HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset.

Att prova vin har i Sverige blivit lite av en folkrörelse. Alla går på vinprovningar, alla dricker vin med finess och många vill lära sig mer. Och mer. Att sommelierskolorna öppnar upp för vanligt folk och får kurserna överbokade är nog så tydligt. När vi har provat rött och vitt vin, är turen nu kommen till bubbel, bubbel som i champagne.

Men hur provar vi då bubbelvin i allmänhet och champagne i synnerhet? Jo, precis som vi provar annat vin. Nästan.

Att prova vin kan vi dela in i fyra delar och vi ska ta detta på allvar. Samtidigt kan vi ställa oss frågan varför vi provar vin? Många menar att det är kul, trevligt tidsfördriv och ett skoj sätt att få i sig vin. Andra vill lära sig om distrikt, druvor och vinländer. Och en tredje grupp vill framför allt lära sig vad man ska ha vinet till: på balkongen, i duschen, bersån eller till mat. Och i så fall vilken mat?

Sedan finns ju den gruppen som kombinerar alla dessa tre visioner. Oavsett vilket ska man alltid prova vin genom att bedöma utseendet. Titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt, eller transparent? Skriv gärna ned dina intryck. Men dra för guds skull inga slutsatser. Gör man det, målar man samtidigt in sig i ett hörn. När det kommer till bubbel handlar det om att också en titt på bubblorna, som oftast är mindre i champagne och annat vin med en andra jäsning på flaska än exempelvis kolsyrat vin där bubblorna är större.

Sedan är turen kommen till doft. Och nu, när vi provar champagne, ska vi, bör vi, måste vi snurra på glaset för att frigöra doftmolekyler och täcka glasets innerväggar med vin så att vinets yta blir ännu lite större. På så vis får vi ut mer aromer av det. Det finns miljontals bubblor i en champagne så man behöver inte vara rädd att snurra bort dessa. Skriv sedan ned det du känner, dina första reaktioner och var sann mot dig själv. Lukta eller dofta heller inte för länge, då stiger alkoholen, som är flyktig, upp i huvudet och då är det lika bra att lägga ned provningen.

När det sedan är dags att smaka kan man fundera på hur bubblorna möter munnen. Jämför hur det känns när man tar en klunk mineralvatten med ofta stora bubblor och sedan mot champagnens små, finstämda bubblor. Detta kallas ju mousse och den är viktigt för upplevelsen av bubbelvin. Sedan ska man skölja munnen med vinet, precis som vanligt, och bedöma vad det smakar.

Till sist ska vi försöka sammanfatta våra intryck: är vinet bra eller jättebra, varför, hur samspelar doft och smak, är det värt pengarna?

Men det finns en sak till och det är den bästa, roligaste, mest utmanande delen i alla vinprovningar och det är därför jag sparat den till sist: Hur ska vi använda vinet? Alltså till vilken mat, för vin, allt vin passar bäst till mat om det så bara är en ansjovisfylld oliv eller en näve ostbågar. Champagne har ju den fantastiska effekten på oss att vi blir glada. Men innan vi blir alltför glada måste vi ställa fram någon munsbit, om det nu är en skål med ekologiska chips, en amuse på belugakaviar eller en höstig gryta. Jodå, det sista går också, men det vet vi först när vi har provat champagnen. Och provat den på korrekt vis.

Köp din biljett till: Världsrekord i champagneprovning
Vill du veta mer? Läs allt om champagne här!


Johan Franco Cereceda

Se alla flaskor från Champagne här

269.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel. Att Storbritanni..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Glamour, glitter och bubblor till mors dag

Mors dag närmar sig, i år den 29 maj. Dags att lyfta på hatten för mamma och överraska henne med något riktigt fint. Högtiden har firats i Sverige sedan 1920-talet, alltid den sista söndagen i maj n..

Läs mer
Mousserande te – nya spännande innovationen

Mousserande te – nya spännande innovationen

En prisbelönt sommelier fick en vision om att skapa världens bästa ekologiska alkoholfria dryck. Det unika resultatet ser du här: ett mousserande te. – Copenhagen Sparkling Tea BLÅ bygger på nordisk..

Läs mer