HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Få statussymboler har väl hängt med lika länge som champagnen Cristal av Louis Roederer. Det började med ryske tsaren Alexander II i slutet av 1800-talet och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. På senare tid har drycken blivit markören för Hollywood- och musikstjärnor som så tydligt som möjligt vill demonstrera sin rikedom.

Själva vinet görs sedan 1970 uteslutande på ståltankar och druvorna är främst Pinot Noir från egna toppvingårdar i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières samt Chardonnay i ungefär lika delar från Avize och Mesnil. Bara de bästa druvorna från de bästa gårdarna hamnar alltså i en Cristal-flaska.

Idag, 14 februari, släpper Systembolaget Cristal från 2012 i det tillfälliga sortimentet, så räkna med att flaskorna har en strykande åtgång trots att de kostar 2.150 kr styck.

750 ml - 12% -
2150 kr

Den är garanterat fantastisk att dricka redan nu, men kommer troligen bli ännu mer fantastisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år. Champagne-experter brukar lyriskt beskriva smaken som ”ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett nötigt fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en fyllig kolamättad kropp.” Med enklare ord: en av de mest perfekta och klassiska champagner som världen har att erbjuda.

Flaskorna hade varit ännu dyrare om man hållit fast vid ryske tsaren Alexanders tradition – han fick nämligen egna uppseendeväckande flaskor att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna med platt botten, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa