HEM

Aktuellt

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur.

Det gamla begreppet rumstempererat lever kvar från när vi hade kallare bostäder, och temperaturer på över 20 grader lämpar sig sällan för viner.

Sanningen är att många serverar både sina röda och vita viner för varma. Många viner har temperaturrekommendation angiven på flaskan, men det finns också tumregler som brukar stämma väldigt bra.

Många aromer framträder vid olika temperaturer, och därför har olika vintyper olika temperatur för att få fram så mycket smaker som möjligt. Men väldigt sällan ska du servera ett rött vin över 18 grader. Blir det varmare än så dunstar alkoholen snabbare än dofterna och aromerna från glaset.

Det kan därför vara bra att kyla ner det vita vinet 30-60 minuter i kylskåpet innan servering, för det blir snabbt varmare när det kommer i glaset.

När det gäller vita viner och champagne så ska de i regel serveras vid 8-10 grader. Så ställ det i kylskåpet minst ett par timmar innan servering.

Och du: Kyl aldrig ner en flaska champagne eller Prosecco i frysen. Kylan gör så att bubblorna absorberas av vinet och du får ett mycket sämre vin. I värsta fall kan korken åka av vinet.

Hitta rätt temperatur för rätt vin

Rött vin
Mjukt & bärigt serveras vid 14–16°C
Kryddigt & mustigt serveras vid 16–18°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 16–18°C
Stramt & nyanserat serveras vid 16–18°C
Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin
Friskt & fruktigt serveras vid 8–10°C
Lätt & avrundat serveras vid 6–8°C
Fylligt & smakrikt serveras vid 8–12°C
Druvigt & blommigt serveras vid 8–10°C
Sött serveras vid 8–10°C.

Rosévin
Friskt & bärigt serveras vid 8–10°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 8–10°C

Mousserande vin
Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin serveras vid 8–10°C

Dessertvin
Söta vita serveras vid 8–10°C
Söta röda viner serveras vid 16–18°C
Söta mousserande serveras vid 8°C

Källa: Systembolaget


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Svenska champagnen vände till succé

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält. – Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vi..

Läs mer
Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Den 11-12 mars är det dags för eventet Sparkling Stockholm som i år äger rum på Waterfront Stockholm. Här samlas de allra kunnigaste inom champagne, cava, crémant och andra mousserande viner under t..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer