HEM

Aktuellt

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord.

Visst brukar vi säga att vinindustrin är konservativ, närmast fundamentalistiskt konservativ. Varje liten förändring tar lång tid, väldigt lång tid och vissa förändringar, som borde ske sker inte alls. Vinproducenter skyller på vinkonsumenter och vice versa. Se bara på skruvkapsylen. Hur långt tid tog det inte att övertyga, eller bli övertygad. I Nya världen hade man inga problem med att försluta med skruvkapsylen, emedan man i den Gamla världen hävdade att vinkonsumenterna minsann föredrog naturkorken.

Idag ser det ju inte riktigt ut så. Och denna historia är bara tio år gammal.

Lite samma sak är det med druvan Albariño, eller Alvarinho i Portugal, då den växer och frodas på båda sidorna gränsen i nordvästra delen av den iberiska halvön. De första vinerna på nämnda druva kom från Spanien till Systembolaget redan i mitten av 1990-talet. Men intresset var svalt, mycket svalt. Och skulle man inhandla ett vitt vin i prisklass omkring 130 kronor, var det ingen som valde en Albariño. Varför inte? Det var för dyrt, för okänt. Trots press som lovordade vinerna, höjde dem stundtals till skyarna, minst lika bra som Chablis.

Men nix.

Från okänd till storsäljare

Idag, 25 år senare, är det emellertid en helt annan sak. Vinerna är desamma, prismässigt ligger de på samma nivå, men den stora skillnaden är att vi idag vågar inhandla några flaskor av vitt friskt från iberiska halvön. Och vi gör det gång på gång. För nu är vinet en storsäljare. 25 år senare.

Men vad är det då vi får i glaset?

Jo, ett frivolt vin, krispigt med gröna toner, gräsigt, lite lime, citrus med mineral karaktär med en alkohol på omkring tolv procent. Ett skaldjursvin, helt enkelt. Och det är det just för sin rena, klara smak. Det är inga fat som tar över, eller för fyllig karaktär med dieseltoner, ingen tung tropisk frukt, inte för hög alkohol.

Är det någon skillnad på den portugisiska varianten mot den spanska?

Inte alls. Jag satt som juryordförande för några år sedan på tävlingen Albariño/Alvarinho al Mundo, där vi skulle kora, blint förstås, de bästa vinerna på denna druva. Den övervägande majoriteten kom från dessa båda länder och jag bad panelen kring mitt bord, en Master of Wine, en vininköpare och några tunga namn inom vinjournalistiken, göra en notering om de upplevde generella olikheter mellan vinerna, om de kunde se att vinet kom från respektive land.

Det blev uppenbart, efter över 150 provade viner, att det inte var någon noterbar skillnad. Däremot var alla goda. Nästan. Några var faktiskt ännu lite godare.

Alla älskar Albariño? Jag tror det.

Vill du läsa mer om Albariño? Gå in på:
Fakta om Albariño/Alvarinho
Viner på Albariño
Viner på Alvarinho


Johan Franco Cereceda

Populära viner på druvan:

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Njut av skaldjur – med rätt vin

Njut av skaldjur – med rätt vin

Krabba, musslor, räkor, hummer eller havskräftor…vattnas det i munnen nu? Havets läckerheter är ju både gott, festligt och lyxigt. Och för att göra upplevelsen extra bra rekommenderar vi några..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer
Triss i toppviner från cavagigant

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på..

Läs mer