HEM

Aktuellt

5 vintrender att ha koll på 2024

Vintrender kommer och vintrender går, men kvalitetsviner består. Det kanske inte är ett gammalt ordspråk, men ändå ett talesätt som vi tycker är bra. Här är fem vintrender inför 2024 som det är bra att ha koll på – om du vill hänga med förstås. 

1. Hållbarhet

Hållbarhet är en trend som sveper över hela världen och berör alla branscher, däribland vinbranschen. Däremot börjar konsumenterna tröttna på vidlyftiga löften och vill istället se konkreta bevis. Vinproducenter behöver därför bli bättre på att beskriva vad de gör för att bidra till ett mer hållbart samhälle. 

Det innefattar bland annat hur de använder vatten och energi, men även saker som hur de tar hand om jorden, använder bekämpningsmedel och hur själva vinmakandet går till. För hållbara viner måste det helt enkelt finnas tydligare beskrivet vad producenterna gjort för att vinet ska klassas som hållbart. 

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic
2022
Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic
Ett vin som verkligen lever upp till dessa hållbarhetsförväntningar är Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic, från kooperativet Les Vignerons d’Estezargues. De jobbar med lägre skördeuttag och ekologisk odling samt arbetar så naturligt som möjligt i vingårdarna. Vinet är kryddigt med inslag av bland annat björnbär och enbär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

2. Alkoholfria viner

Alkoholfria varianter av öl och drinkar har blivit omåttligt populära över hela världen. Nu har turen kommit till vin, där allt fler väljer att njuta av alkoholfria alternativ till både vardag och fest. Två vanliga orsaker är att man av olika anledningar inte vill dricka alkohol och att alkoholfria viner vanligtvis innehåller betydligt färre kalorier än alkoholhaltiga motsvarigheter.

Arc-en-Ciel Brut Vin de Rosé Mousseux Brut Non Alcoholic
Arc-en-Ciel Brut Vin de Rosé Mousseux Brut Non Alcoholic
Ett alkoholfritt vin som fått många utmärkelser är det mousserande rosévinet Arc-en-Ciel, gjort på druvan grenache. Vinet är dessutom ekologiskt, och tillverkaren har ett socialt hållbarhetsarbete, så med detta vin prickar du av två av listans trender.
750 ml - 0% - Sockerhalt 3.5 g per 100 ml
69 kr

3. Vinho Verde

Detta lätta och friska vin från nordvästra Portugal har den senaste tiden fått allt mer uppmärksamhet. Trenden förutspås därför fortsätta under 2024, och detta gröna vin lät därför peta ner orangea viner från den tron de suttit på de senaste åren. Med sin lägre alkoholhalt och subtila bubblighet kan den för många komma att bli sommarens festligaste dryck. 

Casal Garcia Vinho Verde
Casal Garcia Vinho Verde
Ett vin som du inte får missa är Casal Garcia från tillverkaren Aveleda. Vinet skapades första gången redan 1939 och har behållit sin låga alkoholhalt och fruktiga ungdomlighet under alla dessa år. Kort och gott ett mycket bra och pålitligt Vinho Verde.
750 ml - 8.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
77 kr

4. Smöriga viner

Fatlagrade vita viner, ofta av druvan chardonnay, får ofta en fyllig konsistens som får många att tänka på smör. Detta lite kraftigare vin har därför börjat bli många personers förstahandsval även till kötträtter. De komplexa vinerna med tydlig fatkaraktär kan på ett utmärkt sätt möta upp rätter av fågel och lamm, men även fläsk- och nöträtter. Smöriga viner går också utmärkt att fortsätta dricka efter att middagen är avslutad. 

Dark Horse Chardonnay
2021
Dark Horse Chardonnay
Ett perfekt smörigt vin som du med fördel kan para med din köttbit är Dark Horse Chardonnay från Kalifornien. Det har en fyllig och eldig smak med toner av mogna, tropiska frukter.
750 ml - 14.5% -
119 kr

5. Mousserande viner från Storbritannien

På senare år har försäljningen av champagne gått ner, troligtvis till följd av ett svårare ekonomiskt läge för många konsumenter. Detta har dock öppnat upp nya möjligheter för tillverkare av mousserande viner från andra områden. Just brittiska tillverkare har lyckats mycket väl med att ta fram utmärkta alternativ till champagne – till ett betydligt lägre pris. Vinerna är ofta tillverkade enligt den traditionella metoden, och du kan räkna med att hitta allt fler brittiska mousserande viner på Systembolaget i framtiden. 

Busi Jacobsohn Cuvée Brut
2018
Busi Jacobsohn Cuvée Brut
Tillverkaren Busi Jacobsohn har tagit fram en Cuvée Brut, gjord på druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Vinet har en mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mandelmassa, grillad citron, rostat bröd och persika. 
750 ml - 12% -
571 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viner till påskmaten

Viner till påskmaten

Hur matchar du viner till påskmaten? En buffé av så skilda smaker som sill, lammstek och tårta matchas såklart med olika viner. Vill du förenkla finns det dock en vintyp som klarar det mesta, och so..

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
5 vin till desserter

5 vin till desserter

Hur matchar du vin till desserter? Vi svenskar älskar våra desserter och bakverk, och vi älskar även vin. Däremot är det alltför sällan vi njuter av dessa två tillsammans. Det vill vi råda bot på, o..

Läs mer
3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre..

Läs mer