HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa.
– Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt det, säger han i en tv-intervju.

Efter att ha lagt de nya strafftullarna mot Mexiko i malpåse har USA:s president Donald Trump hittat en ny måltavla: Franska viner. De som gillar champagne och Merlot i USA kan räkna med att flaskorna chockhöjs.

– Frankrike låter oss betala för våra viner, och trots det tar vi väldigt lite betalt för det franska vinet, säger han i en intervju med tv-kanalen CNBC.

Enligt amerikanska medieuppgifter lägger EU på mellan 10 till 27 kronor för en amerikansk flaska vin, medan USA endast debiterar fem kronor för en flaska vin, och 13 kronor för en flaska mousserande.

USA är den största enskilda exportmarknaden för europeiska viner, och en strafftull skulle kunna få stora konsekvenser för europeiska vinproducenter. Nästan en tredjedel av exporten går till USA, enligt Eurostat.

Donald Trump har själv intressen i en vingård i Virginia som heter Trump Winery, men under sin presidentperiod är det hans barn som sköter allt som har med gården att göra.

Ett faktum som är okänt för många i Sverige är att Donald Trump är helnykterist – precis som Hitler och Stalin.

Ibland syns Trump med ett vinglas, men då är det alltid Coca-Cola i glaset. Anledningen till att Trump blivit nykterist är att hans storebror Fred, som var pilot, dog av alkoholism 1981. Brodern blev endast 43 år gammal.

Jag hade en bror, Fred. Kanonkille, snygg, bästa personligheten, mycket bättre än jag, har Trump sagt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer