HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favoriter

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra mycket.

Vi svenskar hittar fler och fler tillfällen att servera mousserande vin, om man ska döma av Systembolagets försäljningsstatistik. Under senaste året har Systembolaget ökat försäljningen av mousserande vin med ungefär 15 procent och de senaste sex åren har vi svenskar nästan fördubblat våra inköp av mousserande vin. Men det har senaste åren handlat främst om fransk champagne och även italienska försäljningsraketen prosecco. Spaniens bubbel cava glömdes bort en aning. Men nu verkar Spanien ha fått revansch. Vi svenskar verkar gilla hur cava skiljer sig från champagne genom att cavan oftast är fylligare, fruktigare och lite kraftfullare och ibland med en liten rökig ton.

Spansk cava framställs enligt den traditionella champagnemetoden och får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska, inte via tillsättning av kolsyra. Och liksom champagne är cava ursprungsskyddat. En skillnad är dock att enligt reglerna får vinet tillverkas i flera delar av Spanien. Nittiofem procent av produktionen sker dock på odlingar i landskapet Katalonien, närmare bestämt på den bördiga marken på höglandet norr om Barcelona.

Ordet cava betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen.

Här är tre cava som är populära på Systembolaget:

Federico Paternina Cava Brut Rosé

Federico Paternina Cava Brut Rosé 2018

Smaken är ren och fruktigt. Där finns friska toner av jordgubbar, kex, hallon och lite blodapelsin.

Druvorna i Federico Paternina Cava Brut Rosé är, 70% Monastrell och 30% Pinot Noir.

Art.nr: 72768 - Pris: 69 kr

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Doft: Citrus, gröna äpplen, balanserad, frisk ton i doft.

Smak: Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.

Art.nr: 7782 - Pris: 89 kr

Anna de Codorníu Organic Brut

Anna de Codorníu Organic Brut

Doft: Inslag av päron i doft, äpple, ren, aningen smörig ton, gula äpplen, bra balans.

Smak: Päron, äpple, liten släng av exotisk frukt, aprikos, vit persika, liten nötig karaktär, välbalanserad med medellång eftersmak.

Art.nr: 7369 - Pris: 115 kr


Du kanske även vill läsa dessa