HEM

Aktuellt

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sverige

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm.
– Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ser fram emot att få bjuda vinälskare runt om i landet på denna smakupplevelse, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik.

2010 blev Högberga Vinfabrik först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana. Sedan dess har fabriken skördat många ton druvor och tillverkat många tusen flaskor vin. Nu lanserar vinmakarna sitt första naturvin: Högberga Natur.

Vinet är tillverkat på Lidingö, av ekologiska druvor från Toscana och blir ännu ett välsmakande tillskott i vinfabriken. På druvornas tredagarsfärd i kylbil till Lidingö får de vila i låg temperatur, som ger en lugnare alkoholjäsning och ett mer komplext och fruktigt vin.

Från och med 4 maj kan vinet avnjutas på Högberga Gård. Det finns även på hyllan på Lidingös Systembolag samt i beställningssortimentet i hela landet.

– Här har vi och naturen tillsammans tagit fram ett vin på druvorna Merlot, Petit Verdot och Sangiovese, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik. Vinet har vildjäst på ståltank med druvornas naturliga jäst. Det är ofiltrerat och har minimalt med sulfiter vilket gör att en öppen flaska kan förvaras i kylskåp någon dag.

De flesta producenter anser att det är tillåtet att använda sig av sulfiter. Dels i form av den svaveldioxid som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det som tillsätts för att göra vinet hållbart och inte oxidera. Men då är det minimal användning som gäller och bara vid buteljeringen för att göra vinet stabilt.

Däremot vill naturvinsproducenter minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera eller tillsätta must eller socker i vinet. Ekchips eller ekstavar för att tillföra smak är heller inte att tänka på.

Högberga Gård är idag en konferensanläggning på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Förutom att man erbjuder naturvin ordnas här även konferenser, bröllop och fester.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Orange vin lika gammalt som vinets historia

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt? I skenet ..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer