villa Puccini  och parmesan

Vårt förstaval. Den världskända italienska hårdostens smuliga konsistens, nötiga karaktär och långa eftersmak rimmar mer än väl ihop med Villa Puccinis nyanserade toner..

Match 2: Villa Puccini och provolone

En typ av knådad, italiensk herrgårdsost på komjölk, som kan delas in i två olika huvudstilar. Den ena något söt i smaken och en annan med mer sting och kryddighet. Provolone är helt klart en ost värd att prova till vin.

2. Luna di Mezzanotte, Barolo – till grana padano och fontina d’Aosta

Luna di Mezzanotte Barolo
2019
Luna di Mezzanotte Barolo
Luna di Mezzanotte är ett minst sagt populärt, stramt vin från Piemonte i nordvästra Italien. Närmare bestämt Barolo. I denna flaska får du uppleva hundra procent av den blå nebbiolodruvan som under lagringstiden fått gosa minst ett och ett halvt år på fat. Utöver en oväntad, matvänlig syra bjuds du på smaktoner av bland annat körsbär, rosor, tobak, nötter och nyfiket svart te.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
219 kr

Match 1: Luna di Mezzanotte och grana padano

Hårdosten grana padano, gjord på opastöriserad komjölk, förväxlas ibland med parmesan. Varför? Jo, för att de på många sätt är kusiner när det kommer till både smak och konsistens. Men i själva verket är grana padano något mildare och har också en lägre fetthalt. Även om skillnaderna tvistar alla, förutom de lärde, vet åtminstone vi att padano passar klockrent till ett glas (nästan rumstempererat) Luna di Mezzanotte.

Match 2: Luna di Mezzanotte och fontina d’Aosta

Fontina d’Aosta har en minst sagt gedigen historia då den började tillverkas i Aostadalen redan under 1100-talet. Halvfast till fast textur med högst varierande smak som går från mild till överväldigande och kraftig. Testa själv vilken variant du föredrar till underbara Luna di Mezzanotte.

3. Carmenère, Di San Leonardo – till livarot och munster

Carmenère Di San Leonardo
2015
Carmenère Di San Leonardo
Varsågod. Här har du ett varmt, fylligt och något örtigt rött vin med ungdomlig inramning. Och helt rätt som sällskap till helgens ostbricka. För det här är nämligen ett ostvin – om något. Njut av dess rubinröda färg och möts av den intensiva doften av vilda bär medan du för glaset mot din mun.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
599 kr

Match 1: Carmenère och livarot

Det här är ingen kulturkrock. Milt uttryckt. Det här är ett enormt lyckat kulturutbyte och inget annat. Att blanda en av Frankrikes finaste ostar med detta delikata italienska rödvin är helt rätt. Livarot är kraftig och kryddig i sin smak och har ett trevligt, krämigt tuggmotstånd. Vissa skulle säga att den luktar väldigt mycket. Vi anser att den doftar väldigt gott.

Match 2: Carmenère och munster

Varför har munster en sådan unik smak? Kanske beror det på att den här kittosten från Alsace inte görs på mjölk från vilka kor som helst. Den är gjord på komjölk från djur som betat enorma mängder bergsört. Precis som livarot har osten inte bara en kraftfull doft, utan framförallt en smak som vibrerar riktigt bra ihop med italienska Carmenère. Prova gärna ihop med några kumminfrön.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer