HEM

Aktuellt

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från olika länder. Spännande? Minst sagt!

Visst är det så att vi fortfarande i mångt och mycket köper vin utifrån druva. Vi gillar Chardonnay, högaktar Riesling, tycker Chenin Blanc är spännande och älskar Albariño. Men det finns en annan druva som vi tycks älska ännu lite mer, nämligen Sauvignon Blanc, Loiredruvan som numera odlas runt om i hela världen.

Det intressanta är att vinerna på denna druva vi konsumerar mer och mer kommer från olika delar av världen. Av de tio viner vi beställt mest på Vinguiden placerar sig Sauvignon Blanc på fem av platserna, bland annat i topp. Imponerande! Och de kommer från både Frankrike, Nya Zeeland och Sydafrika.

Men vad är det då vi gillar så mycket med denna druva? Jo, fräschören, friskheten, den markerade syran, krusbärs- och svartvinbärstonerna i både smak och doft. En spännande druva helt enkelt som har flera användningsområden: som aperitif, till skaldjur, getost, lättare skaldjur, till vegetariskt och till sallader.


Imorgon tittar vi på bubbelvinerna.

Nedan ser du de mest beställda vita vinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 La Villaudiere Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Frankrike (4 418)
2 Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay 2015, 119 kr Frankrike (3 800)
3 Allesverloren Chenin Blanc 2016, 99 kr Sydafrika (3 451)
4 Newport Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Nya Zeeland (2 971)
5 King´s Bay Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Nya Zeeland (2 534)
6 Nederburg The Winemasters Riesling 94 kr, 2017 Sydafrika (3 407)
7 Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Sydafrika (3 162)
8 Côtes du Rhône Reserve Blanc 2016, 79 kr Frankrike (2 403)
9 Ricossa Bianco Appassimento 2015, 72 kr Italien (1 791)
10 Grande Crevette Sauvignon Blanc 2016, 79 kr Frankrike (1 648)

*fram till 20 december 2017


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

I höstas lanserades MYTH Red Blend – ett rött fruktigt italienskt vin i appassimento-stil. Med sin unika greppbara flaska blev den en omedelbar succé. Nu har det blivit dags för uppföljaren att ta p..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer