HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om Riesling du inte kände till

I mars är det dags för National Riesling Day, då firar vi att druvan Riesling fyller hela 587 år. Med en så lång historia finns det massor av spännande anekdoter och fakta. Här har vi valt ut fem godbitar:

1. För första gången på en faktura

Vinet omnämns första gången på en faktura daterad den 13 mars 1435. Det var greve John IV av Katzenelnbogen i Rüsselsheim som köpte sex vinrankor till sin vingård.

2. Riesling istället för “dåliga druvor”

År 1787 beslutar Clemens Wenzeslaus kurfurste av Trier, en av katolska kyrkans högsta ärkebiskopar, att alla “dåliga” viner ska ersättas med Riesling.

3. Utmärkt lagringsvin

Risling kan tack vare sin naturligt höga syrahalt lagras länge. Det finns exempel på över 100 år gamla Rieslingviner.

4. Från nästa utrotad till världsberömd

Under första och andra världskriget förstördes stora områden av Rieslingodlingar. Åren efter krigen satsade tyska vinmakare på kvantitet istället för kvalitet vilket resulterade i att druvan dalade i popularitet. Revanschen kom först på 90-talet och idag odlas Riesling över hela världen.

5. Fransoser älskar Riesling

I den franska regionen Alsace är de helt tokiga i Riesling. Där finns hela 51 st Grand Cru vingårdar, flera av dem dedikerade till druvan. Riesling anses vara en av de fyra “ädla druvorna” utöver Gewürztraminer, Pinot Gris och Muscat


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa