HEM

Carignan

Carignan är en okänd men inte ovanlig druva. Viner på Carignan är bra alternativ till Zinfandel och Merlot. Toner av svarta vinbär kommer fram i svalare klimat och varmare klimat ger mer av björnbär och katrinplommon. Vinerna klassas som medelfylliga och passar fint till de flesta maträtter, från kyckling och anka till lamm och nöt. Eller förslagsvis ugnsrostade grönsaker och goda ostar. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Carignanviner

Carignan – en druva med flera namn

Carignan är för många en okänd druva, men sannolikheten att du någon gång har druckit vin av den är väldigt stor. Fram till för några år sedan var den en vanlig ingrediens i enklare viner. I dag hittar vi den gärna på vinmarknaden, både i andra viner och helt för sig självt.

Druvan odlas på flera ställen runt om i världen och beroende på var vi är kan namnet variera. I Spanien kallas den Cariñena, Mazuelo och Samsó. Vi hittar även druvan på Sardinien där kallas den Carignano. Andra länder som producerar viner av Carignandruvan är Chile, Argentina och Uruguay, men den största producenten är Frankrike. Närmare bestämt Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Där gör man både rött vin och rosévin av den fruktiga blå druvan.

Carignanviner är ett bra alternativ till Merlot och Zinfandel

Om du gillar lättare Zinfandelviner, Merlot eller Côtes du Rhône-blandningar bör du testa Carignan. De bättre Carignanvinerna kommer från äldre vingårdar där produktionen av druvan är låg. Dessa viner har bra smaker av frukt, kryddighet och en del tanniner. Om man odlar och framställer vin på Carignan rätt får den gärna komplexa toner.

Har druvan odlats i ett svalare klimat smakar vinet jordgubbe och svarta vinbär. Växer den i ett varmare klimat lockas smaker som björnbär och katrinplommon fram. Carignan klassas som ett medelfylligt rött vin, vilket ofta refereras till som ett matvin. Detta då medelfylliga viner går utmärkt ihop med de flesta maträtter.

carignan

Mat som passar bra ihop med Carignanvin

Tack vare sin medelfylliga kropp fungerar detta vin tillsammans med både tyngre och lättare rätter. Njut av ett glas carignan tillsammans med anka, kyckling eller ugnsrostad kalkon. Även tyngre kötträtter som lamm och nötkött fungerar utmärkt till. Rosta grönsaker i ugn och avsluta middagen med ostar som Manchego och Gouda.


Fakta om Carignan

  • Odlas: Frankrike, Spanien, Sardinien, Argentina, Chile och Uruguay.
  • Kända områden: Södra Frankrike, Södra Rhône, Provence, Languedoc i Frankrike samt Vinos de Madrid, Navarra, Rioja och Katalonien i Spanien.
  • Smak: Bra syra och strävhet. Dominanta smaker av torkade tranbär, hallon, lakrits, kryddor och charkuterier.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Nötkött, lamm, enkla vilträtter och fågel.
  • Synonymer: Cariñena, Mazuelo och Samsó (Spanien).