HEM

Aktuellt

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur.

Det gamla begreppet rumstempererat lever kvar från när vi hade kallare bostäder, och temperaturer på över 20 grader lämpar sig sällan för viner.

Sanningen är att många serverar både sina röda och vita viner för varma. Många viner har temperaturrekommendation angiven på flaskan, men det finns också tumregler som brukar stämma väldigt bra.

Många aromer framträder vid olika temperaturer, och därför har olika vintyper olika temperatur för att få fram så mycket smaker som möjligt. Men väldigt sällan ska du servera ett rött vin över 18 grader. Blir det varmare än så dunstar alkoholen snabbare än dofterna och aromerna från glaset.

Det kan därför vara bra att kyla ner det vita vinet 30-60 minuter i kylskåpet innan servering, för det blir snabbt varmare när det kommer i glaset.

När det gäller vita viner och champagne så ska de i regel serveras vid 8-10 grader. Så ställ det i kylskåpet minst ett par timmar innan servering.

Och du: Kyl aldrig ner en flaska champagne eller Prosecco i frysen. Kylan gör så att bubblorna absorberas av vinet och du får ett mycket sämre vin. I värsta fall kan korken åka av vinet.

Hitta rätt temperatur för rätt vin

Rött vin
Mjukt & bärigt serveras vid 14–16°C
Kryddigt & mustigt serveras vid 16–18°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 16–18°C
Stramt & nyanserat serveras vid 16–18°C
Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin
Friskt & fruktigt serveras vid 8–10°C
Lätt & avrundat serveras vid 6–8°C
Fylligt & smakrikt serveras vid 8–12°C
Druvigt & blommigt serveras vid 8–10°C
Sött serveras vid 8–10°C.

Rosévin
Friskt & bärigt serveras vid 8–10°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 8–10°C

Mousserande vin
Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin serveras vid 8–10°C

Dessertvin
Söta vita serveras vid 8–10°C
Söta röda viner serveras vid 16–18°C
Söta mousserande serveras vid 8°C

Källa: Systembolaget


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Att skåla in det nya året med mousserande vin är inte direkt någon nyhet. Därför är det kul att testa något nytt. Vi har valt ut fem nyheter från fem olika länder – vilket bubbel väljer du att fira ..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer