HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Få statussymboler har väl hängt med lika länge som champagnen Cristal av Louis Roederer. Det började med ryske tsaren Alexander II i slutet av 1800-talet och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. På senare tid har drycken blivit markören för Hollywood- och musikstjärnor som så tydligt som möjligt vill demonstrera sin rikedom.

Själva vinet görs sedan 1970 uteslutande på ståltankar och druvorna är främst Pinot Noir från egna toppvingårdar i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières samt Chardonnay i ungefär lika delar från Avize och Mesnil. Bara de bästa druvorna från de bästa gårdarna hamnar alltså i en Cristal-flaska.

Idag, 14 februari, släpper Systembolaget Cristal från 2012 i det tillfälliga sortimentet, så räkna med att flaskorna har en strykande åtgång trots att de kostar 2.150 kr styck.

Louis Roederer Cristal
2012
Louis Roederer Cristal
750 ml - 12% -
2150 kr

Den är garanterat fantastisk att dricka redan nu, men kommer troligen bli ännu mer fantastisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år. Champagne-experter brukar lyriskt beskriva smaken som ”ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett nötigt fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en fyllig kolamättad kropp.” Med enklare ord: en av de mest perfekta och klassiska champagner som världen har att erbjuda.

Flaskorna hade varit ännu dyrare om man hållit fast vid ryske tsaren Alexanders tradition – han fick nämligen egna uppseendeväckande flaskor att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna med platt botten, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger är kvinnan som aldrig gav upp. När maken dog i början av 1940-talet fortsatte hon på egen hand att driva och utveckla deras älskade vingård. Inte ens den tyska ockupationen av Frankri..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Världens största champagneprovning

Världens största champagneprovning

Vinguiden ska lördagen den 28 oktober göra ett försök i att sätta världsrekord i champagneprovning. Platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. – Det är en fantastiskt kul utmaning, säger ..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer