HEM

Aktuellt

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class med prestigecava i centrum.

Cava genomgår en intressant förändring. Det spanska mousserande vinet har fått ytterligare en klass, Cava de Paraje. Det innebär att druvorna måste komma från en enskild vingård, de måste skördas från minst tio år gamla stockar och vinet måste sedan ligga minst 36 månader på jästfällning. Det är några av de kriterier som gäller för att man som producent ska kunna kvala in med sitt vin.

Detta och mycket mer avhandlades när Vinguiden höll Master Class på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm i lördags.

– Jättekul att det blev fullsatt och att alla uppskattade vinerna så mycket. Det var inte en enda favorit bland deltagarna, utan många hittade flera. Generellt överraskades många av den genomgående höga kvaliteten.

Det säger Vinguidens Johan Franco Cereceda, vinexpert med Spanien som specialitet, som höll föreläsningen och provningen.

Sex cavor provades, tre premiumcavor och tre mousserande viner med beteckningen Cava de Paraje, den nya, mycket upphöjda kvalitetsklassen. Och det var stor spännvidd på druvorna, allt ifrån den klassiska blandningen Macabeo, Parellada och Xarel.lo till viner på en enda druva.

– Det visar samtidigt vilken mångfald som döljer sig bakom begreppet cava. Det är inte vilket mousserande vin som helst, utan erbjuder massor av typer, nu också med mycket hög kvalitet.

Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna.

Följande viner provades under Vingudens Master Class men finns inte på Systembolaget:

Can Sala 2007 (ca 750 kr)
La Capella 2007 (ca 800 kr)
Jaume Codorníu 2012 (ca 300 kr)


Vinguiden - Så mycket mer

Följande viner provades och kan beställas:

Du kanske även vill läsa dessa

Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du?

Vilken bubbeltyp är du – egentligen? Och har du bestämt vad du ska dricka när det är dags för årets bubbligaste högtid? För en sak är säker, det går inte att stå utan bubbel när nyårsraketerna väl s..

Läs mer
Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Ice Pear Skumpa och Crushed Pineapple Skumpa gjorde succé förra sommaren. Nu är ”godis-bubblet” tillbaka i Systembolagets fasta sortiment. – Mousserande viner med smak är något som växer..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Här får du dricka bubbel – hela dagen

Här får du dricka bubbel – hela dagen

Tänk dig en hel mässa en hel dag med bara bubbel. Det blir verklighet den 5 oktober i Göteborg. Provsmaka underbar champagne, cava, crémant och prosecco. Har du bråttom finns det speedtasting. Intre..

Läs mer