HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt.. i plastglas. Ridå.

Nej, vi börjar om. Tar nya tag. Och infriar det där nytillkomna nyårslöftet: bättre glas till skumpan. För lika mycket som champagne är en veritabel festfixare, är fel glas en riktig festförstörare. Och egentligen – hur svårt kan det vara?

Jo, svårt. Det vet vi av erfarenhet. Hur många gånger har vi inte blivit serverade bubbel i plastmuggar, för att spara disk, eller små, fjuttiga glas, visserligen på fot, med där kupan är så avsmalnande att vi inte kan känna skillnad på en Pommac och en egentligen löjligt god blanc de blancs. Att de, glasen alltså, var billiga att köpa in räcker inte som ursäkt.

Det där med glas, hör ni, är allvarligare än man tror. Det är en hel vetenskap som vi – äntligen – börjar ta till oss. Som vi måste ta till oss för det handlar om att spara pengar. Ett bra vin kräver ett bra glas för att vinet ska komma till sin rätt. Och har vi då köpt en flaska gyllene champagne för en trehundra kronor och serverar det som vore det sodastreamad flädersaft, ja då har vi sannerligen gått bort oss. Dålig ekonomi är vad det är.

Det ligger heller ingen snobbism i att ha rätt glas för vårt bubbel, eller för annat vin för den delen. Snarare respekt för både vin och gäster.

Champagne är ett vin som har komplex karaktär med både friska och brödiga toner. Det är många dofter och smaker som samlas i drycken och som bör komma fram vid konsumtion. Vi kan ju särskilja över 1000 dofter, så ge oss då något att jobba med. Ett bra vin är en början. Ett bra vin och ett bra glas är en ännu bättre början.

Vad vi lätt glömmer när det kommer till champagne, utöver glasen, är att det är ett riktigt bra matvin, alltså inte bara att skåla in nyåret med eller ta som aperitif. Överraskande många rätter fungerar överraskande bra till det komplexa vinet och den som haft möjlighet att ta sig ned till distriktet i norra Frankrike vet också att man lokalt dricker skumpa genomgående till en middag. Våga prova kött till årgångschampagne, fisk till en blanc de blancs eller en blanc de noirs till kalv. Oemotståndligt är bara förnamnet. I rätt glas.

Att vi så sakteliga blivit riktigt duktiga på vin ser vi överallt. Inte minst då vi numera väljer att gärna dricka vår champagne i större kupor. Tidigare var vi rädda för att bubblorna skulle försvinna, men oron är obefogad. Snarare låter vi bubblet komma väl till rätta med den öppna kupan som ger ifrån sig en rik palett av dofter. Blandning av druvor från olika områden, kanske lagring på ekfat, en andra jäsning på flaska och så ytterligare lagring, gör dessutom champagnen till ett av de mest doft- och smakrika samt komplexa vinerna som finns.

Så vi tar det från början:
Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt i ett riktigt elegant glas på fot med relativt djup kupa och bred öppning. Nu kan festen börja.

Veritas Champagne 2-pack


Vinum Champagne Prestige


Veritas Pinot Noir New World


Veritas Coupe/cocktailJohan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer
Viner som hyllar kvinnor

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga pow..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer