HEM

Aktuellt

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allvarlig?

I katolska länder runt medelhavet är Påsken årets stora högtid, för mat, för fest, för familjen – men även för eftertänksamhet , och allvar. I till exempel Spanien är påsken förknippad med att jungfru Maria och olika helgonfigurer ska bäras ut ur kyrkorna i alla städer och byar – i långa allvarliga processioner. Påsken är ju ändå till minna av Jesu lidande och död – men även uppståndelse.

Anledningen till att man bär ut stora delar av kyrkans inredning, eller tabernakel som det heter, är att enligt katolsk tro finns Jesus alltid närvarande i kyrkan i det välsignade brödet som förvaras i tabernaklet. Genom att det töms ska det påminna om Jesu lidande och död. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten. Man firar uppståndelsen, Påskljuset tänds som en symbol för att Kristus är världens ljus. Eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påkaftonens nattmässa.

3 bra mattips på lamm.

Krydda lammkotletter med mangold och kikärtor>>
Lamm med morots- och myntapesto >>
Lammytterfilé med varm morots- och freekehsallad >>

3 vintips till påsk – alla i beställningssortimentet.

Mega Zin Zinfandel
Mega Zin Zinfandel
Härligt stort vin med smaker av kaffe, choklad och vanilj. Det här amerikanska vinet kommer kunna matcha alla tre lammrecepten ovan. Eftersom flaskan innehåller en liter så räcker det till fler.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr

Pasqua Morago Appassimento
2017
Pasqua Morago Appassimento
Detta vin från Venetien i norra Italien till och med heter ju Pasqua, så vad kan gå fel? Skämt åsido. Det är ett väldigt bra vin som gifter som men ljusa kötträtter – såsom lamm. Merlot och Corvina druvan vittnar frukt och ryggrad. Ett bra vin till Påsk – och namnet skulle kunna bli en liten snackis kring middagsbordet.

Läs mer om druvan Merlot här >>
Läs mer om druvan Corvina här >>

750 ml - 14% -
95 kr

Baron De Ley Varietales Graciano
2018
Baron De Ley Varietales Graciano
Ett mjuk, och mycket fruktig vin på druvan Graciano. Som tillhör en av druvorna i klassiska riojaviner. Blommigt vin med bra syra: Fin strävhet och en eldig karaktär. Lakritstoner, som vi så gärna gillar i Sverige. Ett perfekt vin till påskens alla härliga lammrätter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr

FAKTA

"Glad Påsk" på olika språk:


Italien: "Buona pasqua"

Spanien: "Felices pascuas"

Frankrike: "Joyeuses Pâques"

Portugal: "Feliz Páscoa"

Grekland: "Καλό Πάσχα" (Kaló Páscha)
Serbien: "Срецан Ускрс" (Srećan Uskrs/Srećan Vaskrs)

Kroatien: "Sretan Uskrs"
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Oktober är här och det innebär nya vinsläpp på Systembolaget. Årets första riktiga höstmånad bjuder på burkbubbel, fyndbarolo och perfekta matchningar till höstens vilt- och svamprätter.  Listan upp..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer