HEM

Aktuellt

Följ med på en provning av Leth

Nyligen fick vi förmånen att prova oss igenom några intressanta viner från Österrike, från producenten Leth som sedan 60-talet producerat vin i regionen Wagram.

Ekologiskt klassificerade viner

Produktionen görs i samklang med naturen och många av vinerna vi hittar på Systembolaget är ekologiskt klassificerade. Skörden sker för hand och säkerställer därmed en bra kvalitativ slutprodukt eftersom dåliga druvor rensas bort redan vid skörd. Producenten är sedan 2015 en medlem av “Traditionsweingüter Österreich” vilket förpliktigar till bland annat att hålla en genomgående hög kvalitet och värna om ursprungets karaktäristiska särdrag. Vingårdarna Brunnthal och Scheiben har den högsta kvalitets klassificeringen, Erste Lage.  

Grüner Veltliner

Vi fick bland annat äran att prova 2023 års årgång av Leth Grüner Veltliner Familien Reserve innan buteljering. Vinet var otroligt friskt, fruktigt och jag tror den har en mycket lovande framtid. Årgång 2022 finns redan på hyllorna i ett 80-tal butiker, men går förstås att beställa till övriga. 

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
2022
Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Balanserad, inslag av gröna bär, kryddig, lite muskot, citrus, nötig ton med lång eftersmak där syran ligger kvar samt en liten tropisk ton, uppfriskande avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Viner gjorda på druvan Grüner Veltliner är alltid frisk och fruktiga med en lätt grön ton och inte alltför sällan en behaglig lite pepprighet. En solklar favorit till balkonghäng, snittar eller fisk.

Grüner Veltliners anor sträcker sig tillbaka till romartiden och den är idag Österrikes mest odlade druva. Den mognar sent, är motståndskraftig mot sjukdomar och trivs bra i den österrikiska jordmånen. Viner på Grüner Veltliner passar utmärkt till flera olika typer av mat. Vill du äta någonting klassiskt som skaldjur, fisk eller nötkött är ett glas av detta goda, vita vin utmärkt till. Grüner Veltliner fungerar dessutom fint tillsammans med japanska smaker som wasabi, yuzu och ingefära. Testa gärna drycken tillsammans med tofu och aromatiska grönsaker, eller till krabba. 

Lagom liten för ett terasshäng med en är kär vän är Leth Grüner Veltliner Terrassen. Ett otroligt friskt och smakligt vin som verkligen ger sommarvibbar i munnen. Finns i ca 100 butiker, men kan såklart beställas till övriga. 

Leth Grüner Veltliner Terrassen
2022
Leth Grüner Veltliner Terrassen
Spritsig, kryddiga inslag, smakrik, mogen lime, örtig i områdestypisk stil.
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Riesling

Producenten gör även viner på Riesling. Leth Riesling Selection har en härlig frisk, diskret fruktig ton och en syra som verkligen friskar upp både gom och humör! Vinet är stramare och lätt aromatiskt med toner av citrus och stenfrukt. Finns i alla butiker.

Leth Riesling Selection
2022
Leth Riesling Selection
Mycket fruktig smak med toner av citrus, persika, gröna päron, äpplen och lätt kryddighet.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
109 kr

P.S. Namnet Leth uttalas ”Lett”!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Ett bekant tyskt vin, som vi svenskar tagit till våra hjärtan i 20 år. Nu vill familjeägda producenten Schmitt Söhne fira jubiléet med en ny årgång av Relax Riesling. – Relax Riesling är för dig som..

Läs mer
Drycken som kan skapa vårkänslor

Drycken som kan skapa vårkänslor

En cider med smak av persika, äpple och Riseling. Här är drycken som kan skapa vårkänslor redan i mars. – Det är ett helt nytt cideralternativ som gör sig perfekt som sällskapsdryck och än mer som e..

Läs mer
Hyllade tyska vinet fyller 586 år

Hyllade tyska vinet fyller 586 år

Rieslingviner är mångas favorit – och nu fyller rieslingdruvan 586 år. Här är den spännande historien bakom druvan. Extra bra gifter sig vinet till vårens primörer som färsk sparris. Riesling..

Läs mer
Bubbellycka från Österrike

Bubbellycka från Österrike

Även om det röda vinet tagit plats på Österrikes inhemska vinmarknad, är landet otvivelaktigt en vitvinsnation. Men det finns annat spännande som överraskar. Vad sägs om rosa bubbel på en nästan blå..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Riesling – druvan på allas läppar!

Riesling – druvan på allas läppar!

Få druvor hyllas så som riesling. En mångsidig grön druva som skapar viner med härlig syra, med eller helt utan sötma. Här får alla sitt lystmäte, oavsett om man älskar torra viner eller söta viner...

Läs mer