HEM

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Få statussymboler har väl hängt med lika länge som champagnen Cristal av Louis Roederer. Det började med ryske tsaren Alexander II i slutet av 1800-talet och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. På senare tid har drycken blivit markören för Hollywood- och musikstjärnor som så tydligt som möjligt vill demonstrera sin rikedom.

Själva vinet görs sedan 1970 uteslutande på ståltankar och druvorna är främst Pinot Noir från egna toppvingårdar i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières samt Chardonnay i ungefär lika delar från Avize och Mesnil. Bara de bästa druvorna från de bästa gårdarna hamnar alltså i en Cristal-flaska.

Idag, 14 februari, släpper Systembolaget Cristal från 2012 i det tillfälliga sortimentet, så räkna med att flaskorna har en strykande åtgång trots att de kostar 2.150 kr styck.

Louis Roederer Cristal
2012
Louis Roederer Cristal
750 ml - 12% -
2150 kr

Den är garanterat fantastisk att dricka redan nu, men kommer troligen bli ännu mer fantastisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år. Champagne-experter brukar lyriskt beskriva smaken som ”ultrasofistikerad med en sanslöst silkig mjukhet i kombination med ett nötigt fyrverkeri uppbackad av exotisk fruktighet i en fyllig kolamättad kropp.” Med enklare ord: en av de mest perfekta och klassiska champagner som världen har att erbjuda.

Flaskorna hade varit ännu dyrare om man hållit fast vid ryske tsaren Alexanders tradition – han fick nämligen egna uppseendeväckande flaskor att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna med platt botten, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tillverkning av mousserande vin

Tillverkning av mousserande vin

Det finns en mängd olika sätt att tillverka mousserande vin på. Vilka av dessa känner du till? Traditionell metod – eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet en andra gång..

Läs mer
Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Vinterns hetaste champagner

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spa..

Läs mer
Sparkling sangria – ”den perfekta sommar..

Sparkling sangria – ”den perfekta sommar..

Paret Anette och Juha-Matti Raunio drack en riktigt god sangria i Barcelona. ”En sån här sommardryck bör vi skapa själva” tänkte dom. Nu säljs deras Gozy White Sangria på Systembolaget. ..

Läs mer
Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer