HEM

Aktuellt

Bästa grillvinerna

Sol, grill och så ett glas vin på det. Sommaren i ett nötskal för många. Samtidigt kan det vara svårt att veta hur man ska matcha allt på bästa sätt. Vinguiden får kontinuerligt frågor om bästa kombinationerna när det kommer till grill och vin. Här kommer svaren.

Pol Roger Blanc de Blancs
2015
Pol Roger Blanc de Blancs
Doft & smak: Brödiga toner, inslag av äpple i mer mogen stil, smör, nöt, aromatisk i hustypisk stil. Smakrik, elegant, inslag av mineralitet, äpple, bröd, smör, liten nötig ton, fatton med relativt lång längd där äppelsyran dominerar.

Perfekta matchningen: Grilla filéer på marulk, servera med en lätt grönsallad, grillad röd paprika och skvätt några droppar citron på både fisk och tillbehör. Fiskens köttiga, nötiga smak gifter sig med champagnes nötiga karaktär och friska syra.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
871 kr

Anima Chenin Blanc
2019
Anima Chenin Blanc
Doft & smak: Tropisk frukt, persika, aprikos, vegetativ, smör, nötter, frisk, gyllenbär. Frisk, stålig, fruktig, drar åt det tropiska, persika aprikos, gyllenbär, kryddig, fin fräschör med lång eftersmak och inslag av fat, vanilj.

Perfekta matchningen: Grilla knivmusslor, servera med en droppe vinäger och med citronbaserad aioli. Lätt ska mötas av lätt, och den bästa bryggan här är syran, fruktsyran i vinet som möter sältan i musslorna och citrussyran.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
231 kr

Catch & Release Sauvignon Blanc
2022
Catch & Release Sauvignon Blanc
Doft & smak: Aromatisk, kryddig, vegetativ med viss frukt i mer mogen stil. Frukt, mogen äppelkaraktär, smakrik, tropiska toner i ungdomlig ton med viss eftersmak i balanserat, kryddig stil.

Perfekta matchningen: Grilla bläckfisk, gärna den åttaarmade pulpon, servera med en enklare sallad på tomat och lök i vinäger. Förkoka gärna bläckfisken för mörare resultat. Vinets ungdomligt friska ton möter upp både sältan och den animaliska karaktären i fisken.

750 ml - 11% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
91 kr

Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
2015
Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
Doft & smak: Nötig doft, rostade toner, ek, smör, fin frisk ton med stenfrukter, tropiska frukter i komplex samtidigt elegant stil. Smakrik, komplex, nötigt inslag, persika, aprikos, smör, liten gräsig ton med fin eftersmak, lång längd med rostade inslag och fin syrlig ton.

Perfekta matchningen: Grilla tjocka skivor av tonfisk, men se till att den är rå i mitten. Servera med en egenhändigt gjord majonnäs, gärna med en skvätt wasabi. Servera med kokt grön sparris och några droppar störrom på topp. Här trivs syra, sälta och en lite kraftigare smak med vinet som har en komplex karaktär med nötiga, närmast fatsöta toner.

750 ml - 13.50% -
299.00 kr

Roxanich Antica Malvazija
2009
Roxanich Antica Malvazija
Doft & smak:Tropiska frukter i doft, inslag av nötter, torkad aprikos, honung i doftintensiv stil. Smak av torkade aprikos i torr stil, fruktsötma, koncentrerad, komplex ton med inslag även av mandel, saffran, viss fatton och honungsmelon.

Perfekta matchningen: Grilla laxburgare, servera med kräm på örter och vitlök, grillade morötter och rostad svartkål. Smakintensiteten håller ihop rätten, nötigheten i vinet samspelar snyggt med den rostade svartkålen och krämigheten gifter sig väl med syran och den fruktigt syrliga karaktären i vinet. Perfect match? Ja, faktiskt.

750 ml - 13.50% -
315.00 kr

Petite Petit Sirah
2019
Petite Petit Sirah
Doft & smak: Mogna lingon, frisk, gräsig, bärig, fat, aromatisk med viss parfymerad ton. Balanserad, sträv, lingonfruktig med fin frisk karaktär, lång eftersmak med vaniljtoner och fin torr strävhet med kryddiga inslag.

Perfekta matchningen: Fram med den kraftiga köttbiten, en entrecôte som läggs på grillen, grilla samtidigt både aubergine och palsternacka som sedan serveras med vitlökssmör. Droppa gärna lite lime över hela rätten som brygga för det fruktsyrliga vinet vars strävhet matchar köttets kraftiga smak.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
191 kr

Ktima Kir-Yianni Fallen Oak
2019
Ktima Kir-Yianni Fallen Oak
Doft & smak: Parfymerad, blommig ton med intensiv fruktarom, liten mognad, fat, vaniljsötma, bärig i fruktsöt stil. Balanserad, inslag av mynta, kryddor, pepprig med intensivt sträv karaktär, inslag av choklad, bitter ton med lång eftersmak.

Perfekta matchningen: Varför inte lammfärsbiffar och tsatsiki med tvist? Krydda gärna asiatiskt, lite sesamolja, och servera med rotfruktsröra och en egenhändigt gjord chipotlesås på chili, vitlök, vinäger, tomat och spiskummin. Det fruktsöta, kryddiga i vinet gifter sig närmast optimalt med hettan i såsen.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Viner och höstgrill

Viner och höstgrill

Sommaren och semestern är över för de flesta av oss, och denna sommar kommer inte att gå till historien som något att minnas, i alla fall inte vädermässigt. Men nu är vi svenskar ett tålmodigt folk ..

Läs mer
Grillsäsong… men vad ska vi dricka till?

Grillsäsong… men vad ska vi dricka till?

Grillen är framme och nu står han där, den svenske mannen i sin träningsoverall och har tagit kommandot över grillen. Med vad är det egentligen han dricker? Och vad borde han dricka? Grillsäsong och..

Läs mer
Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Bästa grillvinerna under hundringen

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudi..

Läs mer