HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält.
– Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vid jul och nyår, säger Håkan Guldkula till Breakit.se.

Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Delägare är bland andra Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och hockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt och justerat av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.

Guldkula Premier Cru är gjord på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay-druvor som delvis är hämtade från Champagnes vagga, Hautvillers – samma by som Dom Perignon levde och verkade i under 1700-talets början. Vinomondo har gett betyget 5 av 5 möjliga.

Trots den höga kvaliteten hade champagnen ett kämpigt 2018. Men så plötsligt kom vändningen och det största skälet var att flaskorna lyckades komma in i Systembolagets ordinarie sortiment i september. Enligt Håkan Guldkula gör det en enorm skillnad.

– Jag är själv förvånad över att man är så beroende av att komma in i ordinarie sortimentet. Jag hade aldrig trott att vi skulle få så bra försäljning under 2019. Den största utmaningen nu har varit att få tillräckligt med leveranser, säger han till Breakit.se.

Det innebär upp till 16 miljoner kronor i intäkter. Nästa år räknar Guldkula med att dubbla volymen.

Här kan du läsa mer om Guldkula:

Guldkula Premier Cru
Guldkula Premier Cru
Doft: Mineral ton, smör, nötig ton, rökiga inslag, citrussorbet, liten vaniljsöt ton, bra med frukt.

Smak: Balanserad i smak, rökiga inslag, smör, citrus, mogen lime, äppelton med brödig karaktär i eftersmaken.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
329 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer