HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur.

Det gamla begreppet rumstempererat lever kvar från när vi hade kallare bostäder, och temperaturer på över 20 grader lämpar sig sällan för viner.

Sanningen är att många serverar både sina röda och vita viner för varma. Många viner har temperaturrekommendation angiven på flaskan, men det finns också tumregler som brukar stämma väldigt bra.

Många aromer framträder vid olika temperaturer, och därför har olika vintyper olika temperatur för att få fram så mycket smaker som möjligt. Men väldigt sällan ska du servera ett rött vin över 18 grader. Blir det varmare än så dunstar alkoholen snabbare än dofterna och aromerna från glaset.

Det kan därför vara bra att kyla ner det vita vinet 30-60 minuter i kylskåpet innan servering, för det blir snabbt varmare när det kommer i glaset.

När det gäller vita viner och champagne så ska de i regel serveras vid 8-10 grader. Så ställ det i kylskåpet minst ett par timmar innan servering.

Och du: Kyl aldrig ner en flaska champagne eller Prosecco i frysen. Kylan gör så att bubblorna absorberas av vinet och du får ett mycket sämre vin. I värsta fall kan korken åka av vinet.

Hitta rätt temperatur för rätt vin

Rött vin
Mjukt & bärigt serveras vid 14–16°C
Kryddigt & mustigt serveras vid 16–18°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 16–18°C
Stramt & nyanserat serveras vid 16–18°C
Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin
Friskt & fruktigt serveras vid 8–10°C
Lätt & avrundat serveras vid 6–8°C
Fylligt & smakrikt serveras vid 8–12°C
Druvigt & blommigt serveras vid 8–10°C
Sött serveras vid 8–10°C.

Rosévin
Friskt & bärigt serveras vid 8–10°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 8–10°C

Mousserande vin
Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin serveras vid 8–10°C

Dessertvin
Söta vita serveras vid 8–10°C
Söta röda viner serveras vid 16–18°C
Söta mousserande serveras vid 8°C

Källa: Systembolaget


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Fira mamma med lite extra i år med goda viner till Mors dag. Med vin både i present och till maten kan mammas egen dag bli en lyxig succé. Vinguiden tipsar om vinerna som kommer att göra mamma bubbl..

Läs mer
Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Maj månad betyder rosa bubbel. Dags att samla familj och vänner framför TV-apparaterna – Eurovision är här! Vi har skapat den perfekta dryckeslistan till folkfesten. Rosa bubbel, färgglad cider och ..

Läs mer