HEM

Aktuellt

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class med prestigecava i centrum.

Cava genomgår en intressant förändring. Det spanska mousserande vinet har fått ytterligare en klass, Cava de Paraje. Det innebär att druvorna måste komma från en enskild vingård, de måste skördas från minst tio år gamla stockar och vinet måste sedan ligga minst 36 månader på jästfällning. Det är några av de kriterier som gäller för att man som producent ska kunna kvala in med sitt vin.

Detta och mycket mer avhandlades när Vinguiden höll Master Class på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm i lördags.

– Jättekul att det blev fullsatt och att alla uppskattade vinerna så mycket. Det var inte en enda favorit bland deltagarna, utan många hittade flera. Generellt överraskades många av den genomgående höga kvaliteten.

Det säger Vinguidens Johan Franco Cereceda, vinexpert med Spanien som specialitet, som höll föreläsningen och provningen.

Sex cavor provades, tre premiumcavor och tre mousserande viner med beteckningen Cava de Paraje, den nya, mycket upphöjda kvalitetsklassen. Och det var stor spännvidd på druvorna, allt ifrån den klassiska blandningen Macabeo, Parellada och Xarel.lo till viner på en enda druva.

– Det visar samtidigt vilken mångfald som döljer sig bakom begreppet cava. Det är inte vilket mousserande vin som helst, utan erbjuder massor av typer, nu också med mycket hög kvalitet.

Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna.

Följande viner provades under Vingudens Master Class men finns inte på Systembolaget:

Can Sala 2007 (ca 750 kr)
La Capella 2007 (ca 800 kr)
Jaume Codorníu 2012 (ca 300 kr)


Vinguiden - Så mycket mer

Följande viner provades och kan beställas:

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel under 2022 – vilka var de egentligen? Det är ingen tvekan om saken. De mest populära mousserande vinerna 2022 kan egentligen sammanfattas med tre ord – cava, Måns och prisvänlig..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco? Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste moussera..

Läs mer
Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots..

Läs mer