HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Få statussymboler har väl hängt med lika länge som champagnen Cristal av Louis Roederer. Det började med ryske tsaren Alexander II i slutet av 1800-talet och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. På senare tid har drycken blivit markören för Hollywood- och musikstjärnor som så tydligt som möjligt vill demonstrera sin rikedom.

Själva vinet görs sedan 1970 uteslutande på ståltankar och druvorna är främst Pinot Noir från egna toppvingårdar i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières samt Chardonnay i ungefär lika delar från Avize och Mesnil. Bara de bästa druvorna från de bästa gårdarna hamnar alltså i en Cristal-flaska.

Idag, 14 februari, släpper Systembolaget Cristal från 2012 i det tillfälliga sortimentet, så räkna med att flaskorna har en strykande åtgång trots att de kostar 2.150 kr styck.

Louis Roederer Cristal
2012
Louis Roederer Cristal
750 ml - 12% -
2150 kr

Den är garanterat fantastisk att dricka redan nu, men kommer troligen bli ännu mer fantastisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år. Champagne-experter brukar lyriskt beskriva smaken som ”ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett nötigt fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en fyllig kolamättad kropp.” Med enklare ord: en av de mest perfekta och klassiska champagner som världen har att erbjuda.

Flaskorna hade varit ännu dyrare om man hållit fast vid ryske tsaren Alexanders tradition – han fick nämligen egna uppseendeväckande flaskor att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna med platt botten, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Champagnehusets nya designsamarbete

Champagnehusets nya designsamarbete

Miss Li är inte bara en folkkär musiker. Nu har hon även blivit designer av champagne. – Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designe..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Plockmat och bubbel till sommarens fester

Plockmat och bubbel till sommarens fester

Ska du bjuda på lite småplock och bubbel, men har tröttnat på att ställa fram en skål chips? Frukta inte, för här har vi parat tre härliga bubbel med plockmat som både är festlig och enkel att göra...

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer