HEM

Aktuellt

5 spännande fakta om naturviner

Inget tillsatt, inget borttaget. Här kommer fem fakta för dig som vill lära dig mer om naturvin.

1. Ingen certifiering för naturviner

Vad ett naturvin faktiskt är finns det ingen officiell definition av, och inte heller någon övergripande certifiering för. Det som kännetecknar ett naturvin är att man ska kunna känna av platsen vinet kommer ifrån. Målet är att påverka tillverkningsprocessen i minst möjliga mån och undvika användningen av kemikalier och växtgifter. Detta har lett till att många naturviner produceras i liten skala och med försiktig fatanvändning.

Att det inte finns en certifiering eller samstämmig definition av naturvin beror på att det ännu inte finns ett internationellt regelverk på plats. Dock jobbar flera länder med att ta fram detta. Frankrike går i ledning med en nu officiellt erkänd certifiering, “Vin Méthode Nature”, som introducerades under våren 2020.

2. Naturvinsrörelse har ursprung i Frankrike

Man spårar naturvinrörelsen tillbaka till 60-talets Frankrike, närmare bestämt Beaujolais. Där ville lokala vinmakare producera vin med “smaker från förr” som inte krävde att man tillsatte svaveldioxid. Detta, i kombination med att vinkonsumenter under det senaste decenniet har blivit allt mer intresserade av tillverkningsprocessen, har lett till att naturvin ökat i popularitet.

3. Orangevin räknas inte som naturvin

Orangevin, alltså vita viner som skalmacererat under en längre tid, blir mörkare till färgen och påminner på många sätt om naturvin. Orangevin tillverkas många gånger av samma producenter som tillverkar naturvin, vilket har bidragit till att många tror att det är samma sak.

4. Passar utmärkt till vegetarisk mat

Många svenskar har de senaste åren börjat äta mer vegetariskt och klimatmedvetet. Samma tankesätt har nu börjat växa fram kring dryck. Det gör att allt fler gärna väljer naturvin till middagen. Tursamt nog tenderar naturvin att passa lite extra bra till just vegetariska rätter.

5. Kortare lagringstid än andra viner

I och med att man inte vill tillsätta konstgjorda ämnen eller kemikalier i naturvin påverkar det också hur länge man kan lagra ett vin. Generellt sett bör man inte lagra ett naturvin i mer än fem år, men vissa röda viner med låga halter sulfiter brukar klara sig lite längre.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt? I skenet ..

Läs mer
Orangea viner – vad är det?

Orangea viner – vad är det?

Vill du testa något annorlunda och samtidigt trendigt modernt? Det går att göra samtidigt som du tas med på en resa långt tillbaka i tiden. Tänk dig ett vin som på många sätt är vitt men ändå rött, ..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer
5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

Naturviner är här för att stanna. Och till allas glädje finns det många naturvinsbarer att upptäcka runt om i landet. För att göra det lite enklare för dig i naturvinsdjungeln listar vi här fem popu..

Läs mer
Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer