HEM

Kultdruvan som hittade hem

Må alla frankofiler gå i taket, men Cabernet Franc, den franska kultdruvan från Loire, trivs förbannat bra i Villány i södra Ungern. Som bäst? Nja, det är väl en smaksak, men herregud vilka viner som produceras där. Inte är det tillfälligheter heller.

Ungern är söta vita viner från Tokaj, antingen oxiderade bärnstensfärgade diton i små flaskor eller mer modernt orienterade, fruktiga, likväl söta viner. Gott är det, förträffligt gott. Så vad är problemet? Jo, att det stannar där, att landets hela vinnäring likställs med smaksensationerna från Tokaj, som alla älskar, men få idag konsumerar.

Tack och lov för övriga Ungern, för här finns andra makalösa viner att hämta. Och torrt är det, rött som vitt. Även från Tokaj och då är det den lokala druvan Furmint det handlar om, med komplexa toner, spännande djup och med överraskande karaktär. Landet har ju flera andra intressanta druvsorter, semantiska liksom fonetiska utmaningar, eller vad sägs om Királyeánka eller Szürkebarát? Mer lättuttalade Kékfrankos och Kadarka är andra storheter som nått en internationell publik, om än i begränsad skala. Ännu.

Ungern-vineyard-686

Franskt på ungersk mark

Kanske är det därför av extra intresse när en fransk druvsort gör sig hörd över det ungerska landskapet. Med allt vad det innebär av exponeringsmöjligheter, referenser, igenkännande och – inte minst – fantastiska viner. För är det någonstans Cabernet Franc trivs – många har försökt, många har misslyckats med den bångstyriga druvan – är det i Ungern, i södra delen, i distriktet Villány. Och det är bara att gratulera. För denna kultdruva, ansedd som svår att begripa sig på, upplever idag en sällan skådad renässans. Någon folkrörelse kommer Cabernet Franc inte att inspirera till, men väl ett stigande intresse, inte minst bland alla som älskar, verkligen älskar vin.

– Tveklöst är det så att vi har fantastiska förutsättningar för just Cabernet Franc. Jag letade ända sedan jag började intressera mig för vin och till slut hittade jag optimala förhållanden här.

Orden kommer Csaba Malatinszky, välrenommerad vinproducent i Villány och Siklós bara några mil från den kroatiska gränsen i söder. Här har han 30 hektar ekologiskt vinodlad mark, det mesta med Cabernet Franc, ett område han fann på sin jakt efter Cabernet Franc-land. Klimatet har den rätta balansen mellan värme och svalka, jordmånen består utav en hel del mineralkaraktär, två egenskaper som gör området optimalt.

– Visst kan jag jobba med lokala druvsorter, men det är inget jag dessvärre kan finansiera min verksamhet med. Och egentligen, varför ska jag göra viner på de druvorna när jag kan göra Cabernet Franc-viner i världsklass, säger han och får kommentaren att verka närmast ödmjuk.

Ungern-Csaba-686
I köket med Csaba Malatinsky.

Med känsla för Cabernet Franc

Redan för 20 år sedan kunde den engelska vinskribenten Michael Broadbent konstatera att denna nordfranska druva hade hittat sitt rätta habitat. Och vid en provning av Mr Malatinszkys viner, blir man övertygad. Först ställs ett endruvsvin på druvan fram av årgång 2009 som är klockrent i sin frukt, sin gräsiga ton och ändå med fin mognad som ger det en komplex karaktär. Sedan provar jag, under tiden Csaba Malatinsky står i köket och lagar mat han bjuder till lunch, ytterligare viner i olika klasser för att avsluta provningen av de röda vinerna med en alldeles strålande Cabernet Franc från 2008.

Ungern-mat-vin-686

Nu kan man som tillfällig besökare tro att det är en tillfällighet att det blir så bra, att det är hans magiska händer som drejar fram komplexiteten i den bångstyriga druvan, men ett besök hos en annan producent, Gere i staden Villány, spär endast på ryktet om områdets känsla för storverk på Cabernet Franc. Här får jag prova en rad olika endruvsviner, en Syrah hit eller en Merlot dit, ett rosévin på lokala druvsorter och en Bordeauxblend med kraftig karaktär. Men föga förvånande är det viner på Cabernet Franc som övertygar och när jag får en dito årgång 1993 i glaset, är cirkeln sluten.

Nu är det bara upp till övriga världen att förstå vilket fantastiskt vin magikerna i Villány lyckas med. Förhoppningsvis tar det inte ytterligare 20 år.

Spännande vinerier att besöka

Malatinszky Kúria
Kanske den främsta kvalitetsproducenten och den som har bäst renommé internationellt. Det är heller inte ett dugg förvånande med tanke på kvaliteten på vinerna, i synnerhet Cabernet Franc. Men han producerar även en fantastisk Chardonnay med fin lagringspotential, ett vin som bör provas, gärna med lite ålder och till en smörstekt fet fisk. Tillverkar även olja på lavendel och fruktsafter.
www.malatinszky.hu

Ungern-Malatinszky-tunna-686

Gere Attila Pincészete
Storproducent i Villány med både lyxigt hotell, spa och restaurang på promenadavstånd från vineriet. Här tillverkas även spa-produkter och druvskalspulver som används som krydda i morgonyoghurten och som ska vara mycket hälsosamt. Vinproduktionen startade 1993 vilket gör besöket extra spännande då man kan få prova lite äldre årgångar. I november anordnar vineriet dessutom en Cabernet Franc-gathering där vinproducenter av druvan världen över är inbjudna att deltaga.
www.gere.hu

Ungern-Gere-bil-686

Bra lokal krog

Babel
Farligt nära turistfällorna i Budapest hittar vi denna rising star till krog. Utmärkt kök med bra service, spännande mix på rätterna där modern gastronomi möter ungersk fäbless för paprikapulver och mustiga soppor. Vinlistan är oöverskådligt intressant med nästan bara lokala viner, rött som vitt, bubbel som sött. Bästa rätten? Stekt bläckfisk med paprikapulver och rökt bacon. Till det ett spännande vin på den ungerska druvan Juhfark.
www.babel-budapest.hu

Vinobligatorium
Om man nu inte lyckas ta sig till södra delen där Cabernet Franc-vinerna finns, eller i öst där vi hittar Tokaj, kan man i alla fall ta sig strax väster om huvudstaden, till området Etyek där det ligger flera vinerier. Etyeki Kúria är ett vineri som producerar bra viner på dels internationella druvsorter, dels på lokala diton som Kékfrankos och Kiráyleányka.
www.etyekikuria.com

Ungern-Etyekikuria-686

Bonus

Gellert Spa
Att inte ha varit på spa när man besöker Ungern och Budapest är som att dricka mjölk till oxfilén. Något saknas … Ska man då gå på ett spa får det bli klassikern Gellert mitt i huvudstaden. Behandlingar i världsklass, eller bara hänga i den sköna miljön, allt går. Bäst är att boka behandlingar i förväg, ta tid på sig, minst en halv dag och planera för taxi tillbaka till hotellet …
www.gellertbath.hu

Ungern-Etyeki-Kuria-686
Johan Franco Cereceda, till vänster, provar vin hos Etyeki Kúria.

Text: Johan Franco Cereceda
Foto: Johan Franco Cereceda m fl


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinets vagga gör stark comeback

Vinets vagga gör stark comeback

En av världens äldsta druvsorter, 300 soldagar per år och en vulkanisk jord med kalksten. Armenien har under årtusenden haft perfekta förhållanden för vinodling. Nu börjar vi svenskar att upptäcka d..

Läs mer
Loire visar överraskande mångfald

Loire visar överraskande mångfald

Nej, inte bara Sauvignon Blanc från Sancerre eller Puilly Fumé. Här finns allt från härliga bubbelviner till söta, långlivade viner och massor av röda intressanta diton. Dags att återupptäcka Loire!..

Läs mer
Fira ungerska Furmint Day den 1:a februari

Fira ungerska Furmint Day den 1:a februari

Furmint är kanske inte den mest välkända druvan, men viner producerade på den här ungerska klassikern börjar få allt mer uppmärksamhet. Passa på att prova ett Furmint-vin den 1:a februari då vinkänn..

Läs mer