HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält.
– Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vid jul och nyår, säger Håkan Guldkula till Breakit.se.

Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Delägare är bland andra Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och hockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt och justerat av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.

Guldkula Premier Cru är gjord på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay-druvor som delvis är hämtade från Champagnes vagga, Hautvillers – samma by som Dom Perignon levde och verkade i under 1700-talets början. Vinomondo har gett betyget 5 av 5 möjliga.

Trots den höga kvaliteten hade champagnen ett kämpigt 2018. Men så plötsligt kom vändningen och det största skälet var att flaskorna lyckades komma in i Systembolagets ordinarie sortiment i september. Enligt Håkan Guldkula gör det en enorm skillnad.

– Jag är själv förvånad över att man är så beroende av att komma in i ordinarie sortimentet. Jag hade aldrig trott att vi skulle få så bra försäljning under 2019. Den största utmaningen nu har varit att få tillräckligt med leveranser, säger han till Breakit.se.

Det innebär upp till 16 miljoner kronor i intäkter. Nästa år räknar Guldkula med att dubbla volymen.

Här kan du läsa mer om Guldkula:

Doft: Mineral ton, smör, nötig ton, rökiga inslag, citrussorbet, liten vaniljsöt ton, bra med frukt.

Smak: Balanserad i smak, rökiga inslag, smör, citrus, mogen lime, äppelton med brödig karaktär i eftersmaken.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
299 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa