HEM

Aktuellt

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mot annat mousserande vin.

Hösten har på Vinguiden gått i bubblets tecken. Vi slog världsrekord i champagneprovning, 768 var på plats, vi har puffat för champagne i tid och otid, skrivit initierade artiklar om både cava, prosecco och engelskt bubbel. Bjudit in bubbelprofiler till vår podd-serie Ett bord för två. För det här gillar vi, bubbel i alla dess former. Och nu när petnat (pétillant naturel) kommer att bli en av de stora trender 2018, vet vi att alla vill testa mer, annat bubbel, nytt, spännande.

Petnat är viner med bubblor, men inte med lika hårt tryck som i en champagne. Metoden kallas ancestrale där man låter sista delen av vinets jäsning ske på försluten flaska, alltså inte en andra jäsning, varvid bubblorna blir mjukare. Om detta kan du läsa i vår artikel om trendspaning.


Foto: Dennis Erixon

Samtidigt älskar vi uppenbarligen Prosecco, bubbel från Veneto på druvan Glera. Listan nedan visar med all önskvärd tydlighet på var vi lägger våra bubbelpengar. Proseccon karakteriseras av en fruktsötma, mjuk bubblighet då den jäser på tank och inte på flaska som mycket annat bubbel, och en försiktig syra. Konsumentvänligt, helt enkelt.

Nedan ser du de mest beställda bubbelvinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 Castelforte Spumante Brut 69 kr (18 953)
2 Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry 89 kr (14 025)
3 Gilloria Spumante Brut 59 kr (13 145)
4 Astoria Rosé Spumante Extra Dry 89 kr (6 295)
5 Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2016 120 kr (6 174)
6 André Legrand Brut 169 kr (5 945)
7 Louis Massing Brut 199 kr (5 971)
8 La Marca Prosecco Blue Label 99 kr (5 440)
9 Platino Blue Moscato Flowery Sparkling 49 kr (5 035)
10 Cava Cultura Organic Brut 89 kr (4 483)

*(fram till 20 december 2017)


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
Brittiskt bubbel utmanar champagne

Brittiskt bubbel utmanar champagne

Mousserande vin från England, vem hade trott det för femton år sedan? Idag är det högst levande och det blir bara bättre och bättre. Men kommer det att kunna utmana självaste Champagne? Ja, det är v..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Försäljningen av alkoholfritt bubbel har ökat kraftigt det senaste decenniet. De moderna alkoholfria alternativen utmanar verkligen originalen och inget tyder på att trenden ska vända. Vi tipsar om ..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer