HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Voila – här är fyra fantastiska exporter som du får bekanta dig med.

När mat för nästan alla svenskar för några hundra år sedan bara var en överlevnadsfråga hade Frankrike en högtstående gastronomi som spreds över Europa. Och många av vinerna var berömda i hela den vindrickande världen redan då. Många, och inte bara fransmän, kan skriva under på att de flesta populära vinstilar och maträtter i världen har sitt ursprung här. Frankrike har inte mindre än 889.000 hektar vinodlingar och producerar flest kvalitetsviner jämfört med alla andra konkurrerande länder. Många av de viner som idag tillverkas världen över härstammar dessutom härifrån, exempelvis Champagne och Bordeaux.

Landet består av tre olika klimatzoner – kontinentalt klimat, kustklimat och medelhavsklimat, alla med olika förutsättningar för just de viner som produceras på platserna. I det stora hela delas Frankrike in i sex större vinregioner, vilket gör att vinerna kan märkas och klassificeras under etiketten AOC (Appellation d’origine contrôlée). Även om vi i dag intresserar oss för mat och dryck från hela världen har faktiskt svenskarnas vinintresse återvänt till Frankrike. Från att vi i slutet av 1900-talet vurmade för allt vin från Nya Världen är det nu originalen som gäller.

Och nu har fyra fantastiska representanter från Frankrike landat i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Pierre Gaillard är mest känd för sina viner från norra Rhône och under 1980-talet var han en av de viktigaste personerna i Team Guigal och var med att skapa vinet La Turque. Som en sann pionjär så letar han alltid nya projekt och fann det i Domaine Cottebrune i Faugères där han nu gör viner tillsammans med sin son Pierre-Antoine.

Druvorna i detta otroliga vin kommer från unga vinrankor planterade 2008 i den övre delen av byn Liquiere som ligger 200 till 350 meter över havet. Vingården producerar otroligt koncentrerade druvor, bl a på grund av vinrankornas många rötter som går djupt ner i marken. Varje årgång handplockas vid ultimat mognadstid, all fermentation sker på fat under låga temperaturer för att bevara mustens fruktiga smak.

Detta vin är inte bara ett fantastiskt vin i sin prisklass utan klassar ut många dyrare viner, passar perfekt som matvin och har en underbar ton av mogen gul frukt, men med en balanserad syra som ser till att vinet inte blir för moget.

Druvblend: 33% Roussane, 33% Vermentino och 33% Grenache Blanc.

750 ml - 14.5% -
159 kr

Ett vin från Cahors av druvan Malbec och årgång 2017. Cahors är i vinsammanhang känt för sina rödviner av just malbec (här går druvan också under namnen côt och auxerrois). Inte sällan blandas den med en viss andel Tannat och Merlot. I druvblandningar från distriktet behöver andelen Malbec ingå till minst 70% i det färdiga vinet.

Distriktet Cahors är beläget cirka 16 mil öster om Bordeaux. Det är den enda appellationen i sydvästra Frankrike som inte använder Cabernet Sauvignon eller cabernet franc i sina röda viner.

750 ml - 13.5% -
319 kr

I norra Rhône har detta utmärkta Syrah-vin producerats, ekologiskt och enligt biodynamiska principer. Vinstockarna är över 40 år gamla och växer i granitjordar med inslag av kisel som kallas chailles. Rankorna växer som gobelets, mindre fristående buskar.

Druvorna kommer från de utvalda vingårdslägena Combe, Les Saveaux, Cayret, Les Mazards, Chaillot och Chapuzes. Majoriteten av druvorna avstjälkades före pressning. Musten fick spontanjäsa och macerera i rostfria tankar med överpumpning av musten två gånger per dag. Lagringen ägde rum i ett och ett halvt år på gamla franska ekfat om 228 liter.

750 ml - 14.5% -
395 kr

Från appellationen Margaux vid floden Girondes vänstra strand kommer ett vin av 52% Cabernet sauvignon, 45% Merlot och 3% Petit verdot. Vingården är ekologiskt certifierad och även på väg att ställa om till biodynamisk odling. Vinet har lagrats i ett år på franska ekfat, varav 20% nya.

Årgång 2016 bjöd Bordeaux på en mycket regnig vinter, som följdes av en komplicerad växtsäsong: våren härjades av frost, men mynnade ut i en het sommar med vattenbrist som följd. September var sval och bidrog till att skjuta upp mognadsprocessen. Druvorna höll generellt mycket hög kvalitet och 2016 klassas som en mycket bra årgång.

750 ml - 13% -
399 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa