HEM

Aktuellt

3 goda vinterrecept och vinerna som passar till

Ute är det kallt och blåsigt och snön yr, men inomhus är det varmt och mysigt. I köket står en stor gryta på spisen och puttrar. Med värmande soppor och grytor förvandlas årets mörkaste månader till årets godaste. Svamp, rotfrukter, lök, högrev och musslor är självklara ingredienser så här års. Vi har valt ut tre enkla och goda vinterrecept och kombinerat dem med viner som passar till.

Riesling till klassisk löksoppa med brödkrutonger

Fransk löksoppa med brödkrutonger är en klassiker. Fast man behöver inte nödvändigtvis dricka franskt vin till. Här har vi istället valt det tyska rieslingvinet Leitz Eins Zwei Dry. Det matchar soppan perfekt och bryter av mot lökens sötma och buljongens sälta, och blir en sagolik kombination.

Leitz Eins Zwei Dry Riesling
2023
Leitz Eins Zwei Dry Riesling
Leitz Eins Zwei Dry har en fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, lime, gröna äpplen, örter och mineral. Vinet bryter fint mot den fylliga, salta men också söta löksoppan. Distriktet som denna riesling kommer från heter Rheingau och är bara tre mil långt. Där ligger vingårdarna på branta sluttningar som vetter ner mot Rhenfloden.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
107 kr

Recept på löksoppa hittar du här: https://www.vinochmatguiden.se/recept/per-morberg/morbergs-loksoppa

Mousserande naturvin till värmande musselsoppa

Moules marinières är en klassisk soppa på blåmusslor, vin och grädde som ursprungligen kommer från Belgien och norra Frankrike. Serverar man pommes frites till soppan kallas rätten istället för moules frites, vilket sägs vara ett svar på engelsmännens fish and chips. Till feta pommes frites och salta musslor vill man ha något som väger upp, och då passar det mousserande rosévinet Jesper Friberg perfekt. Det är både bubbligt, friskt och fruktigt. Väljer man att servera musselsoppan utan pommes frites behöver man ett vin som istället framhäver musslornas fina smak, och det gör verkligen det vita vinet Sancerre Les Baronnes.

Jesper Friberg Strandäng
2021
Jesper Friberg Strandäng
Jesper Friberg är ett mousserande naturvin som kommer från druvor odlade strax utanför Malmö. Rosévinet har en fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, hallon, smörkola, kryddor och blodgrapefrukt. Bubblorna i vinet väger upp blandningen av salt och fett och får smakerna att gifta sig.
750 ml - 10% -
278 kr

Sancerre Les Baronnes
2023
Sancerre Les Baronnes
Sancerre Les Baronnes är gjord på druvan sauvignon blanc. Det franska vinet har en nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak, med inslag av gröna äpplen, svartvinbärsblad, krusbär, päron, mineral och lime. Vinet framhäver och lyfter musslornas fina smak, precis som ett bra vin ska göra.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

Recept på moules frites hittar du här: https://www.vinochmatguiden.se/recept/monika-ahlberg/musselsoppa-med-pommes-frites

Smakrik pinot noir till boeuf bourguignon

Den mustiga och smakrika grytan boeuf bourguignon kommer från franska regionen Bourgogne. Den kräver ett kryddigt och fylligt vin som klarar att möta örterna och det salta fläsket i grytan. I Bourgogne används lokala viner när man lagar boeuf bourguignon, och därför har vi valt det röda vinet Bouchard Aîné et Fils från samma region.

Bouchard Aîné et Fils Givry
2022
Bouchard Aîné et Fils Givry
Bouchard Aîné et Fils är tillverkad av druvan pinot noir. Vinet har en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, mörka körsbär, blodapelsin, vanilj, tranbär, färska örter och sandelträ. Den kraftiga och fylliga smaken som vinet har gör att det blir en perfekt kombination med den smakrika och mustiga grytan.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Recept på boeuf bourguignon hittar du här: https://www.vinochmatguiden.se/recept/per-morberg/morbergs-boeuf-bourguignon


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Viner till påskmaten

Viner till påskmaten

Hur matchar du viner till påskmaten? En buffé av så skilda smaker som sill, lammstek och tårta matchas såklart med olika viner. Vill du förenkla finns det dock en vintyp som klarar det mesta, och so..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Fem veritabla toppviner från Beställningssortimentet

Fem veritabla toppviner från Beställningssortimentet

Systembolaget skryter gärna om sitt sortiment. Men i själva verket finns det tusentals viner i sortimentet som aldrig omnämns annat än i prislistan. På Vinguiden provar vi gärna vinerna och tipsar o..

Läs mer