HEM

Aktuellt

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang”

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantskap med: Tommasi Le Fornaci Lugana lanseras i Systembolagets beställningssortiment. Det är en av Italiens främsta vinmakarfamiljer – inne på fjärde generationen – som gjort vinet på den inhemska druvan Turbiana, även kallad trebbiano di Lugana.

Druvan, som är relativt okänd i Sverige, har i Italien gjort sig känd för att leverera florala aromer, citrustoner och en fin syra i perfekt balans. Ju högre upp man odlar druvorna desto svalare blir det, och det är något som hjälper till att behålla en frisk syra i vinerna. Gardasjön är den största insjön i Italien och ligger 65 meters höjd. Den ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano i närheten av Verona. Sjön och dess närområden är kända för sina vinodlingar och som ett stort turistmål. Här har familjen Tommasi odlat vin i 30 år.

– Gardasjöns storslagna landskap och vyer är redan välbekant för många eftersom det rankas som ett av de mest vackra områdena i hela Italien. Desto mindre känt för svenskarna är Lugana och Turbiana. Det är därför en fröjd att få presentera detta vin, som jag skulle vilja kalla ”Italiens dolda talang”, på den svenska marknaden, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

– Min förhoppning är att den mångfacetterade elegans som presenteras i Tommasi Le Fornaci Lugana blir något av Gardasjöns motsvarighet på flaska.

Druvorna till Le Fornaci Lugana odlas traditionellt och skördas för hand på tre olika platser i Tommasis vingård Le Fornaci i Lugana DOC. I den ena delen odlas druvorna i ler- och sandjord, vilket ger vinet en stor kropp. På de övriga platserna är jordmånen kalkrik lerjord, vilket bidrar till aromatiska toner, elegans och mineralitet.

Efter skörd pressas druvorna varsamt. Vinet jäser på ståltank i fem dagar under temperaturkontrollerade former och lagras sedan på ståltank i fem månader.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsvinen fortsätter att titta fram i vår – här kommer 34 vinnyheter. En efterlängtad nyhet är en Barolo anno 2016 från hyllade Paolo Scavino. I dag är det Paolos barnbarn, den unga Elisa, so..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
En smakresa bland italienska viner – våra 5 favorite..

En smakresa bland italienska viner – våra 5 favorite..

Om Frankrike är världens främsta vinland så innehar Italien andraplatsen. Härifrån kommer varje år tusentals spännande viner, men många går tyvärr under radarn. Vi har därför tagit fram fem riktigt ..

Läs mer