HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang”

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantskap med: Tommasi Le Fornaci Lugana lanseras i Systembolagets beställningssortiment. Det är en av Italiens främsta vinmakarfamiljer – inne på fjärde generationen – som gjort vinet på den inhemska druvan Turbiana, även kallad trebbiano di Lugana.

Druvan, som är relativt okänd i Sverige, har i Italien gjort sig känd för att leverera florala aromer, citrustoner och en fin syra i perfekt balans. Ju högre upp man odlar druvorna desto svalare blir det, och det är något som hjälper till att behålla en frisk syra i vinerna. Gardasjön är den största insjön i Italien och ligger 65 meters höjd. Den ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano i närheten av Verona. Sjön och dess närområden är kända för sina vinodlingar och som ett stort turistmål. Här har familjen Tommasi odlat vin i 30 år.

– Gardasjöns storslagna landskap och vyer är redan välbekant för många eftersom det rankas som ett av de mest vackra områdena i hela Italien. Desto mindre känt för svenskarna är Lugana och Turbiana. Det är därför en fröjd att få presentera detta vin, som jag skulle vilja kalla ”Italiens dolda talang”, på den svenska marknaden, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

– Min förhoppning är att den mångfacetterade elegans som presenteras i Tommasi Le Fornaci Lugana blir något av Gardasjöns motsvarighet på flaska.

Druvorna till Le Fornaci Lugana odlas traditionellt och skördas för hand på tre olika platser i Tommasis vingård Le Fornaci i Lugana DOC. I den ena delen odlas druvorna i ler- och sandjord, vilket ger vinet en stor kropp. På de övriga platserna är jordmånen kalkrik lerjord, vilket bidrar till aromatiska toner, elegans och mineralitet.

Efter skörd pressas druvorna varsamt. Vinet jäser på ståltank i fem dagar under temperaturkontrollerade former och lagras sedan på ståltank i fem månader.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer