HEM

Aktuellt

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år.

Vinfirman Keller är kända för att göra några av Tysklands bästa rieslingviner. De har blivit uppskattade för sin finess och elegans, vinerna är underbara redan när de är unga med syra, mineral och friska frukter. Men med några år i vinkällaren blir de ännu bättre.

För de som uppskattar Keller-viner så släpper nu Systembolaget ett mycket speciellt vin. Det handlar om Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller för 975 kr per flaska som är ett mycket speciellt litet parti. Ett vinfat från 2007 jäste inte ut allt socker och klarade inte den lagliga sockerhalten på max nio gram per liter. Keller valde då att tappa upp fatet på flaskor och låta det spontanjäsa under mer än 10 år. Resultatet är en komplex, utvecklad smak med sötma, inslag av gula päron, acaciahonung, torkade aprikoser, saffran och citrus. Vinet passar utmärkt till både fisk och ljust kött, eller varför inte som en sällskapsdryck serverad vid 8 grader nu i värmeböljan.

Vinhuset Keller grundades så tidigt som slutet på 1700-talet. I dag drivs det av Klaus-Peter Keller. Han tog över för snart 20 år sedan och har lyckats göra Keller till den mest belönade vinfirman i Tyskland. De producerarriesling (både torr och söt) men också silvaner, pinot gris/blanc, pinot noir, rieslaner och scheruebe.

Vinerna brukar vara kostsamma och även dra i väg på auktion, så kanske är Kirchspiel Riesling ‘R’ Weingut Keller en bra investering för 975 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer