HEM

Aktuellt

Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Hur ska man egentligen matcha pastarätter med vin? Att pasta och vin fungerar bra ihop är ingen hemlighet. Däremot kan det vara en utmaning att verkligen hitta en kombination som dina gäster sent kommer att glömma. Vi har letat fram recepten på några av de mest klassiska pastarätterna och du får även vintips som matchar perfekt. Och inte nog med det. Vinet du serverar till middagen kommer från samma område som rätten härstammar ifrån. Det om något kan väl bli en snackis?

Njut av Fontana Candida – till helgens pasta carbonara

Pasta Carbonara. Vilken klassiker. Och en rätt som faktiskt blev till av en ren slump. Så här ligger det till, sägs det: Strax efter att andra världskriget tagit slut och när bristen på mat i Rom var enorm, fanns det fortfarande som tur var en hel del amerikanska matransoner kvar att ta vara på (läs: pulveriserat ägg och bacon). Dessa ska sedan ett italienskt geni låtit kombineras med landets berömda pasta.

Klicka här för receptet

Till carbonaran, med sitt ursprung från vackra Rom, serverar du ett ungdomligt och fruktigt frascati.

Fontana Candida Frascati
2022
Fontana Candida Frascati
Fontana Candidas inslag av päron, krusbär och citrus tillsammans med den relativt höga syran rimmar riktigt bra ihop med rättens distinkta peppar och krämighet. Byn, tillika vinregionen Frascati, ligger i storstadsregionen Rom.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Självklart blir det Bollo – till denna delikata pasta bolognese

Spaghetti och köttfärssås? Ja, i grund och botten. Däremot smakar en klassisk italiensk bolognese från Bologna inte alls som det du en gång fyllde tallriken till bredden med i skolmatsalen. En riktig bolognese kräver fler ingredienser och mycket mer kärlek under tillagning. Hur lyckas du med det? Följ Todd Englishs träffsäkra instruktioner och använd tagliatelle när det kommer till pastaval.

Klicka här för receptet

Bollo Sangiovese
2020
Bollo Sangiovese
Sangiovese – druvan som vackert blommar ut när den får sällskap av en kraftfull bolognese. Vårt tips faller på Bollo – ett kryddigt, rött vin med saftiga inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, blåbär och muskot som samsas tillsammans med härliga örter. Detta sangiovese kommer från den italienska vinregionen Emilia-Romagna, där Bologna är huvudstad.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Mineraliska Cinque Terre – till mättande pasta pesto

Pesto. En förtjusande mix av örtig basilika, pinjenötter, vitlök, smakrik ost och sedan den krämiga olivoljan som omfamnar allt. En grön goding som för många är ett självklart val när det kommer till pasta. Peston har anor ända tillbaka till romartiden och härstammar från italienska Ligurien; närmare bestämt staden Genova.

Klicka här för receptet

Cinque terre Terenzuola Di Ivan Giuliani
2021
Cinque terre Terenzuola Di Ivan Giuliani
Både rött och vitt vin fungerar till pestorätter, men just denna gång faller vårt val på unga Cinque Terre från Ligurien. Här bor en oväntat stark förmåga att lyfta fram pestons tämligen mättade smak på ett elegant och spännande sätt. Mineraliskt och medelfylligt med inslag av frukt, gula plommon, äpple och vuxen citron. Njut.
750 ml - 13% -
248 kr

Källor: primaveracontent.se, vinoepane.se, vinbanken.se, koket.se, godaitalien.se, vinia.se, prezzo.co.uk, vinklubben.se, zeta.nu, vinbetyget.se, thedrinksbusiness.com, flatiron-wines.com


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Är plånboken väldigt tunn nu i januari? Ingen fara – Vinguiden tipsar om prisvärda viner att satsa på nu i vinter. För den modige har vi samlat lite galna tips längst ner. [product]7919|En myc..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
4 tips på vin till chark

4 tips på vin till chark

Hur brukar du matcha vin till chark? En riktigt god charkbricka eller plockmat fungerar bra till egentligen vilken tillställning som helst. Och pricken över i:et måste ändå vara ett väl valt vin för..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativ odling är det senaste i vinvärlden och lockar såväl kändisar som vinmakare. Nu finns en certifiering för dem som arbetar enligt de superekologiska metoderna, och vinerna finns i Sverige...

Läs mer