HEM

Aktuellt

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class med prestigecava i centrum.

Cava genomgår en intressant förändring. Det spanska mousserande vinet har fått ytterligare en klass, Cava de Paraje. Det innebär att druvorna måste komma från en enskild vingård, de måste skördas från minst tio år gamla stockar och vinet måste sedan ligga minst 36 månader på jästfällning. Det är några av de kriterier som gäller för att man som producent ska kunna kvala in med sitt vin.

Detta och mycket mer avhandlades när Vinguiden höll Master Class på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm i lördags.

– Jättekul att det blev fullsatt och att alla uppskattade vinerna så mycket. Det var inte en enda favorit bland deltagarna, utan många hittade flera. Generellt överraskades många av den genomgående höga kvaliteten.

Det säger Vinguidens Johan Franco Cereceda, vinexpert med Spanien som specialitet, som höll föreläsningen och provningen.

Sex cavor provades, tre premiumcavor och tre mousserande viner med beteckningen Cava de Paraje, den nya, mycket upphöjda kvalitetsklassen. Och det var stor spännvidd på druvorna, allt ifrån den klassiska blandningen Macabeo, Parellada och Xarel.lo till viner på en enda druva.

– Det visar samtidigt vilken mångfald som döljer sig bakom begreppet cava. Det är inte vilket mousserande vin som helst, utan erbjuder massor av typer, nu också med mycket hög kvalitet.

Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna.

Följande viner provades under Vingudens Master Class men finns inte på Systembolaget:

Can Sala 2007 (ca 750 kr)
La Capella 2007 (ca 800 kr)
Jaume Codorníu 2012 (ca 300 kr)


Vinguiden - Så mycket mer

Följande viner provades och kan beställas:

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Har cavan tagit över tronen? Det verkar så. Låt oss presentera förra årets mest populära mousserande viner på Vinguiden. Förutom blanc de blancs sticker cavan ut samtidigt som proseccon lyser med si..

Läs mer
Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du – egentligen? Och har du bestämt vad du ska dricka när det är dags för årets bubbligaste högtid? För en sak är säker, det går inte att stå utan bubbel när nyårsraketerna väl s..

Läs mer
5 fakta om mousserande vin

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifr..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Tre sköna kombos till Mors dag

Tre sköna kombos till Mors dag

Söndagen den 26:e maj är det dags för mors dag. Då passar vi på att hylla mamma lite extra. Här tipsar vi om tre enkla och supergoda kombos att bjuda på. Choklad, ost och pizza – vad mer kan man öns..

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer