HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class med prestigecava i centrum.

Cava genomgår en intressant förändring. Det spanska mousserande vinet har fått ytterligare en klass, Cava de Paraje. Det innebär att druvorna måste komma från en enskild vingård, de måste skördas från minst tio år gamla stockar och vinet måste sedan ligga minst 36 månader på jästfällning. Det är några av de kriterier som gäller för att man som producent ska kunna kvala in med sitt vin.

Detta och mycket mer avhandlades när Vinguiden höll Master Class på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm i lördags.

– Jättekul att det blev fullsatt och att alla uppskattade vinerna så mycket. Det var inte en enda favorit bland deltagarna, utan många hittade flera. Generellt överraskades många av den genomgående höga kvaliteten.

Det säger Vinguidens Johan Franco Cereceda, vinexpert med Spanien som specialitet, som höll föreläsningen och provningen.

Sex cavor provades, tre premiumcavor och tre mousserande viner med beteckningen Cava de Paraje, den nya, mycket upphöjda kvalitetsklassen. Och det var stor spännvidd på druvorna, allt ifrån den klassiska blandningen Macabeo, Parellada och Xarel.lo till viner på en enda druva.

– Det visar samtidigt vilken mångfald som döljer sig bakom begreppet cava. Det är inte vilket mousserande vin som helst, utan erbjuder massor av typer, nu också med mycket hög kvalitet.

Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna.

Följande viner provades under Vingudens Master Class men finns inte på Systembolaget:

Can Sala 2007 (ca 750 kr)
La Capella 2007 (ca 800 kr)
Jaume Codorníu 2012 (ca 300 kr)


Vinguiden - Så mycket mer

Följande viner provades och kan beställas:

Du kanske även vill läsa dessa

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Triss i toppviner från cavagigant

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer