HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Riesling hyllas – med en egen vecka

Den populära riselingen har fått en egen vecka i Sverige. De kommande sju dagarna, 24–30 augusti, kommer restauranger, vinbarer och importörer från norr till söder att hylla den mångfacetterade druvan genom olika initiativ.
– Riesling Week ger en chans för mat- och vinälskare att prova på nya viner och smakkombinationer, samtidigt som vi alla får chansen att stötta våra lokala restauranger och barer, säger Jenny Löfgren på Wines of Germany Sverige.

Den internationella vinveckan Riesling Week brukar firas storslaget runtom i världen. 2013 kom firandet även till Sverige och har blivit alltmer omfattande. Den 24–30 augusti har du chansen att bekanta dig ännu mer med den mångfacetterade druvan tack vare olika initiativ från restauranger, vinbarer och importörer. Passande nog sker firandet under en tid då det svenska köket lyfts av skaldjur- och skördesäsongen.

– Riesling är ett perfekt komplement till såväl kräftskivan som skördefesten och kan även avnjutas utan mat i sensommarsolen, säger Jenny Löfgren på Wines of Germany Sverige. Vi svenskar är kända för att ha höga krav på mat och dryck, därför känns det extra kul att se hur många vinbarer och krogar som stöttar rieslingveckan och vill vara med i firandet.

Längst ner i artikeln ser du listan på alla som är med och lyfter riesling under den speciella veckan: drygt 40 restauranger och vinbarer i hela landet skapar olika vinmenyer, vinlistor och provningar för att hylla den fantastiska druvan.

– Ett perfekt tillfälle att stötta din lokala bar och restaurang, säger Jenny Löfgren.

Rieslingen har blivit en kärleksaffär mellan tyska vinproducenter och svenska vinfantaster. Idag hittar vi allt från friska, mineraliska och fylligare rieslingviner som både kan drickas unga men som också utvecklas med ålder. Från mousserande och knastertorrt till honungssött och allt däremellan gör det möjligt att matcha riesling genom en hel meny.

Över 60 procent av alla världens rieslingstockar finns i Tyskland och det är av den anledningen som Tyskland på goda grunder kallas för rieslingens hemland. Det tyska klimatet passar perfekt till denna eleganta druva som trivs bäst i nordliga svalare temperaturer.

FAKTA

Restauranger och barer som deltar i Riesling Week 2020


Stockholm:
E & G
SEKT
Cevicheria Aji y ajo
Bar Central
Kungsholmens vinbar
Tyge & Sessil
Vinverket
Combo vinbar
Minh Mat
Vina
Dryck
Restaurang Bergamott
Cafe Cuvée
Wärdshuset Ulla Winbladh
Eriks bakficka
Farang
Meno Male
Stockholm Ost & Chark
Hommage
19 glas
Indigo
Liberdade
Hantverket

Uppsala:
Dryck & Mat
Hambergs Fisk

Göteborg:
Restaurang Natur
Epoque
Barrique
Koizen
Familjen
Project

Umeå:
Harlequin
Sjöbris
Cinco
Gotthards krog
Piteå:
Ångbryggeriet Restaurang

Varberg:
Majas vid Havet

Västerås:
Vinoteket Bistro

Gävle:
Söders Källa Mat och Dryck

Malmö:
Johan P

Härön:
Magasinet

Norrköping:
Ànima by PG

Örnsköldsvik:
Linnea och Peter
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa