HEM

Aktuellt

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäller i det flesta fall – även i Systembolagets sortiment. För säga vad man vill om det nya; är inte även det ”gamla” och redan provade också värt att bevara – eller testa igen om det nu var en stund sedan sist?

Det är som med resor, nya destinationer, visst. Men att komma tillbaks en fjärde femte sjätte gång till samma ort är inte alltid fel. Tvärt om. Det är först femte kanske sjätte gången vi slipper gå i turistens fällor, behöva göra alla must does, irra med kartor. Nä, att likt den belevade kunna slå sig ned vid samma kafébord en gång till, och i bästa fall även bli ihågkommen av samme servitör – det har ett värde i sig. Kanske självsmicker. Det kan vi väl få kosta på oss.

I veckans 3 vintips har jag därför letat lite i min egen minnesbank för att se vad som ligger där en bit ner, men som skulle behövas luftas en aning – inte bara för memory lane – utan för att det är riktigt bra viner.

Periquita Reserva
2020
Periquita Reserva
Redan i mitten på 1990-talet började ett vinintresse smyga sig på mig. Det fanns så mycket att välja på på Systembolaget. Spaningen var alltid att hitta ett vin för relativt lite pengar – men med en förhållandevis stor upplevelse.

Då, när jag var blott i 30 års åldern, var privatekonomin inte alltid på grön kvist. Så det gällde att sondera terrängen. Vid ett tillfälle gavs jag tipset, Periquita – från Portugal! Stort vin i termer av frukt och upplevelse. Sen den dagen avtog jag sonderande. Jag hade hittat hem – Periquita it is! I alla fall 90 talet ut och en bra bit in på 00-talet.

750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr

Ramos Reserva
2020
Ramos Reserva
Sommaren 2004 var en grillsommar. I alla fall gick min grill varm. Det var det sista året vid sommartorpet som var beläget i Norrtälje kommun, i Roslagen, åtta mil norr om Stockholm. Jag var där hela sommars – ensam med en tolvåring. Sol, bad, badminton – och grill.

Fläsk, kyckling, oxfilé. Ja, det mesta åkte på den gamla grillen som pappa vunnit på bingo 1973.
Men sommaren år 2004 var inte bara en grill-sommar – det var också sommaren då jag hittade vinet som passade alla grillrätter, oavsett hur jag kryddade. Det var min uppfattning då, sommaren 2004. Ramos – perfekt vin med mycket frukt och bra strävhet, som alltid rundades av till köttet och passade alla mina olika och ibland vågade eskapader i kryddhyllan.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Jacob's Creek Reserve Shiraz
2017
Jacob's Creek Reserve Shiraz
Året var 1988. Jag hade köpt min första lägenhet – i Stockholm – på Tomtebogatan. Pappa, numer avliden 93 år gammal, hjälpte mig att renovera och tapetsera.

Vi gick på krogen en kväll – jag ville bjuda – som tack. Jag beställde en flaska Jacob’s Creek. Pappa tyckte det var storslaget av mig – en hel flaska. Och vinet sen – vilken upplevelse, menade pappa. Sen drack han enbart Jacob’s Creek fram till de sista åren på 2010 talet, så länge han gick på Systembolaget: Jacob’s Creek, sa pappa, då visste man att det var bra.

750 ml - 14.3% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
143 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer