HEM

Aktuellt

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält.
– Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vid jul och nyår, säger Håkan Guldkula till Breakit.se.

Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Delägare är bland andra Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och hockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt och justerat av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.

Guldkula Premier Cru är gjord på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay-druvor som delvis är hämtade från Champagnes vagga, Hautvillers – samma by som Dom Perignon levde och verkade i under 1700-talets början. Vinomondo har gett betyget 5 av 5 möjliga.

Trots den höga kvaliteten hade champagnen ett kämpigt 2018. Men så plötsligt kom vändningen och det största skälet var att flaskorna lyckades komma in i Systembolagets ordinarie sortiment i september. Enligt Håkan Guldkula gör det en enorm skillnad.

– Jag är själv förvånad över att man är så beroende av att komma in i ordinarie sortimentet. Jag hade aldrig trott att vi skulle få så bra försäljning under 2019. Den största utmaningen nu har varit att få tillräckligt med leveranser, säger han till Breakit.se.

Det innebär upp till 16 miljoner kronor i intäkter. Nästa år räknar Guldkula med att dubbla volymen.

Här kan du läsa mer om Guldkula:

Guldkula Premier Cru
Guldkula Premier Cru
Doft: Mineral ton, smör, nötig ton, rökiga inslag, citrussorbet, liten vaniljsöt ton, bra med frukt.

Smak: Balanserad i smak, rökiga inslag, smör, citrus, mogen lime, äppelton med brödig karaktär i eftersmaken.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
379 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer