HEM

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år.

Vinfirman Keller är kända för att göra några av Tysklands bästa rieslingviner. De har blivit uppskattade för sin finess och elegans, vinerna är underbara redan när de är unga med syra, mineral och friska frukter. Men med några år i vinkällaren blir de ännu bättre.

För de som uppskattar Keller-viner så släpper nu Systembolaget ett mycket speciellt vin. Det handlar om Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller för 975 kr per flaska som är ett mycket speciellt litet parti. Ett vinfat från 2007 jäste inte ut allt socker och klarade inte den lagliga sockerhalten på max nio gram per liter. Keller valde då att tappa upp fatet på flaskor och låta det spontanjäsa under mer än 10 år. Resultatet är en komplex, utvecklad smak med sötma, inslag av gula päron, acaciahonung, torkade aprikoser, saffran och citrus. Vinet passar utmärkt till både fisk och ljust kött, eller varför inte som en sällskapsdryck serverad vid 8 grader nu i värmeböljan.

Vinhuset Keller grundades så tidigt som slutet på 1700-talet. I dag drivs det av Klaus-Peter Keller. Han tog över för snart 20 år sedan och har lyckats göra Keller till den mest belönade vinfirman i Tyskland. De producerarriesling (både torr och söt) men också silvaner, pinot gris/blanc, pinot noir, rieslaner och scheruebe.

Vinerna brukar vara kostsamma och även dra i väg på auktion, så kanske är Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller en bra investering för 975 kr.


Du kanske även vill läsa dessa