HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur.

Det gamla begreppet rumstempererat lever kvar från när vi hade kallare bostäder, och temperaturer på över 20 grader lämpar sig sällan för viner.

Sanningen är att många serverar både sina röda och vita viner för varma. Många viner har temperaturrekommendation angiven på flaskan, men det finns också tumregler som brukar stämma väldigt bra.

Många aromer framträder vid olika temperaturer, och därför har olika vintyper olika temperatur för att få fram så mycket smaker som möjligt. Men väldigt sällan ska du servera ett rött vin över 18 grader. Blir det varmare än så dunstar alkoholen snabbare än dofterna och aromerna från glaset.

Det kan därför vara bra att kyla ner det vita vinet 30-60 minuter i kylskåpet innan servering, för det blir snabbt varmare när det kommer i glaset.

När det gäller vita viner och champagne så ska de i regel serveras vid 8-10 grader. Så ställ det i kylskåpet minst ett par timmar innan servering.

Och du: Kyl aldrig ner en flaska champagne eller Prosecco i frysen. Kylan gör så att bubblorna absorberas av vinet och du får ett mycket sämre vin. I värsta fall kan korken åka av vinet.

Hitta rätt temperatur för rätt vin

Rött vin
Mjukt & bärigt serveras vid 14–16°C
Kryddigt & mustigt serveras vid 16–18°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 16–18°C
Stramt & nyanserat serveras vid 16–18°C
Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin
Friskt & fruktigt serveras vid 8–10°C
Lätt & avrundat serveras vid 6–8°C
Fylligt & smakrikt serveras vid 8–12°C
Druvigt & blommigt serveras vid 8–10°C
Sött serveras vid 8–10°C.

Rosévin
Friskt & bärigt serveras vid 8–10°C
Fruktigt & smakrikt serveras vid 8–10°C

Mousserande vin
Champagne, cava, prosecco och annat mousserande vin serveras vid 8–10°C

Dessertvin
Söta vita serveras vid 8–10°C
Söta röda viner serveras vid 16–18°C
Söta mousserande serveras vid 8°C

Källa: Systembolaget


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, ..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Visst blir allt lite festligare med en flaska champagne? Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan. Nu släpps den smakrika Champagne Debuchy, en Blanc de Noirs. Utan att tumma på vare sig kvalite..

Läs mer
Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker. Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har ..

Läs mer