HEM

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Få statussymboler har väl hängt med lika länge som champagnen Cristal av Louis Roederer. Det började med ryske tsaren Alexander II i slutet av 1800-talet och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. På senare tid har drycken blivit markören för Hollywood- och musikstjärnor som så tydligt som möjligt vill demonstrera sin rikedom.

Själva vinet görs sedan 1970 uteslutande på ståltankar och druvorna är främst Pinot Noir från egna toppvingårdar i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières samt Chardonnay i ungefär lika delar från Avize och Mesnil. Bara de bästa druvorna från de bästa gårdarna hamnar alltså i en Cristal-flaska.

Idag, 14 februari, släpper Systembolaget Cristal från 2012 i det tillfälliga sortimentet, så räkna med att flaskorna har en strykande åtgång trots att de kostar 2.150 kr styck.

Louis Roederer Cristal
2012
Louis Roederer Cristal
750 ml - 12% -
2150 kr

Den är garanterat fantastisk att dricka redan nu, men kommer troligen bli ännu mer fantastisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år. Champagne-experter brukar lyriskt beskriva smaken som ”ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett nötigt fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en fyllig kolamättad kropp.” Med enklare ord: en av de mest perfekta och klassiska champagner som världen har att erbjuda.

Flaskorna hade varit ännu dyrare om man hållit fast vid ryske tsaren Alexanders tradition – han fick nämligen egna uppseendeväckande flaskor att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna med platt botten, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Maj månad betyder rosa bubbel. Dags att samla familj och vänner framför TV-apparaterna – Eurovision är här! Vi har skapat den perfekta dryckeslistan till folkfesten. Rosa bubbel, färgglad cider och ..

Läs mer