HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Gör dig redo för Grenache

Fredagen den 16 september är ett högst passande datum för att bekanta sig lite extra med den mångsidiga druvan Grenache. Då firar vi nämligen International Grenache Day en spännande druvsort som kommer både i blått, grönt och lätt rosa.

Väl i flaskan kan druvan hunnit förvandlats till ett kraftfullt starkvin, men den kan lika väl blivit till ett rödvin eller ett bubblande rosé. Grenache kan även överraska dig i skruden av ett stilla vitt.

Vi ser med glädje fram emot den årliga Grenachedagen.

En ädel gigant i kamouflage

Grenachedruvan, som av spanjorerna benämns Garnacha, är lagom sträv med relativt hög sockerhalt. Framför allt bär den på en mycket hög syra. Du har lika stor chans att finna viner på Grenache under etiketten fruktigt och smakrikt som under sorteringen kryddigt och mustigt.

Vissa menar att Grenache har sitt ursprung i Spaniens nordliga provinser medan andra bestämt hävdar att den har sin vagga i Sardinien. Sedan ska den ha tagit sig vidare till Frankrike där den trivdes så bra att det snabbt blev till ett andra hem. Så även om druvan idag odlas över hela världen är nog Vive la France och Larga vida al amor fortfarande de fraser den förstår och uttalar bäst.

Men trots Grenaches enormt stora odlingsareal i världen, särskilt i södra Frankrike, är den ändå relativt okänd för åtskilliga vinälskare. Det är egentligen inte särskilt anmärkningsvärt då den oftast ingår som dussindruva i flertalet fantastiska blandviner. Men vi kan lova att den även klarar det lika bra helt på egen hand. Det är det inte många som känner till.

Tre riktigt goda Grenache i helt olika skrud

En kryddstark Rhôneblend

Från den franska Rhônedalen kommer Côtes-du-Rhône, 2018. Tillsammans med syrah och mourvèdre levererar Grenachedruvan i denna magnifika flaska bland annat björnbär, vitpeppar, lagerblad och skogshallon. Fantastiska smaker inramade i en härlig ekfatsklang. Servera detta vin strax under rumstemperatur till lammgrytan eller nötköttet.
750 ml - 14% -
135 kr

GW:s rosa

Denna rosé blir garanterat ett samtalsämne fredagen den 16 september. Inte bara för namnet och etiketten. Även smaken är riktigt trevlig. Kombinationen är ju underbar. GW:s rosa är ett riktigt friskt och bärigt rosévin från Frankrike med härliga toner av blodgrape och vattenmelon. Servera svalt i välkomstdrinken eller varför inte till en kycklingsallad?
750 ml - 12.5% -
99 kr

Utan krusiduller – 100% Garnacha

Det spanska tipset faller på Isla Oro Garnacha. Det röda vinet som till fullo görs på Garnacha (Grenache) bär på härligt stora och fruktiga smaker. Vad sägs om skogshallon, viol och körsbär? Passar bra till både fläsk- och lammkotletter. Isla Oro Garnacha passar också riktigt bra till den vegetariska menyn.
750 ml - 14% -
90 kr

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa