HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäller i det flesta fall – även i Systembolagets sortiment. För säga vad man vill om det nya; är inte även det ”gamla” och redan provade också värt att bevara – eller testa igen om det nu var en stund sedan sist?

Det är som med resor, nya destinationer, visst. Men att komma tillbaks en fjärde femte sjätte gång till samma ort är inte alltid fel. Tvärt om. Det är först femte kanske sjätte gången vi slipper gå i turistens fällor, behöva göra alla must does, irra med kartor. Nä, att likt den belevade kunna slå sig ned vid samma kafébord en gång till, och i bästa fall även bli ihågkommen av samme servitör – det har ett värde i sig. Kanske självsmicker. Det kan vi väl få kosta på oss.

I veckans 3 vintips har jag därför letat lite i min egen minnesbank för att se vad som ligger där en bit ner, men som skulle behövas luftas en aning – inte bara för memory lane – utan för att det är riktigt bra viner.

Periquita Reserva
2020
Periquita Reserva
Redan i mitten på 1990-talet började ett vinintresse smyga sig på mig. Det fanns så mycket att välja på på Systembolaget. Spaningen var alltid att hitta ett vin för relativt lite pengar – men med en förhållandevis stor upplevelse.

Då, när jag var blott i 30 års åldern, var privatekonomin inte alltid på grön kvist. Så det gällde att sondera terrängen. Vid ett tillfälle gavs jag tipset, Periquita – från Portugal! Stort vin i termer av frukt och upplevelse. Sen den dagen avtog jag sonderande. Jag hade hittat hem – Periquita it is! I alla fall 90 talet ut och en bra bit in på 00-talet.

750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr

Ramos Reserva
2020
Ramos Reserva
Sommaren 2004 var en grillsommar. I alla fall gick min grill varm. Det var det sista året vid sommartorpet som var beläget i Norrtälje kommun, i Roslagen, åtta mil norr om Stockholm. Jag var där hela sommars – ensam med en tolvåring. Sol, bad, badminton – och grill.

Fläsk, kyckling, oxfilé. Ja, det mesta åkte på den gamla grillen som pappa vunnit på bingo 1973.
Men sommaren år 2004 var inte bara en grill-sommar – det var också sommaren då jag hittade vinet som passade alla grillrätter, oavsett hur jag kryddade. Det var min uppfattning då, sommaren 2004. Ramos – perfekt vin med mycket frukt och bra strävhet, som alltid rundades av till köttet och passade alla mina olika och ibland vågade eskapader i kryddhyllan.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Jacob's Creek Reserve Shiraz
2017
Jacob's Creek Reserve Shiraz
Året var 1988. Jag hade köpt min första lägenhet – i Stockholm – på Tomtebogatan. Pappa, numer avliden 93 år gammal, hjälpte mig att renovera och tapetsera.

Vi gick på krogen en kväll – jag ville bjuda – som tack. Jag beställde en flaska Jacob’s Creek. Pappa tyckte det var storslaget av mig – en hel flaska. Och vinet sen – vilken upplevelse, menade pappa. Sen drack han enbart Jacob’s Creek fram till de sista åren på 2010 talet, så länge han gick på Systembolaget: Jacob’s Creek, sa pappa, då visste man att det var bra.

750 ml - 14.3% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
143 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till festen – men hur mycket?

Vin till festen – men hur mycket?

Fyrtioårsfest, bröllop eller bara en helt vanlig middag för de närmaste. Inga problem med maten, men hur mycket vin ska vi ha? Den ständiga frågan: för det är inte kul om man står där med tomma glas..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Grillsäsongen är i full gång. Dags för riktiga grillviner, alltså. Fredagskocken Mattias Larsson är redo för en ny utmaning modell röd.

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer