HEM

Aktuellt

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lyckas. Att dricka vin till pasta är ingen nyhet. Men har du koll på vilka viner som passar bäst till just din pastarätt?

Rött vin till pasta eller rätt vin till pasta? Det som är avgörande för valet av vin till pasta är inte pastan i sig, utan tillbehören och såsen.

Vitt vin till pasta

Pastarätter med hetta

Föredrar du het pasta med mycket smak och sting? Kanske faller valet då på en penne arrabiata eller en penne diablo. Då kan det vara smart att hitta ett vin som möter upp syran i tomaterna samtidigt som det dämpar hettan precis lagom. Vårt val faller på franska Biecher Riesling från Alsace. Ett ekologiskt alternativ som passar riktigt bra även till andra kryddstarka pastarätter.

Jean Biecher Riesling Organic Réserve
2023
Jean Biecher Riesling Organic Réserve
Frisk med gröna äpplen, aprikos i mer omogen stil, blommor, honung med avslutande frisk, stålig ton med medellång eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
115 kr

Skaldjurspasta

Är det skaldjur som gäller? Då föreslår vi denna ekologiska Sauvignon Blanc Chardonnay från 2020. Den fruktiga Moulin Blanc med sina gula äpplen och lime balanserar upp perfekt. En fyllig och fruktig Riesling är också ett bra val till skaldjurspasta.

Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
2022
Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
Liten fruktsöt ton, äpple, citrus, aningen bitter, markerad syrlig ton med viss eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Rött vin till pasta

Spaghetti bolognese

En riktig klassiker. Väljer du sen att kombinera pastarätten med denna Brunello di Montalcino från 2016 lovar vi dig en imponerade smakkombination. Poggio Nero levererar bland annat torkade jordgubbar, tobak, choklad och en touch av mogna körsbär.

Brunello di Montalcino Poggio Nero
2016
Brunello di Montalcino Poggio Nero
Balanserad, ursprungspräglad, inslag av mogna lingon, trä, liten mineral karaktär, kaffe, choklad, torkade bär, eldig ton med lång eftersmak.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

Pasta Carbonara

Till en krämig carbonara tycker vi att Chianti del Barone Ricasoli är ett spännande val. Vinet är ekologiskt och bjuder på smak av fat, körsbär, hallon, blodapelsin, vanilj och salvia.

Chianti del Barone Ricasoli
2022
Chianti del Barone Ricasoli
Fruktig smak med inslag av fat, körsbär, salvia, hallon, blodapelsin och vanilj.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rioja-viner är på väg tillbaka

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen. – Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder so..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer