HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga med smakintensiva drag.

Alsace har en särställning i vinvärlden. Det är ett område som stundtals tillhört Tyskland, stundtals Frankrike. Och när det ligger, som det gör idag, under fransmännens beskydd, säger de, fransmännen alltså, att när Alsace tillhört tyskarna, då gjordes det vin med mycket alkohol för att blanda ut med det tyska, klena vinet. Idag är det annorlunda.

Ett ganska klassiskt utslag av den franska chauvinismen. Den blir liksom aldrig tydligare när vi pratar vin, Frankrikes nationaldryck.

Men visst är det så att vinproduktionen ändrats beroende på vilken kultur den hamnat under. Detta är en intressant tanke som också borde studeras mer. Vi ser ju hur vinområden plötsligt hamnar under annan flagg och att vinerna förändras. Men vi vet inte alltid varför.

Alsace ligger mitt i Europa, ett prekärt läge, inte minst under 1800- och 1900-talet. Samtidigt drabbades man hårt redan på 1500-talet då det Trettioåriga kriget utspelade sig i stora delar av Alsace. Och då ska vi veta att vinerna hade redan vid denna tid nått stora framgångar runt om i Europa.

Möte mellan kulturer

Vinkulturen är annars ett möte mellan fransk och germansk kultur och det är bland annat det som gjort Alsace unikt och till vad det är idag. Reser man runt i byarna, ser men helt klart den tyska arkitekturen, maten påminner mer om den tyska och namnen på byarna är mer germanska i sin klang än franska.

Att vi befinner oss mitt i Europa går inte att komma ifrån och alla dessa krig som temporärt ödelagt både byggnader och visioner gjorde att Alsace återhämtade sig först under 1900-talet, trots två världskrig. Samma år som Andra världskrigets slut, 1945, fick området appellationsstatus och vinproducenterna hade under lång tid fokuserat på en kvalitetshöjning men också det som senare kom att bli områdets signum: endruvsviner på noggrant utvalda druvor.

I Alsace gör man skillnad på druvor och druvor. Vi hittar här nämligen de druvor man i Alsace kallar för ädla druvor, en kvartett som står bakom de bästa vinerna i området:

 • Riesling, upptar omkring 22 procent av den totala arealen
 • Gewurztraminer, 22 procent
 • Pinot Gris, 15 procent
 • Muscat, två procentMen det odlas också en hel del andra druvsorter i Alsace, både gröna och blå:

 • Pinot Blanc, 21 procent
 • Sylvaner, sju procent
 • Pinot Noir (blå), tio procentMajoriteten viner är med andra ord vitt, även om det har blivit mycket spännande att följa de röda vinerna på Pinot Noir, en druva som odlats länge, med mycket gott resultat dessutom.

Men varför denna indelning, eller kvalitetskategorisering? Helt enkelt därför att man anser att denna kvartett druvor ger de bästa vinerna. Och om man ska producera ett så kallat Grand Cru vin, där man hämtar druvorna från en klassificerad vingård, då är det endast dessa druvor som gäller. Med ett undantag. Det finns 51 Gran Cru-gårdar och på en enda, Zotzenberg, är det tillåtet att producera ett vin på Sylvaner, på alla de andra, är det bara kvartetten ädla druvor som gäller.

Flera kategorier intressant vin

Vi hittar tre ursprungsbeteckningar för Alsaceviner; AC Alsace, AC Alsace Grand Cru samt AC Crémant d’Alsace.

Varje kategori lyder under särskilda regler för produktion. Det kan handla om skördeuttag, mognad vid skörd och, som ovan nämnt, vilka druvor som tillåts. Reglerna är strängare vid produktion av viner under Gran Cru-etiketten av förklarliga skäl då dessa viner ska vara de bästa Alsace har att erbjuda.

Ett exempel: uttaget druvor inom AC Alsace, den övergripande appellationen, är på 80 hektoliter per hektar. För Grand Cru gäller 55 hektoliter per hektar.

Alsace är också känt för sina söta viner med mycket aromatisk karaktär. Dessa viner får endast produceras på de fyra ädla druvsorterna. Här hittar vi två klasser:

Vendange tardive – vilket betyder sen skörd, alltså att man skördar druvorna när de mognat sent och därför har högre sockerhalt

Sélection de grains nobles – detta är viner som producerats på druvor som angripits av botrytis cinerea, en mögelsvamp som lägger sig kring skalet och gör druvans skal genomsläppligt och tömmer det på vatten. Kvar är fruktköttet och vinerna får därför hög sockerhalt, en mycket koncentrerad karaktär och toner av torkade aprikoser och honung.

Mousserande viner viktigt för Alsace

Ytterligare en kategori vin som tillverkas är mousserande på en andra jäsning på flaska: AC Crémant d’Alsace. Området är det största efter Champagne men här handlar det om viner på Pinot Blanc i främsta ledet. Denna del har kommit att bli mycket viktigt för området.

Två andra, enklare vinkategorier sätter även dem Alsace på kartan, nämligen Gentil och Edelzwicker. Båda vinerna är blandningar på flera druvsorter men där Gentil måste ha minst 50 procent av de fyra ädla druvorna i sitt vin. För Edelzwicker går det bra med vilka inom appellationen godkända druvor som helst. Här hittar vi de stora volymerna, men även viner som fungerar som spännande ingångsviner hos många konsumenter.

Klimatet i Alsace är torrt och vinerna kan ibland få en eldig, smakintensiv karaktär, trots Alsace nordliga läge. Det kan vinproducenterna tacka bergskedjan Les Vosges för. Den ligger väster om appellationen och skyddar Alsace från nederbörd, området hamnar i regnskugga. Dessutom ligger många odlingar i bergssluttningarna i riktning mot väster och söder. Det blir alltså intensiv solexponering på vingårdarna långt in i hösten varför druvorna kan skördas sent.

Det finns ytterligare en sak (egentligen två) som skiljer Alsace, inte minst från andra områden i Frankrike, nämligen traditionen att sätta ut druvans namn som vinet tillverkats på. Dels visar man alltså konsumenten vilket druva det är, dels producerar man endruvsviner i området, något som är förhållandevis ovanligt då de flesta vinerna i landet traditionellt är tillverkade på flera druvor.

Kortfakta Alsace

 • Odlingsarealen är omkring 15 000 hektar uppdelat på drygt 120 byar.
 • Det finns 51 Grand Cru-byar i Alsace. Dessa omfattar tolv procent av arealen men endast fyra procent av produktionen.
 • Klimatet är torrt, ett av Frankrikes torraste tack vare bergskedjan i väst, Les Vosges.
 • De viktigaste druvorna är: Riesling, Muscat, Gewurztraminer samt Pinot Gris (som tidigare kallades Tokay Pinot Gris) samt Pinot Blanc och Pinot Noir (blå).
 • Alsace är också en av de största appellationerna för produktion av mousserande vin, Crémant d’Alsace.

Se alla viner från Alsace här


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

119.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer