HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa.
– Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt det, säger han i en tv-intervju.

Efter att ha lagt de nya strafftullarna mot Mexiko i malpåse har USA:s president Donald Trump hittat en ny måltavla: Franska viner. De som gillar champagne och Merlot i USA kan räkna med att flaskorna chockhöjs.

– Frankrike låter oss betala för våra viner, och trots det tar vi väldigt lite betalt för det franska vinet, säger han i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Enligt amerikanska medieuppgifter lägger EU på mellan 10 till 27 kronor för en amerikansk flaska vin, medan USA endast debiterar fem kronor för en flaska vin, och 13 kronor för en flaska mousserande.

USA är den största enskilda exportmarknaden för europeiska viner, och en strafftull skulle kunna få stora konsekvenser för europeiska vinproducenter. Nästan en tredjedel av exporten går till USA, enligt Eurostat.

Donald Trump har själv intressen i en vingård i Virginia som heter Trump Winery, men under sin presidentperiod är det hans barn som sköter allt som har med gården att göra.

Ett faktum som är okänt för många i Sverige är att Donald Trump är helnykterist – precis som Hitler och Stalin.

Ibland syns Trump med ett vinglas, men då är det alltid Coca-Cola i glaset. Anledningen till att Trump blivit nykterist är att hans storebror Fred, som var pilot, dog av alkoholism 1981. Brodern blev endast 43 år gammal.

Jag hade en bror, Fred. Kanonkille, snygg, bästa personligheten, mycket bättre än jag, har Trump sagt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer
Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer