HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sverige

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm.
– Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ser fram emot att få bjuda vinälskare runt om i landet på denna smakupplevelse, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik.

2010 blev Högberga Vinfabrik först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana. Sedan dess har fabriken skördat många ton druvor och tillverkat många tusen flaskor vin. Nu lanserar vinmakarna sitt första naturvin: Högberga Natur.

Vinet är tillverkat på Lidingö, av ekologiska druvor från Toscana och blir ännu ett välsmakande tillskott i vinfabriken. På druvornas tredagarsfärd i kylbil till Lidingö får de vila i låg temperatur, som ger en lugnare alkoholjäsning och ett mer komplext och fruktigt vin.

Från och med 4 maj kan vinet avnjutas på Högberga Gård. Det finns även på hyllan på Lidingös Systembolag samt i beställningssortimentet i hela landet.

– Här har vi och naturen tillsammans tagit fram ett vin på druvorna Merlot, Petit Verdot och Sangiovese, säger Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik. Vinet har vildjäst på ståltank med druvornas naturliga jäst. Det är ofiltrerat och har minimalt med sulfiter vilket gör att en öppen flaska kan förvaras i kylskåp någon dag.

De flesta producenter anser att det är tillåtet att använda sig av sulfiter. Dels i form av den svaveldioxid som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det som tillsätts för att göra vinet hållbart och inte oxidera. Men då är det minimal användning som gäller och bara vid buteljeringen för att göra vinet stabilt.

Däremot vill naturvinsproducenter minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera eller tillsätta must eller socker i vinet. Ekchips eller ekstavar för att tillföra smak är heller inte att tänka på.

Högberga Gård är idag en konferensanläggning på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Förutom att man erbjuder naturvin ordnas här även konferenser, bröllop och fester.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa