HEM

Aktuellt

Fira Rieslings födelsedag med dessa fyra fantastiska viner

Söndag den 13 mars fyller Riesling 587 år och det måste givetvis firas med ett glas vin på druvan. Riesling som är mest känd för sin sötma finns idag i flera olika varianter. Allt från krispigt torra till fylligt söta dessertviner.

Att just den 13 mars blivit Rieslings födelsedag kommer sig av att det var då druvan för första gången nämns i skrift år 1435. Under åren har druvan vunnit allt större popularitet och anses idag vara en av världens tre bästa vita druvor.

För att fira har vi valt ut fyra olika Rieslingviner som vi tror att du kommer gilla.

Domäne Wachau Riesling Selection
2022
Domäne Wachau Riesling Selection
Denna mycket torra Riesling kommer från Österrike, där de vanligtvis föredrar torra Riesling framför söta. Kooperativet Domäne Wachau kontrollerar över 440 hektar vinodlingar i distriktet Wachau, vilket utgör en tredjedel av hela distriktets yta.

Druvorna skördas manuellt, pressas försiktigt och får sedan jäsa långsamt i låg temperatur för att locka fram druvornas krispiga fräschör. Vinet har därför en fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, citronmeliss och lime. Vinet som passar utmärkt som aperitif, till sallader, rätter av fisk eller skaldjur.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
125 kr

Albert Schoech Alsace
2021
Albert Schoech Alsace
Från Franska Alsace kommer denna torra Riesling som även innehåller druvorna Sylvaner, Chasselas och Muscat. Detta ger den en fruktig smak med inslag av gula päron, persika, äppelblommor och citron. Vinet som lämpar sig väl till rätter av fisk eller skaldjur och även lättare rätter av kyckling.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

De Bortoli Gewürztraminer Riesling
2021
De Bortoli Gewürztraminer Riesling
Detta söta Riesling kommer från Australien, varifrån vi oftast får torra Rieslingviner. Genom att blanda druvorna Gewürztraminer och Riesling har vinet en blommig, druvig smak med sötma, inslag av päron, honung, rosor, litchi och kryddor. Detta gör att vinet passar mycket väl som sällskapsdryck, eller till fisk- och skaldjursrätter med heta och asiatiska inslag.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 2.2 g per 100 ml
89 kr

Kloster Eberbach Riesling Kabinett
2022
Kloster Eberbach Riesling Kabinett
Det är nästan obligatoriskt att inkludera ett tysk vin när man skriver om Riesling. Detta söta Riesling kommer från klostret Eberbach som gett vinet dess namn. Klostret grundades av cisterciensorden på 1100-talet och ägs idag av delstaten Hessen.

Vinet är ett prädikatsvin, vilket är den högsta av de fyra kvalitetskategorier som finns i Tyskland. Den är druvig och mycket frisk i smaken med sötma, inslag av päron, honung, gröna äpplen, melon och lime. Vinet passar mycket bra som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter som gärna får ha lite kryddor.

750 ml - 8% - Sockerhalt 4.5 g per 100 ml
129 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
Tre av varje på Tysklands nationaldag

Tre av varje på Tysklands nationaldag

Vi vill uppmärksamma att Tyskland firar sin nationaldag den 3 oktober. Därför passar vi på att bjuda på några riktigt spännande tyska viner och tyska öl. Här ger vi dig våra favoriter – tre av..

Läs mer
Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Ett bekant tyskt vin, som vi svenskar tagit till våra hjärtan i 20 år. Nu vill familjeägda producenten Schmitt Söhne fira jubiléet med en ny årgång av Relax Riesling. – Relax Riesling är för dig som..

Läs mer
Följ med på en provning av Leth

Följ med på en provning av Leth

Nyligen fick vi förmånen att prova oss igenom några intressanta viner från Österrike, från producenten Leth som sedan 60-talet producerat vin i regionen Wagram. Ekologiskt klassificerade viner Prod..

Läs mer
Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer