HEM

Storslagen miljö för gröna viner

Grönt, friskt, fräscht som dessutom inte gör hål i plånboken. Det är dags att ett av världens mest unika vinområden får större gehör, inte minst i Sverige där vinerna ger det nordiska köket en extra dimension. Välkommen till Vinho Verde.

Nej, vinerna är inte gröna. Det heter bara så, distriktet, Portugals nordligaste och ett av de absolut mest spännande, Vinho Verde, egentligen grönt vin. Det är inte färgen man har i åtanke, utan den ungdomliga fräschören, och miljön som närmast lyser grön av fantastisk vegetation.

Hög kvalitet till lågt pris

I Sverige har vi fortfarande mycket att upptäcka när det kommer till Portugals viner. Här finns en rad spännande distrikt, massor av fantastiska viner och prismässigt går det inte annat än att applådera. Många av Vinho Verdes viner har inte bara en fin frisk karaktär, prismässigt ligger de också i underkant. I vinvärlden säger vi ofta att man får det man betalar för. Och det är sant, nästan jämt, i synnerhet om det handlar om vin som inte sträcker sig över 300 kronorsklassen.

Så vad får vi då när vi inhandlar en flaska med märkningen DOP Vinho Verde på? Jo, ett ungdomligt, friskt, fruktigt vin med medelhög alkohol och en rejäl syra som biter sig fast. Ett optimalt vin för sommarens lätta måltider. Och ändå är områdets viner ganska okända.

Vinho Verde är det nordligaste vindistriktet i Portugal. Det är som namnet skvallrar om grönt med mycket nederbörd, men det är samtidigt så stort att det finns en rad mindre klimat som skiljer sig från exempelvis det mer nederbördtäta kustområdet. Vilket vin man vill göra har alltså med de yttre förutsättningarna att göra. Och de druvor man jobbar med, för även här finns en spännande mångfald.

Grönt blir rött och rosé

Druvor som Alvarinho och möjligen Loureiro har vi nu hört talas om och vilka frisk, fruktiga viner de kan ge, antingen som blanddruva eller enskilt i vinerna. Men bakom dessa storheter hittar vi Arinto, Trajadura, Avesso, och Azal samt Vinhão, Espadeiro och Padeiro för de röda vinerna. För även rött ingår alltså i begreppet och i det ursprungsskyddade området Vinho Verde. Nu är det röda mycket ovanligt på den internationella marknaden men lokalt är det mycket uppskattat, inte minst i gastronomiska sammanhang. Däremot har rosévin från Vinho Verde börjat dyka upp på sistone, och då gärna på druvan Vinhão. Det har visat sig att det elegantare, ljust rosa vinet med hög syra redan nu slagit väl ut på en internationell marknad. Inte minst i Sverige. Och mer lär komma.

En annan ganska tydlig förändring vi kan se de senaste decenniet är att många producenter gärna producerar endruvsviner, då oftast på Alvarinho och Loureiro. Detta har samtidigt inneburit att kunskapen bland internationella vinkonsumenter lärt sig mer om området och har idag större insikter i hur vinerna, endruvsviner eller blandviner, gärna uppträder, en förändring som säkerligen kommer att ge ännu större betydelse för Vinho Verdes exportframgångar.

Ett av de ibland tydligaste inslagen på ett vin från distriktet är att det har en lätt spritsig karaktär, lite bubblig när man heller upp vinet. Det ger vinet en lite friskare ton och är ett av många uppskattade kännetecknen för Vinho Verde-stilen.

Unikt vin med gamla traditioner

I området söder om floden Minho, som utgör gränsen till Spanien, är vinodling en mycket gammal tradition, troligen närmare 2000 år. Redan för omkring 1000 år sedan finns det skrifter där Afonso Henrique, också känd som Alfonso I eller Portugals första kung, ger befolkningen i Bouças rätten att odla druvor för vinproduktion och några hundra år senare exporteras det ymnigt med vin från delen, i synnerhet till norra Europa. I början på 1900-talet fick dessutom området DOP-status, alltså ursprungsklassning för sitt vin.

Det är med andra ord ett klassiskt vinområde vi har framför oss, som dessutom producerar ett vin som är unikt och som vinner allt större gehör, inte minst på den internationella gastronomiska scenen. Med sin friska, fruktiga karaktär, sin höga syra och relativt låga alkohol tycks den hamna rätt i tiden då fler och fler vinkonsumenter väljer unikt vitt vin med rejäl syra och dessutom vin som passar det nya köket med rena smaker och med fokus på råvara.

Vintips!

Casal Garcia Vinho Verde
Casal Garcia Vinho Verde
Påtagligt fruktig i lättare stil, gröna äpplen, frisk med citrus. Återhållen smak i mycket fruktig stil med liten sötma och viss friskhet.
750 ml - 8.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
77 kr
Alvarinho João Portugal Ramos
2022
Alvarinho João Portugal Ramos
Aromatisk, gröna äpplen, lätt tropisk ton i doft med frisk fruktkaraktär. Smakintensiv i elegantare skola, gröna äpplen, gräsig ton, citrus, lime med liten mineral karaktär och bra längd.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
189 kr
Quinta de Curvos Loureiro
2013
Quinta de Curvos Loureiro
Enkel i doft, fruktig, äpplen, lite gula plommon. I smak lite fruktig ton i enklare stil, äpplen, persika med inslag av honungsmelon.
750 ml - 12.00% -
49.00 kr
Quinta do Ameal Loureiro
2018
Quinta do Ameal Loureiro
Doftintensiv, fruktig, lime med inslag av gröna toner i bra balans. I smak lätt parfymerad ton, grönaktig, gräsig med viss komplex, djup karaktär och liten mineral ton med bra fruktinslag.
750 ml - 12% -
149 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugals viner väntar fortfarande på att bli upptäckta bland världens vinkonsumenter. Här finns riktigt bra viner i alla prisklasser, både rött, vitt och starkvin. I Sverige däremot tycks vi alltid..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Itali..

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Itali..

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Inte en utan flera spännande druvor. Det kännetecknar vindistriktet Vinho Verde i norra Portugal. Eller vad sägs om Alvarinho, Loureiro, Avesso… för att bara nämna några? Storheter tillsammans..

Läs mer
Alentejo vindistrikt – soliga viner med sp..

Alentejo vindistrikt – soliga viner med sp..

Med böljande sommartemperaturer på över 40 grader krävs det en hel del av odlarna för att lyckas i korkekarnas högborg. I Portugals södra delar ligger landets största och kanske mest kända vindistri..

Läs mer
Regionskola del 3: Minho – där det gröna vinet v..

Regionskola del 3: Minho – där det gröna vinet v..

I Minho i norra Portugal görs Vinho Verde. Det betyder ”grönt vin” men faktum är att det snarare är vinområdet som är grönt. Vinerna kan nämligen vara vita, rosé eller röda. Men en sak är säker – i ..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer