HEM

Aktuellt

Därför har riesling blivit trendigt igen

Rieslings dagar i skymundan är över. Nu är den tyska druvan trendig igen – och vinerna älskas av vinkännare och experter. Lagom till Riesling Week förklarar vi storheten med Tysklands ädlaste druva.

Riesling har en lång historia med både glansdagar och svåra perioder. För drygt 100 år sedan var tysk Riesling hett eftertraktat och såldes till lika höga priser som de bästa Bordeaux-vinerna. Riesling härstammar från Rhendalen, ända tillbaka till 1400-talet, och eftersom druvan ansågs vara av högsta kvalitet spreds den via Rhendalen och vidare i Tyskland.

Men tyska vinproducenter tog dock konceptet ett steg för långt i sin iver att få ut riesling på världsmarknaden. De började helt enkelt att fuska med kvaliteten: för stora skördeuttag gav för tunna viner med för lite smak och istället tillsattes socker till druvmusten. Många svenskar minns fortfarande det blaskiga, halvtorra Liebfraumilch

– ett billigt vin i ganska löjliga och färgglada flaskor. Trots att det var andra billigare druvsorter som användes till Liebfraumilch, var skadan var ändå ett faktum: tyskarna misshandlade sin älsklingsdruva.

Nu är det ordning igen. Idag anser många att Riesling är den förnämsta av alla druvor – och som älskas av vinjournalister och andra vinkännare. Faktum är att Riesling är den enda s k nobla druvsorten som inte har fransk tradition (som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Merlot) och den har en unik förmåga att ge viner av högsta kvalitet oavsett om de är torra eller söta. Tyskarna menar att ingen annan druva kan visa upp en sådan spännvidd – allt från krispiga, torra och friska viner till riktigt söta och ibland även ädelrötade viner. Och däremellan finns delikata halvtorra, halvsöta och även mousserande viner. En halvtorr Riesling klarar t ex med lätthet av asiatiska och kryddstarka rätter, som annars är svårt att kombinera med vin.

Det är förstås i Tyskland som Riesling har sitt starkaste fäste, men den odlas även i många andra delar av världen som har ett svalt klimat, t ex franska Alsace, Österrike och Australien (i svala distrikt som t ex Clare Valley). Dags att ge riesling chansen igen?

A Christmann Riesling
2022
A Christmann Riesling
En klassiker som funnits på Systembolaget i 13 år. Odlad i de
ursprungliga trakterna, som sträcker sig från gränsen till södra Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen. Druvorna till detta vin kommer från flera av egendomens egna klassificerade vingårdar. Druvmusten macererar med skal i fyra timmar följt av jäsning med enbart naturligt förekommande jäststammar. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur. Därefter vilar vinet på sin jäsfällning i några veckor före klarning och buteljering.

A Christmann beskrivs som fruktig – med inslag av gröna äpplen, mineral, honung och citron.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Hallgarten Jungfer Grosses Gewächs Dry Weingut Prinz
2015
Hallgarten Jungfer Grosses Gewächs Dry Weingut Prinz
Ett kungligt vin! Den 45 hektar stora egendomen Weingut Prinz von Hessen i Rheingau ägs sedan 1957 av familjen Hesse via en stiftelse. Idag förvaltas marken av prinsen Donatus von Hessen. Familjen tillhör gräddan av Europas kungaätter, vars historia sträcker sig mer än 800 år tillbaka i tiden med släktskap till bland annat Drottning Victoria, Kejsar Wilhelm II och Tsar Alexander II.

Vinet då? Jo, det har en nyanserad, aromatisk doft och smak av gröna äpplen, mineral, citron, ananas och örter.

750 ml - 13% -
289 kr

Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling
2021
Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling
Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största producenterna i regionen. Vineriet ligger fortfarande kvar i den den lilla byn Saint-Hippolyte och generation efter generation har framgångsrikt lyckats driva familjeföretaget genom revolutioner och världskrig. Biechers Alsaceviner är kända för att vara mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil och verkligen spegla det unika området.

Vinet har en torr nyanserad och mycket frisk smak med inslag av persika, äpplen, mineral, citrus och örter.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Moselland – rieslingen som passar perfekt till..

Moselland – rieslingen som passar perfekt till..

Härligt fruktig och krispig riesling från hjärtat av vackra Moseldalen. De prisvärda kvalitetsvinerna från Moselland gifter sig perfekt med asiatisk mat, rökt lax och skaldjur. – Druvorna växer i br..

Läs mer
Nya monstervinet – en riesling som vibrerar av..

Nya monstervinet – en riesling som vibrerar av..

Ekologiska ”monstervinet” Riesling Returns The Grape Collective har en etikett som verkligen sticker ut. Även innehållet i flaskan är något utöver det vanliga. Vinet har en krispig spets och vibrera..

Läs mer
Följ med på en provning av Leth

Följ med på en provning av Leth

Nyligen fick vi förmånen att prova oss igenom några intressanta viner från Österrike, från producenten Leth som sedan 60-talet producerat vin i regionen Wagram. Ekologiskt klassificerade viner Prod..

Läs mer
Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Ett bekant tyskt vin, som vi svenskar tagit till våra hjärtan i 20 år. Nu vill familjeägda producenten Schmitt Söhne fira jubiléet med en ny årgång av Relax Riesling. – Relax Riesling är för dig som..

Läs mer
Riesling – druvan på allas läppar!

Riesling – druvan på allas läppar!

Få druvor hyllas så som riesling. En mångsidig grön druva som skapar viner med härlig syra, med eller helt utan sötma. Här får alla sitt lystmäte, oavsett om man älskar torra viner eller söta viner...

Läs mer
Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer