HEM

Aktuellt

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allvarlig?

I katolska länder runt medelhavet är Påsken årets stora högtid, för mat, för fest, för familjen – men även för eftertänksamhet , och allvar. I till exempel Spanien är påsken förknippad med att jungfru Maria och olika helgonfigurer ska bäras ut ur kyrkorna i alla städer och byar – i långa allvarliga processioner. Påsken är ju ändå till minna av Jesu lidande och död – men även uppståndelse.

Anledningen till att man bär ut stora delar av kyrkans inredning, eller tabernakel som det heter, är att enligt katolsk tro finns Jesus alltid närvarande i kyrkan i det välsignade brödet som förvaras i tabernaklet. Genom att det töms ska det påminna om Jesu lidande och död. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten. Man firar uppståndelsen, Påskljuset tänds som en symbol för att Kristus är världens ljus. Eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påkaftonens nattmässa.

3 bra mattips på lamm.

Krydda lammkotletter med mangold och kikärtor>>
Lamm med morots- och myntapesto >>
Lammytterfilé med varm morots- och freekehsallad >>

3 vintips till påsk – alla i beställningssortimentet.

Mega Zin Zinfandel
Mega Zin Zinfandel
Härligt stort vin med smaker av kaffe, choklad och vanilj. Det här amerikanska vinet kommer kunna matcha alla tre lammrecepten ovan. Eftersom flaskan innehåller en liter så räcker det till fler.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr

Pasqua Morago Appassimento
2017
Pasqua Morago Appassimento
Detta vin från Venetien i norra Italien till och med heter ju Pasqua, så vad kan gå fel? Skämt åsido. Det är ett väldigt bra vin som gifter som men ljusa kötträtter – såsom lamm. Merlot och Corvina druvan vittnar frukt och ryggrad. Ett bra vin till Påsk – och namnet skulle kunna bli en liten snackis kring middagsbordet.

Läs mer om druvan Merlot här >>
Läs mer om druvan Corvina här >>

750 ml - 14% -
95 kr

Baron De Ley Varietales Graciano
2018
Baron De Ley Varietales Graciano
Ett mjuk, och mycket fruktig vin på druvan Graciano. Som tillhör en av druvorna i klassiska riojaviner. Blommigt vin med bra syra: Fin strävhet och en eldig karaktär. Lakritstoner, som vi så gärna gillar i Sverige. Ett perfekt vin till påskens alla härliga lammrätter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr

FAKTA

"Glad Påsk" på olika språk:


Italien: "Buona pasqua"

Spanien: "Felices pascuas"

Frankrike: "Joyeuses Pâques"

Portugal: "Feliz Páscoa"

Grekland: "Καλό Πάσχα" (Kaló Páscha)
Serbien: "Срецан Ускрс" (Srećan Uskrs/Srećan Vaskrs)

Kroatien: "Sretan Uskrs"
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om si..

Läs mer
Vin som julklapp

Vin som julklapp

Har du slut på julklappsidéer? Det är hög tid att tänka på de sista klapparna. Och visst är det svårt att komma på något annat att ge till sina släktingar än ännu ett par strumpor? Men lugn bara lug..

Läs mer
Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativ odling är det senaste i vinvärlden och lockar såväl kändisar som vinmakare. Nu finns en certifiering för dem som arbetar enligt de superekologiska metoderna, och vinerna finns i Sverige...

Läs mer
Lysande viner: småpartier 16 november

Lysande viner: småpartier 16 november

Systembolaget släpper flera spännande viner nu på fredag. Men det gäller att vara först på plats. Tillgången är begränsad och efterfrågan tycks vara större än någonsin. Den som är ute efter julklapp..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer