HEM

Aktuellt

Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugals viner väntar fortfarande på att bli upptäckta bland världens vinkonsumenter. Här finns riktigt bra viner i alla prisklasser, både rött, vitt och starkvin. I Sverige däremot tycks vi alltid gillat portugisiskt.

Det sägs att omkring en tiondel av Portugals befolkning är involverad i vinindustrin. Det kan röra sig om personal inom restaurangnäringen, korkproduktion eller rätt och slätt vintillverkning. Hur som helst är det rekord, inget annat land är i närheten av att ha en så stark vinnäring tillika stor andel i BNP:n.

Detta förpliktigar naturligtvis och om det går dåligt för vinindustrin, ja då går det dåligt för landet. Se bara vad som hände när allt fler producenter världen över gick från kork till skruvkapsyl. Korkindustrin i Portugal, som står för den absoluta lejonparten av världens korkproduktion, var ett tag på ruinens brant med allt vad det innebär. Idag har man återhämtat sig något.

På vinsidan har landet däremot gjort imponerande framgångar, inte minst under det senaste decenniet. Nu konsumerar portugiserna själva allt mindre vin, så det är av nöd tvunget att hitta nya marknader och det är sannerligen inte det lättaste. Att gå från att ha sålt i princip allt sitt vin till den lokala befolkningen till att nu hitta nya länder att övertyga är ingen resa man gör en weekend. Det kräver smartness, bra viner och kunskap i engelska.

Samtidigt har Portugal viner inget annat land har. Det finns både riktigt bra rött vin, ofta från Dourodalen och i närheten kring Lissabon, vitt vin från norra delen och starkvin både från norr, söder och ute i Atlanten (Madeira). Här finns allt. Och det bästa är, dels är prisvärdet storslaget, dels är många viner kvar att upptäcka.

Ser vi till druvorna är landet kanske bäst i världen på att producera vin på lokala storheter. Se där en annan intressant del i vinproduktionen som gör Portugal unikt. Det är heller inga budgetdruvor det handlar om, utan storheter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, i södra delen kallad Aragonés, Baga och Ramisco på rödvinssidan samt Alvarinho, Arinto och Rabigato på vitvinssidan. Druvor som nu börjar odlas runt om i världen tack vare kvaliteten på vinerna de ger. Detta ska samtidigt ses som ett enormt erkännande till Portugal som vinland.

Det finns med andra ord mycket kvar att upptäcka. Ett land som Portugal som också lärt sig exportläxan har emellertid fortfarande Sverige som en av sina favoritmarknader. Det ska vi vara tacksamma för.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Druva: Arinto

Druva: Arinto

Arinto odlas framför allt kring den portugisiska huvudstaden Lissabon, i Bucelas precis norr om staden och vid Atlantkusten. Men vi hittar den även i Vinho Verde och Bairrada i norr och Alentejano i..

Läs mer
Hög tid för ett glas port

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkel..

Läs mer
Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Inte en utan flera spännande druvor. Det kännetecknar vindistriktet Vinho Verde i norra Portugal. Eller vad sägs om Alvarinho, Loureiro, Avesso… för att bara nämna några? Storheter tillsammans..

Läs mer
Fem okända fakta om vin från Portugal

Fem okända fakta om vin från Portugal

1. Portugal är känt för sitt vita vin, Vinho Verde, som betyder ”grönt vin”. Men vinet är alltså inte grönt, till färgen. Utan grönt betyder i det här fallet, ungt. Ett ungt olagrat vin. 2. Om det p..

Läs mer
Grön vingastronomi sommarens bästa kombo

Grön vingastronomi sommarens bästa kombo

Vinerna från Vinho Verde, med sin ungdomliga ton, är inte bara drickvänliga en solig eftermiddag på balkongen. De är också spännande att kombinera till mat. Riktigt god mat med samma typ av anslag: ..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer