HEM

Aktuellt

Vinets vagga gör stark comeback

En av världens äldsta druvsorter, 300 soldagar per år och en vulkanisk jord med kalksten. Armenien har under årtusenden haft perfekta förhållanden för vinodling. Nu börjar vi svenskar att upptäcka de unika vinerna.

Du kan lika gärna erkänna det. Viner från Armenien är inget du brukar dricka till lördagsmiddagen. Men det lilla landet (samma storlek som Småland) brukar räknas som ett av vinets ursprungsländer, med produktion i många tusen år. Enligt Gamla testamentet kom Noas Ark att vila på toppen av berget Ararat. När vattnet sjönk, reste Noa och hans söner ner till det moderna Armeniens dalar och vid synen av den bördiga jorden i dess unika terräng planterade de de första vinstockarna.

Bibelhistorien om Noa kanske bara är en myt, men faktum är att regionen Ararat står för majoriteten av allt vin som produceras idag. Totalt handlar det om ca 10 miljoner liter per år och det är spännande, lokala druvor som skapar en förstklassig produkt. Det finns minst 500 inhemska druvor i Armenien och druvan Areni är den mest kända eftersom den räknas som en av världens äldsta. Och den lilla blåa druvan har lärt sig hantera det speciella klimatet: stark hetta på sommaren (35-40 grader )och kalla vintrar med ibland 10-15 minus och mycket snö.

Vingårdarna går upp till 1.800 meter över havet, solen skiner 300 dagar per år och jorden är vulkanisk. Runt vinodlingarna finns också fruktträdgårdar som påverkar vinernas aromer. Allt detta skapar perfekta förutsättningar för att producera exceptionella viner.

Men det var tufft att vara vinodlare under sovjettiden. Då beslutade nämligen kommuistregimen i Moskva att Armenien skulle koncentrera sig på konjak och starkare sprit. När kommunisen avskaffades och Armenien blev en egen stat började ett antal mindre privata aktörer dyka upp på scenen.

Nu finns omkring 60 moderna vinproducenter runt om i landet och ett flertal håller mycket hög klass, som t ex vingården Golden Grape ArmAs. Här har man satsat stort på den senaste tekniken, med inspiration från Italien, och det har lönat sig efter bara 13 års produktion. Flera viner har belönats med prestigefyllda medaljer. De flesta armeniska vinerna på Systembolaget kommer faktiskt från Golden Grape ArmAs.

Trinity Eh Areni Noir
2019
Trinity Eh Areni Noir
Bra balans, fin garvsyra med fruktiga inslag, parfymerad, lätt bitter ton med bra längd med rikligt med finess i mer bärdominerad stil.
750 ml - 14.5% -
269 kr

Karasì Areni Noir
2017
Karasì Areni Noir
Stramt vin med toner av mörka syrliga bär men inslag av fat, tobak och örter.
750 ml - 13.5% -
247 kr

Trinity 6100 Areni Noir
2020
Trinity 6100 Areni Noir
Utvecklad smak med rustika toner av fat, tobak, kryddor chark, järn och mörka bär.
750 ml - 15% -
190 kr

Van Ardi Rött
2019
Van Ardi Rött
Torr, uttorkande tanniner, viss syra, inslag av blommor, bitter ton, viss längd där den torra garvsyran dominerar fullständigt.
750 ml - 13.5% -
180 kr

Van Ardi Haghtanak Kakhet Reserve
2017
Van Ardi Haghtanak Kakhet Reserve
Fruktigt vin med toner av mörka mogna bär, fat, tjära, tobak och vanilj. Matvänlig syra och lätt strävhet.
750 ml - 13.5% -
229 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira ungerska Furmint Day den 1:a februari

Fira ungerska Furmint Day den 1:a februari

Furmint är kanske inte den mest välkända druvan, men viner producerade på den här ungerska klassikern börjar få allt mer uppmärksamhet. Passa på att prova ett Furmint-vin den 1:a februari då vinkänn..

Läs mer
Kultdruvan som hittade hem

Kultdruvan som hittade hem

Må alla frankofiler gå i taket, men Cabernet Franc, den franska kultdruvan från Loire, trivs förbannat bra i Villány i södra Ungern. Som bäst? Nja, det är väl en smaksak, men herregud vilka viner so..

Läs mer
Gamla världen vs Nya världen

Gamla världen vs Nya världen

Vinvärlden delas in i Gamla världen och Nya världen. Med Gamla världen menas Europa, länderna kring Svarta havet och Mellanöstern. Alltså där vintillverkningen tog sin början och sedan spreds under ..

Läs mer