HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinets vagga gör stark comeback

En av världens äldsta druvsorter, 300 soldagar per år och en vulkanisk jord med kalksten. Armenien har under årtusenden haft perfekta förhållanden för vinodling. Nu börjar vi svenskar att upptäcka de unika vinerna.

Du kan lika gärna erkänna det. Viner från Armenien är inget du brukar dricka till lördagsmiddagen. Men det lilla landet (samma storlek som Småland) brukar räknas som ett av vinets ursprungsländer, med produktion i många tusen år. Enligt Gamla testamentet kom Noas Ark att vila på toppen av berget Ararat. När vattnet sjönk, reste Noa och hans söner ner till det moderna Armeniens dalar och vid synen av den bördiga jorden i dess unika terräng planterade de de första vinstockarna.

Bibelhistorien om Noa kanske bara är en myt, men faktum är att regionen Ararat står för majoriteten av allt vin som produceras idag. Totalt handlar det om ca 10 miljoner liter per år och det är spännande, lokala druvor som skapar en förstklassig produkt. Det finns minst 500 inhemska druvor i Armenien och druvan Areni är den mest kända eftersom den räknas som en av världens äldsta. Och den lilla blåa druvan har lärt sig hantera det speciella klimatet: stark hetta på sommaren (35-40 grader )och kalla vintrar med ibland 10-15 minus och mycket snö.

Vingårdarna går upp till 1.800 meter över havet, solen skiner 300 dagar per år och jorden är vulkanisk. Runt vinodlingarna finns också fruktträdgårdar som påverkar vinernas aromer. Allt detta skapar perfekta förutsättningar för att producera exceptionella viner.

Men det var tufft att vara vinodlare under sovjettiden. Då beslutade nämligen kommuistregimen i Moskva att Armenien skulle koncentrera sig på konjak och starkare sprit. När kommunisen avskaffades och Armenien blev en egen stat började ett antal mindre privata aktörer dyka upp på scenen.

Nu finns omkring 60 moderna vinproducenter runt om i landet och ett flertal håller mycket hög klass, som t ex vingården Golden Grape ArmAs. Här har man satsat stort på den senaste tekniken, med inspiration från Italien, och det har lönat sig efter bara 13 års produktion. Flera viner har belönats med prestigefyllda medaljer. De flesta armeniska vinerna på Systembolaget kommer faktiskt från Golden Grape ArmAs.

Bra balans, fin garvsyra med fruktiga inslag, parfymerad, lätt bitter ton med bra längd med rikligt med finess i mer bärdominerad stil.
750 ml - 14.5% -
268 kr

Stramt vin med toner av mörka syrliga bär men inslag av fat, tobak och örter.
750 ml - 13.5% -
247 kr

Utvecklad smak med rustika toner av fat, tobak, kryddor chark, järn och mörka bär.
750 ml - 15% -
179 kr

Torr, uttorkande tanniner, viss syra, inslag av blommor, bitter ton, viss längd där den torra garvsyran dominerar fullständigt.
750 ml - 13.5% -
179 kr

Fruktigt vin med toner av mörka mogna bär, fat, tjära, tobak och vanilj. Matvänlig syra och lätt strävhet.
750 ml - 13.5% -
239 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa