HEM

Aktuellt

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sverige

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm.
– Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ser fram emot att få bjuda vinälskare runt om i landet på denna smakupplevelse, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik.

2010 blev Högberga Vinfabrik först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana. Sedan dess har fabriken skördat många ton druvor och tillverkat många tusen flaskor vin. Nu lanserar vinmakarna sitt första naturvin: Högberga Natur.

Vinet är tillverkat på Lidingö, av ekologiska druvor från Toscana och blir ännu ett välsmakande tillskott i vinfabriken. På druvornas tredagarsfärd i kylbil till Lidingö får de vila i låg temperatur, som ger en lugnare alkoholjäsning och ett mer komplext och fruktigt vin.

Från och med 4 maj kan vinet avnjutas på Högberga Gård. Det finns även på hyllan på Lidingös Systembolag samt i beställningssortimentet i hela landet.

– Här har vi och naturen tillsammans tagit fram ett vin på druvorna Merlot, Petit Verdot och Sangiovese, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik. Vinet har vildjäst på ståltank med druvornas naturliga jäst. Det är ofiltrerat och har minimalt med sulfiter vilket gör att en öppen flaska kan förvaras i kylskåp någon dag.

De flesta producenter anser att det är tillåtet att använda sig av sulfiter. Dels i form av den svaveldioxid som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det som tillsätts för att göra vinet hållbart och inte oxidera. Men då är det minimal användning som gäller och bara vid buteljeringen för att göra vinet stabilt.

Däremot vill naturvinsproducenter minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera eller tillsätta must eller socker i vinet. Ekchips eller ekstavar för att tillföra smak är heller inte att tänka på.

Högberga Gård är idag en konferensanläggning på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Förutom att man erbjuder naturvin ordnas här även konferenser, bröllop och fester.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
Allt populärare att odla vin i Sverige

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen. Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag ..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Fem bästa naturviner till våren

Fem bästa naturviner till våren

Vem vill inte hälsa våren välkommen med lite vin? Och varför inte naturvin, det trendiga vinet som fortfarande är en smula kontroversiellt? Inga tillsatser och mycket lite svavel är definitionen på ..

Läs mer