HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om Riesling du inte kände till

I mars är det dags för National Riesling Day, då firar vi att druvan Riesling fyller hela 587 år. Med en så lång historia finns det massor av spännande anekdoter och fakta. Här har vi valt ut fem godbitar:

1. För första gången på en faktura

Vinet omnämns första gången på en faktura daterad den 13 mars 1435. Det var greve John IV av Katzenelnbogen i Rüsselsheim som köpte sex vinrankor till sin vingård.

2. Riesling istället för “dåliga druvor”

År 1787 beslutar Clemens Wenzeslaus kurfurste av Trier, en av katolska kyrkans högsta ärkebiskopar, att alla “dåliga” viner ska ersättas med Riesling.

3. Utmärkt lagringsvin

Risling kan tack vare sin naturligt höga syrahalt lagras länge. Det finns exempel på över 100 år gamla Rieslingviner.

4. Från nästa utrotad till världsberömd

Under första och andra världskriget förstördes stora områden av Rieslingodlingar. Åren efter krigen satsade tyska vinmakare på kvantitet istället för kvalitet vilket resulterade i att druvan dalade i popularitet. Revanschen kom först på 90-talet och idag odlas Riesling över hela världen.

5. Fransoser älskar Riesling

I den franska regionen Alsace är de helt tokiga i Riesling. Där finns hela 51 st Grand Cru vingårdar, flera av dem dedikerade till druvan. Riesling anses vara en av de fyra “ädla druvorna” utöver Gewürztraminer, Pinot Gris och Muscat


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Därför har riesling blivit trendigt igen

Därför har riesling blivit trendigt igen

Rieslings dagar i skymundan är över. Nu är den tyska druvan trendig igen – och vinerna älskas av vinkännare och experter. Lagom till Riesling Week förklarar vi storheten med Tysklands ädlaste ..

Läs mer
Riesling – druvan på allas läppar!

Riesling – druvan på allas läppar!

Få druvor hyllas så som riesling. En mångsidig grön druva som skapar viner med härlig syra, med eller helt utan sötma. Här får alla sitt lystmäte, oavsett om man älskar torra viner eller söta viner...

Läs mer
Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer
Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Lundén Blush Pink Riesling är en efterlängtad nyhet för roséälskare. Vinet kommer med elegansen från riesling – i en läckert rosa skrud med en somrig doft av hallon och smultron. Bakom vinet ligger ..

Läs mer