HEM

Aktuellt

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa.
– Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt det, säger han i en tv-intervju.

Efter att ha lagt de nya strafftullarna mot Mexiko i malpåse har USA:s president Donald Trump hittat en ny måltavla: Franska viner. De som gillar champagne och Merlot i USA kan räkna med att flaskorna chockhöjs.

– Frankrike låter oss betala för våra viner, och trots det tar vi väldigt lite betalt för det franska vinet, säger han i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Enligt amerikanska medieuppgifter lägger EU på mellan 10 till 27 kronor för en amerikansk flaska vin, medan USA endast debiterar fem kronor för en flaska vin, och 13 kronor för en flaska mousserande.

USA är den största enskilda exportmarknaden för europeiska viner, och en strafftull skulle kunna få stora konsekvenser för europeiska vinproducenter. Nästan en tredjedel av exporten går till USA, enligt Eurostat.

Donald Trump har själv intressen i en vingård i Virginia som heter Trump Winery, men under sin presidentperiod är det hans barn som sköter allt som har med gården att göra.

Ett faktum som är okänt för många i Sverige är att Donald Trump är helnykterist – precis som Hitler och Stalin.

Ibland syns Trump med ett vinglas, men då är det alltid Coca-Cola i glaset. Anledningen till att Trump blivit nykterist är att hans storebror Fred, som var pilot, dog av alkoholism 1981. Brodern blev endast 43 år gammal.

Jag hade en bror, Fred. Kanonkille, snygg, bästa personligheten, mycket bättre än jag, har Trump sagt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer