HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favoriter

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra mycket.

Vi svenskar hittar fler och fler tillfällen att servera mousserande vin, om man ska döma av Systembolagets försäljningsstatistik. Under senaste året har Systembolaget ökat försäljningen av mousserande vin med ungefär 15 procent och de senaste sex åren har vi svenskar nästan fördubblat våra inköp av mousserande vin. Men det har senaste åren handlat främst om fransk champagne och även italienska försäljningsraketen prosecco. Spaniens bubbel cava glömdes bort en aning. Men nu verkar Spanien ha fått revansch. Vi svenskar verkar gilla hur cava skiljer sig från champagne genom att cavan oftast är fylligare, fruktigare och lite kraftfullare och ibland med en liten rökig ton.

Spansk cava framställs enligt den traditionella champagnemetoden och får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska, inte via tillsättning av kolsyra. Och liksom champagne är cava ursprungsskyddat. En skillnad är dock att enligt reglerna får vinet tillverkas i flera delar av Spanien. Nittiofem procent av produktionen sker dock på odlingar i landskapet Katalonien, närmare bestämt på den bördiga marken på höglandet norr om Barcelona.

Ordet cava betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen.

Här är tre cava som är populära på Systembolaget:

Federico Paternina Cava Brut Rosé
2018
Federico Paternina Cava Brut Rosé
Smaken är ren och fruktigt. Där finns friska toner av jordgubbar, kex, hallon och lite blodapelsin.

Druvorna i Federico Paternina Cava Brut Rosé är, 70% Monastrell och 30% Pinot Noir.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
69 kr

Campo Viejo Cava Brut Reserva
Campo Viejo Cava Brut Reserva
Doft: Citrus, gröna äpplen, balanserad, frisk ton i doft.

Smak: Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
89 kr

Anna de Codorníu Organic Brut
Anna de Codorníu Organic Brut
Doft: Inslag av päron i doft, äpple, ren, aningen smörig ton, gula äpplen, bra balans.

Smak: Päron, äpple, liten släng av exotisk frukt, aprikos, vit persika, liten nötig karaktär, välbalanserad med medellång eftersmak.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cava hittar sin identitet

Cava hittar sin identitet

Nej, cava är inte en budgetchampagne. Cava är ett mousserande vin från Spanien men där förutsättningarna är helt olika dem i Champagne. Det enda gemensamma är bubblorna. Och kanske ett festligt till..

Läs mer
Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Bästa sparkling på Systembolaget

Bästa sparkling på Systembolaget

Bubbel från hela världen. Men inte champagne, cava, crémant eller prosecco. Utan allt det andra. Sparkling, helt enkelt. För här finns att hämta, allt från knastertorrt vitt till sött rött. Och det ..

Läs mer
”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige. – Det är kul att svenskarna får..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer