HEM

Aktuellt

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mot annat mousserande vin.

Hösten har på Vinguiden gått i bubblets tecken. Vi slog världsrekord i champagneprovning, 768 var på plats, vi har puffat för champagne i tid och otid, skrivit initierade artiklar om både cava, prosecco och engelskt bubbel. Bjudit in bubbelprofiler till vår podd-serie Ett bord för två. För det här gillar vi, bubbel i alla dess former. Och nu när petnat (pétillant naturel) kommer att bli en av de stora trender 2018, vet vi att alla vill testa mer, annat bubbel, nytt, spännande.

Petnat är viner med bubblor, men inte med lika hårt tryck som i en champagne. Metoden kallas ancestrale där man låter sista delen av vinets jäsning ske på försluten flaska, alltså inte en andra jäsning, varvid bubblorna blir mjukare. Om detta kan du läsa i vår artikel om trendspaning.


Foto: Dennis Erixon

Samtidigt älskar vi uppenbarligen Prosecco, bubbel från Veneto på druvan Glera. Listan nedan visar med all önskvärd tydlighet på var vi lägger våra bubbelpengar. Proseccon karakteriseras av en fruktsötma, mjuk bubblighet då den jäser på tank och inte på flaska som mycket annat bubbel, och en försiktig syra. Konsumentvänligt, helt enkelt.

Nedan ser du de mest beställda bubbelvinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 Castelforte Spumante Brut 69 kr (18 953)
2 Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry 89 kr (14 025)
3 Gilloria Spumante Brut 59 kr (13 145)
4 Astoria Rosé Spumante Extra Dry 89 kr (6 295)
5 Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2016 120 kr (6 174)
6 André Legrand Brut 169 kr (5 945)
7 Louis Massing Brut 199 kr (5 971)
8 La Marca Prosecco Blue Label 99 kr (5 440)
9 Platino Blue Moscato Flowery Sparkling 49 kr (5 035)
10 Cava Cultura Organic Brut 89 kr (4 483)

*(fram till 20 december 2017)


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Champagne retar mer än aptiten

Champagne retar mer än aptiten

Bubbelvinet från norra Frankrike tycks alltid vara i fokus. Av en eller annan anledning. Men så kanske det måste vara som ikoniskt vin på en marknad som söker nyheter, retar sig på egendomligheter o..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer