HEM

Aktuellt

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt.. i plastglas. Ridå.

Nej, vi börjar om. Tar nya tag. Och infriar det där nytillkomna nyårslöftet: bättre glas till skumpan. För lika mycket som champagne är en veritabel festfixare, är fel glas en riktig festförstörare. Och egentligen – hur svårt kan det vara?

Jo, svårt. Det vet vi av erfarenhet. Hur många gånger har vi inte blivit serverade bubbel i plastmuggar, för att spara disk, eller små, fjuttiga glas, visserligen på fot, med där kupan är så avsmalnande att vi inte kan känna skillnad på en Pommac och en egentligen löjligt god blanc de blancs. Att de, glasen alltså, var billiga att köpa in räcker inte som ursäkt.

Det där med glas, hör ni, är allvarligare än man tror. Det är en hel vetenskap som vi – äntligen – börjar ta till oss. Som vi måste ta till oss för det handlar om att spara pengar. Ett bra vin kräver ett bra glas för att vinet ska komma till sin rätt. Och har vi då köpt en flaska gyllene champagne för en trehundra kronor och serverar det som vore det sodastreamad flädersaft, ja då har vi sannerligen gått bort oss. Dålig ekonomi är vad det är.

Det ligger heller ingen snobbism i att ha rätt glas för vårt bubbel, eller för annat vin för den delen. Snarare respekt för både vin och gäster.

Champagne är ett vin som har komplex karaktär med både friska och brödiga toner. Det är många dofter och smaker som samlas i drycken och som bör komma fram vid konsumtion. Vi kan ju särskilja över 1000 dofter, så ge oss då något att jobba med. Ett bra vin är en början. Ett bra vin och ett bra glas är en ännu bättre början.

Vad vi lätt glömmer när det kommer till champagne, utöver glasen, är att det är ett riktigt bra matvin, alltså inte bara att skåla in nyåret med eller ta som aperitif. Överraskande många rätter fungerar överraskande bra till det komplexa vinet och den som haft möjlighet att ta sig ned till distriktet i norra Frankrike vet också att man lokalt dricker skumpa genomgående till en middag. Våga prova kött till årgångschampagne, fisk till en blanc de blancs eller en blanc de noirs till kalv. Oemotståndligt är bara förnamnet. I rätt glas.

Att vi så sakteliga blivit riktigt duktiga på vin ser vi överallt. Inte minst då vi numera väljer att gärna dricka vår champagne i större kupor. Tidigare var vi rädda för att bubblorna skulle försvinna, men oron är obefogad. Snarare låter vi bubblet komma väl till rätta med den öppna kupan som ger ifrån sig en rik palett av dofter. Blandning av druvor från olika områden, kanske lagring på ekfat, en andra jäsning på flaska och så ytterligare lagring, gör dessutom champagnen till ett av de mest doft- och smakrika samt komplexa vinerna som finns.

Så vi tar det från början:
Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt i ett riktigt elegant glas på fot med relativt djup kupa och bred öppning. Nu kan festen börja.

Veritas Champagne 2-pack


Vinum Champagne Prestige


Veritas Pinot Noir New World


Veritas Coupe/cocktailJohan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobje..

Läs mer
Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Fira mamma med lite extra i år med goda viner till Mors dag. Med vin både i present och till maten kan mammas egen dag bli en lyxig succé. Vinguiden tipsar om vinerna som kommer att göra mamma bubbl..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer