HEM

Aktuellt

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen.
– Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder som inte var med när Spanien var som störst, säger Systembolagets inköpare Marcus Dahlin.

I dag är det Italien som är vinlandet nummer ett när svenska folket väljer viner. Appassimento och Prosecco är två av sorterna som har en strykande åtgång i sommar.

Annat var det på 1990-talet. Då dominerade Spanien stort när svenskarna valde vin. Den stora favoriten var eldiga fatlagrade viner från Rioja-distriktet.

Men nu verkar det som att Spanien är på väg tillbaka – med nya vinsorter och trendiga druvor. Spanien satsar också hårt på ekologisk odling. Och det är inte bara röda viner som gäller – vita viner är mycket trendigt i Spanien.

Prosecco har tagit över förstaplatsen bland mousserande viner från champagne, men nu vill den spanska cavan ha ett ord med i laget.

– Den senaste stora nyheten från cava är att en grupp producenter har brutit med cavagemenskapen och startat en egen organisation, corpinat. Producenterna vill fokusera mer på terroir och lokala druvor, vilket är en trend i flera delar av Spanien, säger Marcus Dahlin.

Flera tidigare okända Spanska områden har fått ett uppsving de senaste åren. På Systembolaget kommer viner från bland annat Teneriffa, Bierzo, Ribeira Sacra och Mallorca kommer i små partier.

Men även klassiska regioner ser ett uppsving och exklusiva viner från Rioja och Ribera del Duero börjar bli riktigt heta.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson i vår webb-TV.

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Rött till kött – under 100 kronor

Rött till kött – under 100 kronor

En del röda viner känns så sträva i munnen – måste det vara så? Det är det där med proteinerna i köttet. När vi dricker ett rött vin kan det ibland kännas strävt på tungan. Det är tanninerna, ..

Läs mer