HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”.
– nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot

Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträff, enligt champagnehuset Veuve Clicquot.
– Vintage 2012 är en häpnadsväckande cuvée skapad för att lyfta eleganta och sofistikerade rätter, säger källarmästaren Dominique Demarville på Veuve Clicquot.

2012 blev ett tufft år för franska vinodlare. En vår med kraftiga skyfall, frost och hagelstormar höll på att förstöra druvorna. Men i mitten av augusti kom solen och värmen tillbaka. Skörden blev visserligen blygsam, men kvaliteten väldigt hög. Det gjorde att Veuve Clicquot nu kan lansera ännu en fantastisk vintagechampagne, Veuve Clicquot Vintage 2012, skapad av druvor från husets 17 finaste vinodlingar – en blandning av Grand Crus och Premier Crus.
– Vintage 2012 är en häpnadsväckande cuvée skapad för att lyfta eleganta och sofistikerade rätter. Dominansen av Pinot Noir och touchen av ek ger vinet den struktur, karaktär och stil som kännetecknar Veuve Clicquot, säger källarmästaren Dominique Demarville.

Veuve Clicquot ger en målande beskrivning av sin vintagechampagne: ”ett universum öppnas med aromer och smaker”. Kanderade aprikoser sätter tonen, men förstärks av grillade och rostade toner av fikon, torkad frukt, honung, tryffel och mocka. Därefter kommer den första smaken av frukter, mirabelltårta, kanderade citrusfrukter och rostade päron, som övergår i uppfriskande toner av gröna hasselnötter och mandlar. Och smakerna är inte slut där. Eftersmaken beskrivs som livlig med
smak av delikata bakverk.

Veuve Clicquot Vintage 2012 finns i Systembolagets tillfälliga sortiment nu.

Snabbfakta Veuve Clicquot:

Champagnehuset har sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och vid 27 års ålder blev änka. Men hon beslutade sig för att fortsätta driva sin avlidne makes champagnehus. Och hon gjorde det med stor framgång. Det tog henne endast fyra månader att skrapa ihop kapital och grunda huset Veuve Clicquot Ponsardin efter att hennes make dött. Madame Clicquot beskrivs ofta som den första moderna affärskvinnan.

Veuve Clicquot Vintage
2012
Veuve Clicquot Vintage
750 ml - 12% -
549 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Crémant – vad är det egentligen?

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne… Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med..

Läs mer
Champagnekriget mellan Ryssland och Frankrike

Champagnekriget mellan Ryssland och Frankrike

Ett champagnekrig har brutit ut mellan Ryssland och Frankrike. Den ryske presidenten Vladimir Putin har undertecknat en ny lag som endast tillåter att ryska viner märks som champagne i Ryssland. Nu ..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer