HEM

Aktuellt

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält.
– Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vid jul och nyår, säger Håkan Guldkula till Breakit.se.

Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Delägare är bland andra Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och hockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt och justerat av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.

Guldkula Premier Cru är gjord på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay-druvor som delvis är hämtade från Champagnes vagga, Hautvillers – samma by som Dom Perignon levde och verkade i under 1700-talets början. Vinomondo har gett betyget 5 av 5 möjliga.

Trots den höga kvaliteten hade champagnen ett kämpigt 2018. Men så plötsligt kom vändningen och det största skälet var att flaskorna lyckades komma in i Systembolagets ordinarie sortiment i september. Enligt Håkan Guldkula gör det en enorm skillnad.

– Jag är själv förvånad över att man är så beroende av att komma in i ordinarie sortimentet. Jag hade aldrig trott att vi skulle få så bra försäljning under 2019. Den största utmaningen nu har varit att få tillräckligt med leveranser, säger han till Breakit.se.

Det innebär upp till 16 miljoner kronor i intäkter. Nästa år räknar Guldkula med att dubbla volymen.

Här kan du läsa mer om Guldkula:

Guldkula Premier Cru
Guldkula Premier Cru
Doft: Mineral ton, smör, nötig ton, rökiga inslag, citrussorbet, liten vaniljsöt ton, bra med frukt.

Smak: Balanserad i smak, rökiga inslag, smör, citrus, mogen lime, äppelton med brödig karaktär i eftersmaken.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
379 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Visst är årets sista kväll full av förväntningar. Som inte alltid infrias. Petter slår i sin nya krönika för Vinguiden fast att det är lunchen vi istället borde lägga fokus på. Det gillar vi! Skrive..

Läs mer