HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa.
– Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt det, säger han i en tv-intervju.

Efter att ha lagt de nya strafftullarna mot Mexiko i malpåse har USA:s president Donald Trump hittat en ny måltavla: Franska viner. De som gillar champagne och Merlot i USA kan räkna med att flaskorna chockhöjs.

– Frankrike låter oss betala för våra viner, och trots det tar vi väldigt lite betalt för det franska vinet, säger han i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Enligt amerikanska medieuppgifter lägger EU på mellan 10 till 27 kronor för en amerikansk flaska vin, medan USA endast debiterar fem kronor för en flaska vin, och 13 kronor för en flaska mousserande.

USA är den största enskilda exportmarknaden för europeiska viner, och en strafftull skulle kunna få stora konsekvenser för europeiska vinproducenter. Nästan en tredjedel av exporten går till USA, enligt Eurostat.

Donald Trump har själv intressen i en vingård i Virginia som heter Trump Winery, men under sin presidentperiod är det hans barn som sköter allt som har med gården att göra.

Ett faktum som är okänt för många i Sverige är att Donald Trump är helnykterist – precis som Hitler och Stalin.

Ibland syns Trump med ett vinglas, men då är det alltid Coca-Cola i glaset. Anledningen till att Trump blivit nykterist är att hans storebror Fred, som var pilot, dog av alkoholism 1981. Brodern blev endast 43 år gammal.

Jag hade en bror, Fred. Kanonkille, snygg, bästa personligheten, mycket bättre än jag, har Trump sagt.


Du kanske även vill läsa dessa