HEM

Aktuellt

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull.

Cavan gick för snart tio år sedan om champagne på exportmarknaden. Detta hälsades med stående ovationer i Spaniens nordöstra hörn, där merparten av cavan produceras. Det är fullkomligt naturligt, men samtidigt får vi inte glömma det viktigaste i allt ekonomiskt segerrus: att cavan är ett eget vin.

Det kan låta som en självklarhet. Men det är det inte. Långt därifrån. Under många år, decennier, nästan sekel, var cavan nämligen en budgetchampagne. Tidigare hette vinet inte ens cava, utan gick under benämningen champaña och sedan xampanya, det katalanska ordet för champagne. Ordvalet var ju bara en del i förvirringen. Och i hur tydligt det var vad vinet egentligen ville vara. Men aldrig kunde bli.

Det var också under den här tiden man började tillåta druvorna Chardonnay och Pinot Noir, båda druvorna som är basen i all prestigechampagne. Varför? Jo, för att höja statusen på vinet och erbjuda producenterna att göra ett vin som låg ännu närmare man kom champagne. Men hur nära kom dem, egentligen? Aldrig närmare än drygt 100 mil, precis så långt det är mellan cavaproduktionen söder om Barcelona, Spanien och vindistriktet Champagne öster om Paris, Frankrike. Något har ju läget med det hela att göra. Liksom jordmån, druvor och vinifiering.

Idag vet vi bättre: Cava är cava. Det har man tack och lov upptäckt och nu produceras det bättre bubbel i Spanien än någonsin tidigare. Det är en mängd anledningar till den enorma höjningen. Bättre kunskap, ett stegrande självförtroende, mer exklusiv vintillverkningen, selektering i vingården och – inte minst – en tilltro till de inhemska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, den lokala trion som lyfter hela industrin. En bra balans mellan dessa tre druvsorter, samtliga unika för området, gör att du kan tillverka ett vin som ingen annan kan, nämligen både områdes- och druvunikt.

Visst finns det fortfarande en del bubbel på Chardonnay som lämnar Spanien för vidare färd norrut. Samtidigt, hur intressant är det när vi istället kan dricka cava på original och äntligen sluta jämföra?

Drick en cava för att det är en cava, då smakar den som bäst. Och med lite sköna tapas till, blir smaken ännu lite godare. Och faktiskt, ännu mer unik.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel under 2022 – vilka var de egentligen? Det är ingen tvekan om saken. De mest populära mousserande vinerna 2022 kan egentligen sammanfattas med tre ord – cava, Måns och prisvänlig..

Läs mer
Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer
5 fakta om mousserande vin

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifr..

Läs mer
Brittiskt bubbel utmanar champagne

Brittiskt bubbel utmanar champagne

Mousserande vin från England, vem hade trott det för femton år sedan? Idag är det högst levande och det blir bara bättre och bättre. Men kommer det att kunna utmana självaste Champagne? Ja, det är v..

Läs mer
Mousserande gott – i fyra olika stilar

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika urspr..

Läs mer