HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mot annat mousserande vin.

Hösten har på Vinguiden gått i bubblets tecken. Vi slog världsrekord i champagneprovning, 768 var på plats, vi har puffat för champagne i tid och otid, skrivit initierade artiklar om både cava, prosecco och engelskt bubbel. Bjudit in bubbelprofiler till vår podd-serie Ett bord för två. För det här gillar vi, bubbel i alla dess former. Och nu när petnat (pétillant naturel) kommer att bli en av de stora trender 2018, vet vi att alla vill testa mer, annat bubbel, nytt, spännande.

Petnat är viner med bubblor, men inte med lika hårt tryck som i en champagne. Metoden kallas ancestrale där man låter sista delen av vinets jäsning ske på försluten flaska, alltså inte en andra jäsning, varvid bubblorna blir mjukare. Om detta kan du läsa i vår artikel om trendspaning.


Foto: Dennis Erixon

Samtidigt älskar vi uppenbarligen Prosecco, bubbel från Veneto på druvan Glera. Listan nedan visar med all önskvärd tydlighet på var vi lägger våra bubbelpengar. Proseccon karakteriseras av en fruktsötma, mjuk bubblighet då den jäser på tank och inte på flaska som mycket annat bubbel, och en försiktig syra. Konsumentvänligt, helt enkelt.

Nedan ser du de mest beställda bubbelvinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 Castelforte Spumante Brut 69 kr (18 953)
2 Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry 89 kr (14 025)
3 Gilloria Spumante Brut 59 kr (13 145)
4 Astoria Rosé Spumante Extra Dry 89 kr (6 295)
5 Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2016 120 kr (6 174)
6 André Legrand Brut 169 kr (5 945)
7 Louis Massing Brut 199 kr (5 971)
8 La Marca Prosecco Blue Label 99 kr (5 440)
9 Platino Blue Moscato Flowery Sparkling 49 kr (5 035)
10 Cava Cultura Organic Brut 89 kr (4 483)

*(fram till 20 december 2017)


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
Mousserande te – nya spännande innovationen

Mousserande te – nya spännande innovationen

En prisbelönt sommelier fick en vision om att skapa världens bästa ekologiska alkoholfria dryck. Det unika resultatet ser du här: ett mousserande te. – Copenhagen Sparkling Tea BLÅ bygger på nordisk..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Mousserande gott – i fyra olika stilar

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika urspr..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i..

Fira mamma med lite extra i år med goda viner till Mors dag. Med vin både i present och till maten kan mammas egen dag bli en lyxig succé. Vinguiden tipsar om vinerna som kommer att göra mamma bubbl..

Läs mer