HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Rieslings födelsedag med dessa fyra fantastiska viner

Söndag den 13 mars fyller Riesling 587 år och det måste givetvis firas med ett glas vin på druvan. Riesling som är mest känd för sin sötma finns idag i flera olika varianter. Allt från krispigt torra till fylligt söta dessertviner.

Att just den 13 mars blivit Rieslings födelsedag kommer sig av att det var då druvan för första gången nämns i skrift år 1435. Under åren har druvan vunnit allt större popularitet och anses idag vara en av världens tre bästa vita druvor.

För att fira har vi valt ut fyra olika Rieslingviner som vi tror att du kommer gilla.

Denna mycket torra Riesling kommer från Österrike, där de vanligtvis föredrar torra Riesling framför söta. Kooperativet Domäne Wachau kontrollerar över 440 hektar vinodlingar i distriktet Wachau, vilket utgör en tredjedel av hela distriktets yta.

Druvorna skördas manuellt, pressas försiktigt och får sedan jäsa långsamt i låg temperatur för att locka fram druvornas krispiga fräschör. Vinet har därför en fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, citronmeliss och lime. Vinet som passar utmärkt som aperitif, till sallader, rätter av fisk eller skaldjur.

750 ml - 12.5% -
119 kr

Från Franska Alsace kommer denna torra Riesling som även innehåller druvorna Sylvaner, Chasselas och Muscat. Detta ger den en fruktig smak med inslag av gula päron, persika, äppelblommor och citron. Vinet som lämpar sig väl till rätter av fisk eller skaldjur och även lättare rätter av kyckling.
750 ml - 13% -
84 kr

Detta söta Riesling kommer från Australien, varifrån vi oftast får torra Rieslingviner. Genom att blanda druvorna Gewürztraminer och Riesling har vinet en blommig, druvig smak med sötma, inslag av päron, honung, rosor, litchi och kryddor. Detta gör att vinet passar mycket väl som sällskapsdryck, eller till fisk- och skaldjursrätter med heta och asiatiska inslag.
750 ml - 12% - Sockerhalt 2.2 g per 100 ml
89 kr

Det är nästan obligatoriskt att inkludera ett tysk vin när man skriver om Riesling. Detta söta Riesling kommer från klostret Eberbach som gett vinet dess namn. Klostret grundades av cisterciensorden på 1100-talet och ägs idag av delstaten Hessen.

Vinet är ett prädikatsvin, vilket är den högsta av de fyra kvalitetskategorier som finns i Tyskland. Den är druvig och mycket frisk i smaken med sötma, inslag av päron, honung, gröna äpplen, melon och lime. Vinet passar mycket bra som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter som gärna får ha lite kryddor.

750 ml - 8% - Sockerhalt 4.0 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa