HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allvarlig?

I katolska länder runt medelhavet är Påsken årets stora högtid, för mat, för fest, för familjen – men även för eftertänksamhet , och allvar. I till exempel Spanien är påsken förknippad med att jungfru Maria och olika helgonfigurer ska bäras ut ur kyrkorna i alla städer och byar – i långa allvarliga processioner. Påsken är ju ändå till minna av Jesu lidande och död – men även uppståndelse.

Anledningen till att man bär ut stora delar av kyrkans inredning, eller tabernakel som det heter, är att enligt katolsk tro finns Jesus alltid närvarande i kyrkan i det välsignade brödet som förvaras i tabernaklet. Genom att det töms ska det påminna om Jesu lidande och död. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten. Man firar uppståndelsen, Påskljuset tänds som en symbol för att Kristus är världens ljus. Eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påkaftonens nattmässa.

3 bra mattips på lamm.

Krydda lammkotletter med mangold och kikärtor>>
Lamm med morots- och myntapesto >>
Lammytterfilé med varm morots- och freekehsallad >>

3 vintips till påsk – alla i beställningssortimentet.

Mega Zin Zinfandel
Mega Zin Zinfandel
Härligt stort vin med smaker av kaffe, choklad och vanilj. Det här amerikanska vinet kommer kunna matcha alla tre lammrecepten ovan. Eftersom flaskan innehåller en liter så räcker det till fler.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Pasqua Morago Appassimento
2017
Pasqua Morago Appassimento
Detta vin från Venetien i norra Italien till och med heter ju Pasqua, så vad kan gå fel? Skämt åsido. Det är ett väldigt bra vin som gifter som men ljusa kötträtter – såsom lamm. Merlot och Corvina druvan vittnar frukt och ryggrad. Ett bra vin till Påsk – och namnet skulle kunna bli en liten snackis kring middagsbordet.

Läs mer om druvan Merlot här >>
Läs mer om druvan Corvina här >>

750 ml - 14% -
95 kr

Baron De Ley Varietales Graciano
2018
Baron De Ley Varietales Graciano
Ett mjuk, och mycket fruktig vin på druvan Graciano. Som tillhör en av druvorna i klassiska riojaviner. Blommigt vin med bra syra: Fin strävhet och en eldig karaktär. Lakritstoner, som vi så gärna gillar i Sverige. Ett perfekt vin till påskens alla härliga lammrätter.
750 ml - 14.5% -
159 kr

FAKTA

"Glad Påsk" på olika språk:


Italien: "Buona pasqua"

Spanien: "Felices pascuas"

Frankrike: "Joyeuses Pâques"

Portugal: "Feliz Páscoa"

Grekland: "Καλό Πάσχα" (Kaló Páscha)
Serbien: "Срецан Ускрс" (Srećan Uskrs/Srećan Vaskrs)

Kroatien: "Sretan Uskrs"
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Påskens läckraste Prosecco-drink

Påskens läckraste Prosecco-drink

Prosecco + Nutella = sant. Här är påskens läckraste drink. Enkel och snabb att förbereda – här är drinken som kombinerar de härliga smakerna av Prosecco och Nutella i påsk. Den här drinken bli..

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Vin till kräftor

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt –..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer