HEM

Aktuellt

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt.. i plastglas. Ridå.

Nej, vi börjar om. Tar nya tag. Och infriar det där nytillkomna nyårslöftet: bättre glas till skumpan. För lika mycket som champagne är en veritabel festfixare, är fel glas en riktig festförstörare. Och egentligen – hur svårt kan det vara?

Jo, svårt. Det vet vi av erfarenhet. Hur många gånger har vi inte blivit serverade bubbel i plastmuggar, för att spara disk, eller små, fjuttiga glas, visserligen på fot, med där kupan är så avsmalnande att vi inte kan känna skillnad på en Pommac och en egentligen löjligt god blanc de blancs. Att de, glasen alltså, var billiga att köpa in räcker inte som ursäkt.

Det där med glas, hör ni, är allvarligare än man tror. Det är en hel vetenskap som vi – äntligen – börjar ta till oss. Som vi måste ta till oss för det handlar om att spara pengar. Ett bra vin kräver ett bra glas för att vinet ska komma till sin rätt. Och har vi då köpt en flaska gyllene champagne för en trehundra kronor och serverar det som vore det sodastreamad flädersaft, ja då har vi sannerligen gått bort oss. Dålig ekonomi är vad det är.

Det ligger heller ingen snobbism i att ha rätt glas för vårt bubbel, eller för annat vin för den delen. Snarare respekt för både vin och gäster.

Champagne är ett vin som har komplex karaktär med både friska och brödiga toner. Det är många dofter och smaker som samlas i drycken och som bör komma fram vid konsumtion. Vi kan ju särskilja över 1000 dofter, så ge oss då något att jobba med. Ett bra vin är en början. Ett bra vin och ett bra glas är en ännu bättre början.

Vad vi lätt glömmer när det kommer till champagne, utöver glasen, är att det är ett riktigt bra matvin, alltså inte bara att skåla in nyåret med eller ta som aperitif. Överraskande många rätter fungerar överraskande bra till det komplexa vinet och den som haft möjlighet att ta sig ned till distriktet i norra Frankrike vet också att man lokalt dricker skumpa genomgående till en middag. Våga prova kött till årgångschampagne, fisk till en blanc de blancs eller en blanc de noirs till kalv. Oemotståndligt är bara förnamnet. I rätt glas.

Att vi så sakteliga blivit riktigt duktiga på vin ser vi överallt. Inte minst då vi numera väljer att gärna dricka vår champagne i större kupor. Tidigare var vi rädda för att bubblorna skulle försvinna, men oron är obefogad. Snarare låter vi bubblet komma väl till rätta med den öppna kupan som ger ifrån sig en rik palett av dofter. Blandning av druvor från olika områden, kanske lagring på ekfat, en andra jäsning på flaska och så ytterligare lagring, gör dessutom champagnen till ett av de mest doft- och smakrika samt komplexa vinerna som finns.

Så vi tar det från början:
Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgångsbubblet, väl kylt i ett riktigt elegant glas på fot med relativt djup kupa och bred öppning. Nu kan festen börja.

Veritas Champagne 2-pack


Vinum Champagne Prestige


Veritas Pinot Noir New World


Veritas Coupe/cocktailJohan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Vinterns hetaste champagner

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spa..

Läs mer
Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer
Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Internationella champagnedagen 2021 infaller i år fredagen den 15 oktober – och firas som sig bör med en flaska äkta champagne. I perfekt tid till den stora dagen släpper Dom Pérignon och Lady Gaga ..

Läs mer