HEM

Aktuellt

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lyckas. Att dricka vin till pasta är ingen nyhet. Men har du koll på vilka viner som passar bäst till just din pastarätt?

Rött vin till pasta eller rätt vin till pasta? Det som är avgörande för valet av vin till pasta är inte pastan i sig, utan tillbehören och såsen.

Vitt vin till pasta

Pastarätter med hetta

Föredrar du het pasta med mycket smak och sting? Kanske faller valet då på en penne arrabiata eller en penne diablo. Då kan det vara smart att hitta ett vin som möter upp syran i tomaterna samtidigt som det dämpar hettan precis lagom. Vårt val faller på franska Biecher Riesling från Alsace. Ett ekologiskt alternativ som passar riktigt bra även till andra kryddstarka pastarätter.

Jean Biecher Riesling Organic Réserve
2022
Jean Biecher Riesling Organic Réserve
Frisk med gröna äpplen, aprikos i mer omogen stil, blommor, honung med avslutande frisk, stålig ton med medellång eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
115 kr

Skaldjurspasta

Är det skaldjur som gäller? Då föreslår vi denna ekologiska Sauvignon Blanc Chardonnay från 2020. Den fruktiga Moulin Blanc med sina gula äpplen och lime balanserar upp perfekt. En fyllig och fruktig Riesling är också ett bra val till skaldjurspasta.

Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay
2022
Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay
Liten fruktsöt ton, äpple, citrus, aningen bitter, markerad syrlig ton med viss eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Rött vin till pasta

Spaghetti bolognese

En riktig klassiker. Väljer du sen att kombinera pastarätten med denna Brunello di Montalcino från 2016 lovar vi dig en imponerade smakkombination. Poggio Nero levererar bland annat torkade jordgubbar, tobak, choklad och en touch av mogna körsbär.

Brunello di Montalcino Poggio Nero
2016
Brunello di Montalcino Poggio Nero
Balanserad, ursprungspräglad, inslag av mogna lingon, trä, liten mineral karaktär, kaffe, choklad, torkade bär, eldig ton med lång eftersmak.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

Pasta Carbonara

Till en krämig carbonara tycker vi att Chianti del Barone Ricasoli är ett spännande val. Vinet är ekologiskt och bjuder på smak av fat, körsbär, hallon, blodapelsin, vanilj och salvia.

Chianti del Barone Ricasoli
2022
Chianti del Barone Ricasoli
Fruktig smak med inslag av fat, körsbär, salvia, hallon, blodapelsin och vanilj.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer