HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen.
– Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder som inte var med när Spanien var som störst, säger Systembolagets inköpare Marcus Dahlin.

I dag är det Italien som är vinlandet nummer ett när svenska folket väljer viner. Appassimento och Prosecco är två av sorterna som har en strykande åtgång i sommar.

Annat var det på 1990-talet. Då dominerade Spanien stort när svenskarna valde vin. Den stora favoriten var eldiga fatlagrade viner från Rioja-distriktet.

Men nu verkar det som att Spanien är på väg tillbaka – med nya vinsorter och trendiga druvor. Spanien satsar också hårt på ekologisk odling. Och det är inte bara röda viner som gäller – vita viner är mycket trendigt i Spanien.

Prosecco har tagit över förstaplatsen bland mousserande viner från champagne, men nu vill den spanska cavan ha ett ord med i laget.

– Den senaste stora nyheten från cava är att en grupp producenter har brutit med cavagemenskapen och startat en egen organisation, corpinat. Producenterna vill fokusera mer på terroir och lokala druvor, vilket är en trend i flera delar av Spanien, säger Marcus Dahlin.

Flera tidigare okända Spanska områden har fått ett uppsving de senaste åren. På Systembolaget kommer viner från bland annat Teneriffa, Bierzo, Ribeira Sacra och Mallorca kommer i små partier.

Men även klassiska regioner ser ett uppsving och exklusiva viner från Rioja och Ribera del Duero börjar bli riktigt heta.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berö..

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berö..

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med ..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer