HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Orangea viner – vad är det?

Vill du testa något annorlunda och samtidigt trendigt modernt? Det går att göra samtidigt som du tas med på en resa långt tillbaka i tiden.

Tänk dig ett vin som på många sätt är vitt men ändå rött, och med samma smak som världens allra första vin. Se framför dig hur du sakta för vinglaset mot din mun. Glaset som är fyllt av denna antika dryck som skimrar i guld. Dofterna som nu når dig skvallrar om den kommande friska syrlighet och mystik du snart får uppleva.

Vad är det som väntar på dig där i glaset? Med sin unika smak och bländande kulör är det givetvis ett orangevin du har framför dig. Naturligare kan det inte bli.

Vad är orange vin?

Man vet att det för redan 8000 år sen tillverkades vin i Kaukasusområdet. Med samma uråldriga teknik tillverkas det vi idag kallar för orangevin. Med sin vagga i dagens Georgien och med starka rötter i Italien har denna minst sagt nygamla dryck blivit oerhört populär.

Detta torra och fruktfattiga vin görs precis som vitt vin på gröna druvor, helst med lokal förankring. Smaken och doften varierar beroende på jäsningstid och druva. Men låt oss säga torkad frukt, mogna äpplen, nötter och syrlig ost. Då är vi nära sanningen.

Det orangea vinet är även ett spännande matvin som passar bra till kött, chark och ost.

Hur tillverkas orangea viner?

De gröna druvor som används i produktionen resulterar i något helt annat än ett klassiskt vitt vin. Genom att låta druvskalen ligga kvar och gosa i musten under jäsningen, påminner tillverkningsmetoden mer om ett rött vin. Denna korsning är hemligheten bakom det orange vinets unika utseende och smak – gröna druvor som hanteras likt röda.

Färgämnen från skalen bidrar till bärnstensfärgen och tanniner adderar strävhet. Något som också bidrar till smakupplevelsen är den speciella oxidation vinet utsätts för. Enligt traditionen ska vinet få jäsa i nedgrävda öppna lerkärl. Det gör att vinet blottas för syre och kan åldras elegant och få sin unika smak. Orangea viner ska jäsa länge, ibland upp till ett år.

Tre orangea viner som vi gillar:

Kryddig smak med liten sötma och strävhet, inslag av torkade äpplen, spiskummin, aprikos, nötter, halm och apelsinskal. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
99 kr

Kryddig, utvecklad smak med inslag av fat, torkade äpplen, nötter, pomerans, hjorton och spiskummin. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött.
750 ml - 12.5% -
293 kr

Fruktig, nyanserad, något blommig doft med liten strävhet, inslag av aprikosmarmelad, apelsinblommor, kanel, röda äpplen, pomerans och mandelmassa. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk eller ljust kött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 12.5% -
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa