HEM

Aktuellt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. Vinmakaren arbetar för att göra så liten påverkan på naturen som möjligt.

Det röda naturvinet från Maison Robert Olivier har blivit populärt bland svenskarna. Det är ett hantverksmässigt framställt vin där inget tillsatts. Vinet är medelfylligt, mörkrött och ar smak av björnbör, örter och plommon. Det är gjort på Merlot-druvan och passar bra till mustiga grytor, eller varför inte äta tillsammans med ekologiska ostar, tillexempel Brie, Camembert och Roquefort?

Nyligen följde Maison Robert Olivier upp framgången med det röda vinet och släppte ett vitt vin som är framställt på samma naturliga sätt som den röda motsvarigheten. Maison Robert Olivier Blanc är ett torrt vitt vin. Det har en fruktig doft med blommiga toner från persika och öpple. Många tycker att Alsacevinet passar bra tillen Tarte Flambée, som är en fransk krispig pizza.

Det vita Maison Robert Olivier är gjort utan svavel och på utvalda ekologiska druvor från lokala odlare i närheten av vineriet i Saint-Hippolyte i Frankrike.

Familjen Biecher som står bakom Maison Robert Olivier har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största
producenterna i regionen. Vineriet ligger fortfarande kvar i den den lilla byn Saint-Hippolyte och generation efter generation har framgångsrikt lyckats driva familjeföretaget genom revolutioner och världskrig. Biechers Alsaceviner är kända för att vara mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil och verkligen spegla det unika området.

Alsace ligger i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland och många tycker att det förenar det bästa av båda länderna i vinerna. Enkelt uttryckt framställer man ”franska viner på tyska druvor”. Trots ett nordligt läge är Alsace ett varmt och torrt område, tack vare bergen som tar bort en stor del av nederbörden.

Maison Robert Olivier Blanc
2022
Maison Robert Olivier Blanc
Torrt vitt vin med en fräsch fruktig doft, inbjudande blommiga inslag och toner av mogen persika och äpple.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Mest sålda vita vinet

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från o..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer