HEM

Aktuellt

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och matiga våfflor.

Lyxig laxvåffla med friskt Riesling

En riktigt lyxig och matig våffla får du om du toppar med skivad kallrökt lax, riven prästost, hackad rödlök och lite citronmarinerad fänkål. Garnera med några klickar gräddfil och lite hackad dill för att sätta pricken över i.

Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic
2023
Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic
En frisk Riesling passar utmärkt ihop med de syrliga tonerna från gräddfilen och de lena smakerna från laxen. Ett bra val är Ruppertsberger från Pfalz i sydvästra Tyskland. Detta ekologiska vin har en frisk och fruktig smak med inslag av päron, ananas, honungsmelon, vita blommor och lime.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr

Klassisk fransk galette complète med fransk cider

En galette complète är egentligen en bovetepannkaka. Men det går lika bra att toppa din våffla med de klassiska ingredienserna riven gruyere- eller emmentalerost, strimlad kokt skinka och ett stekt ägg. Garnera med lite persilja och peppar.

Cidre Bouché Brut de Normandie
Cidre Bouché Brut de Normandie
Till denna franska rätt passar en torr fransk cider som handen i handsken. Vi rekommenderar Cidre Bouché från Normandie. Den har en nyanserad och fruktig smak med inslag av äpplen, marsipan, pomerans, kryddor och vanilj. Cidern matchar utmärkt med våfflans salta och umamifyllda smaker.
750 ml - 4.5% - Sockerhalt 2.8 g per 100 ml
79 kr

Spenatvåffla med svart kaviar och Champagne

Du behöver inte nöja dig med att ha matiga toppings på din våffla. Blanda i lite hackad spenat i smeten och vips så får du en helt ny dimension av smak. Toppa med lite smetana eller crème fraiche, några klickar svart kaviar och hackad rödlök. Garnera med en dillkvist.

Taittinger Brut Réserve
Taittinger Brut Réserve
Till denna smakkombination av sälta, spenat och lök passar ett glas champagne utmärkt. Varför inte slå till på en Taittinger där de fina bubblorna lyfter smakerna på ett fantastiskt sätt. Ett fruktigt och friskt vin med inslag av gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och nougat.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
519 kr

Källor: Viva vin o mat, Vinston, Allt om mat


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Dags att kolla in vad april bjuder på för vinnyheter på Systembolaget. Prisvärd champagne, supersnygg riesling, barolo och rött till vårfesten finns med bland favoriterna. Nu håller vi tummarna för ..

Läs mer
Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Vilka var egentligen de mest populära vita vinerna förra året? Gör dig redo för hämndlystna bläckfiskar, Rieslingfeber och – mera fisk. Vitt vin mitt under den kallaste av vårvinter? Ja, varför inte..

Läs mer
Följ med på en provning av Leth

Följ med på en provning av Leth

Nyligen fick vi förmånen att prova oss igenom några intressanta viner från Österrike, från producenten Leth som sedan 60-talet producerat vin i regionen Wagram. Ekologiskt klassificerade viner Prod..

Läs mer
Drycken som kan skapa vårkänslor

Drycken som kan skapa vårkänslor

En cider med smak av persika, äpple och Riseling. Här är drycken som kan skapa vårkänslor redan i mars. – Det är ett helt nytt cideralternativ som gör sig perfekt som sällskapsdryck och än mer som e..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer